Nagy változások előtt a Facebook üzenőfala

Vágólapra másolva!
A videó hirdetésekben a jövő a Facebook szerint, melyet jól jelez, hogy júliustól már videóreklámok is megjelennek a üzenőfalakon. A Facebook bevétele pedig akár napi 1,5-4 millió dollár is lehet ebből a szegmensből, mely egyes elemzők szerint óriási bővülés előtt áll. Kérdéses lehet azonban, hogy az átlagos felhasználók számára mekkora fejfájást fog okozni, egy automatikusan elinduló online reklámvideó.
Vágólapra másolva!

Videó hirdetésekkel támad júliustól a Facebook, melyek a felhasználók hírfolyamának ugyanúgy a szerves részét képeznék, mint a hagyományos hirdetések. A videós promóciók a tervek szerint automatikusan elindulnának a felhasználó kezdőlapján, igaz csak néma üzemmódban, melyek így csak akkor válnának teljes értékű reklámmá, amennyiben rákattint a facebookozó és hanggal együtt a teljes hirdetést is megtekinti.

A Facebook legfőbb célja a videóreklámok bevezetésével, hogy a 64 milliárd dolláros videóreklámok piacából 4,1 milliárdot kihasító digitális reklámokból származó bevételekből részesedjen. Az eMarketer felmérése alátámasztja ezt, a cég szerint a digitális reklámpiac nagy bővülés előtt állhat, idén is több mint 40 százalékkal bővülhet a piac.

Emelett a Facebook újdonsága vélhetően nemcsak a digitális videóhirdetéseket használó cégek, hanem a jelenleg is Facebookon hirdető vállalatok számára is vonzó lehet, melyek valószínűleg kipróbálják majd az új technológiát. Ilyen cég például a Unilever, Nestlé, Ford, vagy akár a Coca-Cola is.

A videóhirdetések azonban drágábbak lesznek a hagyományos hirdetéseknél, mivel a Facebook kicsivel több mint 20 dollárt kér majd minden ezer megtekintés után. Ezzel együtt, a 20 dollár valamivel alacsonyabb, mint a televíziós reklámokért elkért hasonló módon kiszámított átlagos 29 dollár. Az elemzők szerint így a Facebook bevétele már a kezdeti időszakokban is elérheti a napi 1,5 millió dollárt, mely a jelenlegi negyedéves árbevételnek közel 10 százalékát teheti ki.

Forrás: [origo]

A piac fontosságát pedig jól jelzi, hogy milyen jelentős növekedés előtt áll a szegmens, továbbá az AOL, valamint a Yahoo! is érzékeli ezt, hiszen nekik is céljuk az online reklámpiacból való minél nagyobb részesedés. Az átlagosan alacsonyabb hirdetési költségek pedig egyértelműen ebbe az irányba terelhetik a nagy márkákat a TV-n való hirdetésekkel szemben. Scott Devitt, a Morgan Stanley elemzője szerint pedig a Facebook a kezdeti 1,5 millióról 4 milliós napi bevételt is elérhet később az online reklámpiacon, mely még a mobilos hirdetési bevételek növekedési ütemét is meghaladja, amire a Facebook a legnagyobb fókuszt helyezi a közelmúltban.

A potenciál tehát óriási az internetes reklámok Facebookra terelésében, a kérdés azonban csak az, hogy vajon a felhasználói élményt mennyiben ronthatja, az úgynevezett "auto-play" üzemmódban futó hirdetések jelenléte, vagy a reklámok miatti hosszabb oldalbetöltési idő. Ahogyan Brian Wieser, a Pivotal Research elemzője is figyelmeztet a Financial Times szerint, ennek felmérésére még sok tesztet kell lefuttatnia a Facebook stábjának, hogy teljesen tisztában legyen a szolgáltatás minden hatásával.

A Facebook árfolyama (Nasdaq)

Forrás: [origo]