Átrendezést tervez Matolcsy

Vágólapra másolva!
Mivel a bankszektorban alacsony a verseny, ezért a jegybank arra készül a jelenlegi eszköztárával, hogy ezt az állapotot feltörje - mondta el Matolcsy György jegybank elnök a Heti Válasz legújabb számában. Matolcsy beszélt a kamatpályáról is, szerinte korábban két út állt az MNB előtt: egy gyors, nagy lépésekkel történő kamatcsökkentés, vagy a lassabb, de egyenletes mértékű vágások, amit kiegészítenek különböző hitelprogramokkal. Utóbbit nevezte meg a kívánatos útnak a jegybank elnöke.
Vágólapra másolva!

Matolcsy György jegybankelnök a Heti Válasznak adott interjújában kiemelte, hogy a bankszektorban alacsony a verseny, emiatt pedig a Magyar Nemzeti Bank arra fog törekedni, hogy a monopolpozíciókat megszüntesse.

A jegybank vezetője a kamatpályáról is beszélt a Heti Válaszban. Matolcsy szerint az MNB előtt két lehetséges út rajzolódott ki korábban. Az egyik szerint gyors lépésekben, nagyobb kamatvágásokat hajt végre a monetáris tanács és jut majd el a piaci konszenzusnak nagyjából megfelelő kamatszintre. A másik lehetőség, pedig az volt, hogy marad a fokozatos, kisebb mértékű kamatcsökkentésnél a jegybank és emellé még különböző hitelprogramokat indít, ami az alapkamatnál is jobb feltételeket teremt.

Több tanácsadó és Matolcsy György maga is az utóbbi utat tartja járhatónak, mivel az általa képviselt konzervatív és felelős monetáris politikához ez áll közelebb. A jegybank elnöke szerint az első út kockázatosabb lett volna az ország számára és kiszámíthatatlanabb is.

A korábban bejelentett növekedést ösztönző program egyik pillére, a kisvállalkozások devizahiteleinek forintra váltására a jegybank az eredeti összeget akár a duplájára is emelheti, de a fejlesztési célhoz szükséges hitelkeret is kétszeresére növelheti az MNB. Matolcsy szerint ugyanis látható, hogy hatalmas az érdeklődés a programok iránt, pedig még el sem kezdődtek azok.

A forint ma is jó formában van, már 293 alatt mozog az euróval szemben, míg a dollár és a svájci frank ellenében nem mutat markáns elmozdulást az árfolyam. Előbbi 222,7 körül, míg utóbbi 238,3 környékén mocorog.

EURHUF napon belüli grafikon

Forrás: [origo]