Vágólapra másolva!
Történelmi mélyponton fejezte be a mai napot a Magyar Telekom, miután a befektetők nem fogadták túl pozitívan a telekomcég ma hajnali gyorsjelentését. Mélyrepülése a BUX-ot is mínuszban tartotta, annak ellenére, hogy a külföldi piacokon jó hangulat uralkodik. A tőzsdéken ugyanis egyelőre nincs nyoma korrekciónak, az európai részvényindexek erősödni tudnak, melyben a vártnál erősebb kínai és német makroadatok is szerepet játszhatnak. A német DAX új történelmi csúcsot ütött, míg Amerikában az S&P 500 és a Dow Jones újabb, soha nem látott magasságokig jutott. A forint is remek napot tudhat eddig maga mögött, a főbb devizákkal szemben február vége óta nem látott szintekig erősödött a hazai fizetőeszköz.
Vágólapra másolva!

Nyakló nélkül zuhant a Magyar Telekom

Az Európában uralkodó jó hangulat ellenére a magyar részvényindex nem tudott ma feljebb mászni, és tegnapi záróértéke alatt fejezte be a kereskedést. A BUX 0,2 százalékos mínuszával kissé lemaradt régiós társaitól, melyben leginkább a Magyar Telekom mélyrepülése játszott szerepet. A telekomcég papírjai ugyanis új történelmi minimumot ütöttek 5 százalékos zuhanásuk után.

Forrás: [origo]

A társaság ma tette közzé negyedéves gyorsjelentését, melyben sikerült még a legpesszimistább elemzői várakozást is alulmúlnia az első negyedéves profitjával, az árbevétel terén viszont sikerült túlszárnyalni a szakértői konszenzust. A hatalmas nyereségzuhanást az alacsony profitabilitású tevékenységek bevételének megugrása, illetve a közműadó teljes egészében történő elszámolása okozta.

Magyar Telekom

Forrás: [origo]

A többi hazai főbb papír felemásan teljesített, az egyik legjobban az OTP mozgott, mely közel két és fél hónapos csúcsára ugrott 0,5 százalékos emelkedés után. A nap nyertesének a Mol számított közel 1 százalékos drágulásával, és az olajtársasággal kapcsolatos hír, hogy ma járt le az az eladási korlátozási időszak, amit a Dana Gas még februárban vállalt a Mol részvények eladásával kapcsolatban. A Dana Gas jelenleg 1,5 százalékos részesedéssel rendelkezik az olajipari vállalatban, és amennyiben továbbra is likviditási gondjai akadnának, úgy megvan az esélye, hogy értékesítheti a Mol-ban lévő részesedését.

A két gyógyszerpapírnak viszont nem volt jó napja, a Richter 0,4 százalékot, az Egis pedig 0,03 százalékot veszített értékéből.

Forrás: [origo]

A forint remekül teljesít eddig, február vége óta nem látott szintre erősödött az euróval szemben, és már a 293-ös szint környékén mozog. A svájci frankkal szembeni jegyzés is lejjebb került, és már 238 alatt található, amire szintén február vége óta nem volt példa. A dollár/forint árfolyama szintén két és fél hónapos csúcson tanyázik, mivel már 223 alatt mozog.

A hazai fizetőeszköz erősödésében az is szerepet játszhat, hogy Balog Ádám, az MNB alelnöke ma reggel úgy nyilatkozott, a jegybank továbbra is 3 százalék alatti inflációt jósol az elkövetkezendő hónapokra. Az alcsony infláció pedig lehetővé teszi az MNB számára, hogy a gazdasági növekedés beindításának elősegítésére fókuszáljon.

Ezen túl a magyar gazdasági növekedési kilátásokkal kapcsolatban is optimista nyilatkozatok hangzottak el, Orbán Viktor tegnapi nyilatkozata szerint Magyarország 2014-ben a kelet-közép-európai régió legjobban teljesítő országa lehet a gazdasági bővülést figyelembe véve. Mint ismeretes, a kormány hivatalos növekedési prognózisa az idei évre 0,7 százalékos bővülést vetít előre.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Élen a bányacégek Európában

Zárás előtt is kedvező hangulat uralkodik az európai börzéken, ahol a főbb részvényindexek szinte kivétel nélkül emelkedni tudnak. A tőzsdemutatóknak kisebb lendületet tudott adni a kedvező német makroadat is, mely szerint a német ipari termelés a várt 0,1 százalékos visszaesés helyett 1,2 százalékkal bővült márciusban februárhoz képest. Nagy részben ennek köszönhetően a DAX újabb történelmi csúcsot ütött, és a 8240 pontos szintet is elérte.

A DAX-ot többek között a Deutsche Telekom segítette új csúcsra, a telekomcég papírjai közel 5 százalékot meneteltek, miután a társaság nyeresége meghaladta a várakozásokat.

DAX értéke (pontban)

Forrás: [origo]

A jó hangulatot a reggeli, vártnál pozitívabb kínai makroadatok is segítettek megalapozni, mely szerint a kínai import a várt 13 százalék helyett 16,8 százalékos éves növekedést mutatott áprilisban, míg az export 9,2 százalékos bővülés helyett 14,7 százalékot erősödött. Mivel Kína számít a világ legnagyobb nyersanyag-importőrének, ezért a kínai import bővülése az európai bányacégek részvényeire is kedvezően hat, ennek köszönhetően az Anglo American 2,3 százalékot, a BHP Billiton 1,2 százalékot, a Rio Tinto pedig 0,9 százalékot drágult Londonban.

Forrás: [origo]

Az E.ON részvényei szintén jól teljesítenek, fél százalékos pluszban forognak, miután a német energiaszolgáltató a vártnál kedvezőbb gyorsjelentést tett közzé. A társaság adó- és kamatfizetések, valamint az értékcsökkenések levonása előtti nyeresége (EBITDA) 3,58 milliárd euróra zsugorodott, ami viszont meghaladta a Reuters által összegyűjtött 3,43 milliárd eurós EBITDA-ra vonatkozó konszenzust.

Új csúcson az S&P 500 és a Dow Jones

Az európai tőzsdék jó teljesítménye után Amerikában is inkább a vevők kerültek többségbe a parketteken nyitás után, melynek következtében az S&P 500 folytatni tudja emelkedését, és újabb történelmi csúcsot ütött. A Nasdaq szintén jól teljesít, és 2000 óta nem látott magasságokban mozog. A Dow Jones minimális emelkedés után szintén mindenkori csúcsán mocorog.

S&P 500 értéke (pontban)

Forrás: [origo]

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai szinte kivétel nélkül emelkedni tudnak, a közmű cégek papírjai viszont kisebb lemaradásban mozognak.

Forrás: [origo]

A Delta Airlines részvényei 2,8 százalékot erősödtek, miután a cég közölte, egy milliárd dollárt juttat vissza részvényeseinek a következő három évben. A három éves program első eleme, hogy részvényenként 6 centes negyedéves osztalékot fizet a vállalat, valamint 500 millió dollár értékben vásárol vissza saját részvényeket.

Nem sikerült túl jól a kanadai Enbridge gyorsjelentése, miután az első negyedéves profit közel 4 százalékkal zuhant a tavalyi év azonos időszakához képest, főleg a Michigani 2010-es olajkatasztrófa kapcsán elszámolt további költségek miatt. Ennek ellenére a papírok 0,8 százalékkal erősödnek.

A McDonald's részvények viszont 0,3 százalékot gyengültek, mivel a gyorsétteremlánc legalább egy éve nyitva lévő üzleteinek forgalma 0,6 százalékkal esett vissza áprilisban, ami meghaladja az elemzői, 0,5 százalékos zsugorodásra vonatkozó várakozásokat. A társaság főleg az ázsiai régió gyengélkedésével magyarázza az adatot.

A Whole Foods 8,8 százalékot ugrott, melynek legfőbb oka, hogy a cég vártnál kedvezőbb gyorsjelentést tett közzé. A vállalat 76 centes egy részvényre jutó nyereséget ért el a várt 73 cent heéyett, ráadásul a korábbi profitvárakozásait is megemelte. Eszerint 2013-ban 2,89 dolláros EPS-t érhetnek el a korábban előrejelzett 2,87 dollár helyett.

Az Electronic Arts tovább folytatja menetelését, ma már 12 százalékot ugrott, mivel a játékgyártó közölte, 1,2 dolláros egy részvényre jutó profitot vár idén az elemzők áltla prognosztizált 1,1 dolláros EPS helyett. Ezen túl a cég befektetői még annak is örülhetnek, hogy a játékgyártó nyerte el a Star Wars játékok fejlesztésének jogát a Walt Disneytől.

A Walt Disney befektetői szintén remek híreket kaphattak, mivel a vállalatcsoport szinte minden üzletágában növekedésről, illetve az elemzői konszenzust meghaladó eredményekről számolt be gyorsjelentésében. A kedvező jelentés ellenére az árfolyam azonban közel 1,8 százalékos mínuszba csúszott vissza. Elképzelhető, hogy a befektetők a kedvező jelentés hatására inkább gyorsan realizálták a profitot, melyet az utóbbi időszak nagy emelkedése miatt érhettek el.

A Manchester United papírjai pedig 5 százalékos mínuszban is megfordultak Sir Alex Ferguson távozásának hírére, azonban onnan kissé korrigálni tudtak.