A Magyar Telekom menetelése miatt élen a magyar tőzsde

Vágólapra másolva!
Nagyobb menetelésbe kezdett tegnap ütött történelmi mélypontjáról a Magyar Telekom, és ennek köszönhetően a BUX egyedüliként a régióban emelkedni tud. A magyar részvényindex erősödését az OTP kivételével az összes főbb papír támogatja, míg a forint továbbra is remek formában van, és két és fél havi csúcsa körül mozog a főbb devizákkal szemben. Európában viszont kissé rosszabb a hangulat, a befektetők vélhetően a Bank of England kora délutáni kamatdöntő ülésére várhatnak. A vételi kedvet a vártnál kedvezőbb brit makroadat, valamint a sikeres spanyol kötvényaukció sem tudja meghozni. Amerikában viszont folytatódhat a hegymenet, és a határidős indexek alapján újabb történelmi csúcsa felé indulhat meg a Dow Jones és az S&P 500 is.
Vágólapra másolva!

Élre ugrott a Magyar Telekom

Az európai tőzsdék esése ellenére erősödni tud a magyar részvényindex, mely 0,4 százalékos pluszt tud felmutatni. A BUX ezzel kiemelkedik a régióból, a szomszédos piacokon ugyanis kisebb mínuszok láthatóak.

Forrás: [origo]

A BUX elsősorban a Magyar Telekom menetelésének köszönheti emelkedését, a telekomcég papírjai ugyanis tegnapi történelmi mélypontjukról igyekeznek feljebb kapaszkodni. A befektetők tegnap nem fogadták túl pozitívan a cég gyorsjelentését, emiatt 342 forintig süllyedt az árfolyam szerdán, onnan viszont ma 2,3 százalékos drágulás után már 351 forintig tornázta fel magát.

A többi főbb papír szinte kivétel nélkül a pozitív tartományban mozog, az Egis 0,3 százalékos pluszt szedett össze, melyben az is szerepet játszhat, hogy ma lehet utoljára megvásárolni a tavalyi évi osztalékért a részvényt.

A másik gyógyszerpapír, a Richter kissé veszített előnyéből, és már csak 0,3százalékos pluszban forog, miután a vállalat az elemzői várakozásokhoz képest jobb gyorsjelentést tett közzé. A gyógyszercég a főbb sorokat illetően kellemes meglepetést okozott, és olyannyira jól sikerült az első negyedév, hogy az elemzők által várt éves profit több mint harmada teljesült. Bogsch Erik, a Richter vezérigazgatója a gyorsjelentést követő sajtóeseményen megerősítette az idei éves 3 százalékos, euróban számolt bevételi prognózisát, az üzemi eredményhányaddal kapcsolatban viszont a legutóbbinál valamivel pesszimistább álláspontra helyezkedett.

A magyar részvényindexet ma leginkább az OTP esése fékezi, a bankpapír kisebb korrekcióba kezdett az elmúlt napok nagyobb emelkedései után, és kissé eltávolodott két és fél hónapos csúcsától.

Forrás: [origo]

A kisebb társaságük közül a Graphisoft Park is közzétette első negyedéves jelentését. A társaság bevételei több mint 4 százalékkal csökkentek éves alapon, mivel az AMRI távozásával egy negyedévre vetítve 145 ezer euró bérleti díjbevételtől esik el a Graphisoft Park. Ezzel szemben a 3 százalékkal növekvő kihasználtság csupán 91 ezer euróval növelte a bevételeket. A nettó eredmény ugyan 31 százalékkal csökkent éves alapon, azonban a jogi költségek kiszűrése után az 504 ezer eurós tisztított eredmény szinte hajszálra megegyezett a tavalyi 506 ezer euróval. A részvények másfél százalékot gyengültek.

A Masterplastra ma még nem született kötés, és a társasággal kapcsolatos hír, hogy 1,1 millió euró rendkívüli bevételhez jut a cég a második negyedévben a tavaly szeptemberben romániai raktárépületében keletkezett tűzkár után járó biztosításból.

A forint továbbra is jó erőben van, két és fél havi csúcsa környékén mozog a főbb devizákkal szemben. Az euróval szembeni árfolyama már 293 alatt, a dolláré 223-nál, a svájci franké pedig 238,6-nál található.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Hozamcsökkenés az ÁKK aukcióján

Hozamcsökkenés mellett adott túl a 12 hónapos diszkontkincstár-jegyeken az ÁKK mai aukcióján. Az 50 milliárd forintnyi meghirdetett mennyiségre kicsivel több, mint 90 milliárdnyi vételi ajánlat érkezett, és a tervezett mennyiséget értékesítette az Államadósság Kezelő Központ. Az átlaghozam 3,96 százalékon alakult, ami 6 bázisponttal alacsonyabb az előző aukción kialakult átlaghozamnál, és 3 bázisponttal marad el a tegnapi másodpiaci referenciahozamtól.

Forrás: [origo]

Elkapkodták a spanyol kötvényeket

Kisebb korrekció kezdődhetett az európai tőzsdéken ma, ahol a főbb részvényindexek a negatív tartományban mozognak. A befektetők vélhetően kissé óvatosabbak lehetnek a Bank of England jegybanki kamatdöntő ülése előtt, melyen az elemzők többsége szerint nem változtatnak majd a 0,5 százalékon álló alapkamaton, és újabb eszközvásárlási program bejelentésére sem kerülhet sor.

A főbb tőzsdemutatók közül a német DAX is pihenőt tarthat az elmúlt napok hegymenetei után, és kissé eltávolodott történelmi csúcsától.

A spanyol IBEX-et a sikeres kötvényaukció sem tudja kirángatni a mínuszokból, a déli ország a tervezettnél több forrást vont be, miután 4,57 milliárd eurónyi államkötvényt adott el a várt 4,5 milliárd euró helyett. A nagy érdeklődés után az aukciós hozamok is csökkenni tudtak, a 3 éves papír esetében 2,247 százalékra, az öt évesnél pedig 2,789 százalékra.

A vételi kedvet az sem tudja eddig meghozni, hogy a brit ipari termelés 0,7 százalékkal bővült márciusban havi alapon a várt 0,2 százalékos növekedés helyett.

Forrás: [origo]

A Repsol spanyol olajtársaság részvényei 0,6 százalékot erősödtek, miután a cég 634 millió eurós első negyedéves profitról számolt be gyorsjelentésében, ami meghaladta az 541 milliós nyereségről szóló elemzői várakozásokat.

Az Experian szintén remekel, az árfolyama történelmi csúcsára ugrott, mivel a vállalat egész évre vonatkozó egy részvényre jutó nyeresége az előrejelzettnél jobban, 85,7 centre nőtt. Ennek köszönhetően a menedzsment 24 centre emelte a részvényenként kifizetésre kerülő osztalék mértékét.

Tovább menetelhet Amerika

Az európai piacokon uralkodó borúsabb hangulat ellenére Amerikában tovább folytatódhat az emelkedés, és a határidős indexek alapján 0,1-0,2 százalékos pluszokra lehet felkészülni nyitás után. Ezzel az S&P 500 és a Dow Jones újabb történelmi csúcsára mászhat fel, és a Nasdaq is 2000 óta nem látott szinteket dönthet meg.

A hangulatot viszont akár el is ronthatják a mai makroadatok, többek között a heti friss munkanélküli segélykérelmek számát, valamint a márciusi nagykereskedelmi forgalom alakulását fogják közzé tenni. Ezen túl a gyorsjelentési szezon is folytatódni fog, a Dish Network, az Nvidia és a Dean Foods is közzéteszi számait.