Még nincs engedélyezett pénztárgép

Pénztárgép, a NAV-hoz bekötött kasszák a gyakorlatban
Vágólapra másolva!
Egyelőre egyetlen online kapcsolattartásra alkalmas pénztárgép sem kapott működési engedélyt. Még azt sem tudják, hogy fogják tartani a gépek a kapcsolatot az adóhatósággal.
Vágólapra másolva!

Miközben egyre több pénztárgépgyártó kínálja az állítása szerint az adóhatóság (NAV) követelményeinek megfelelő, több százezer forintba kerülő termékét, az illetékes hatóság valójában egyelőre egyetlen ilyen kasszát sem engedélyezett - írta a Népszabadság szerdai számában.

Öt pénztárgépgyártó és -forgalmazó kért engedélyt a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivataltól, de sem az ehhez szükséges dokumentáció, sem a pénztárgép nem áll rendelkezésre - tájékoztatta lapot Kőszegi József, a hivatal főosztályvezető-helyettese.

Elmondta: ha megvan minden dokumentum, és a gép is megfelel az előírásoknak, 15 napjuk van az engedély kiadására. Vagyis az összes határidő ismeretében nagy biztonsággal kijelenthető: bár elméletileg lehetséges, hogy egy kassza májusban rendelkezzen engedéllyel, ennek a gyakorlati esélye igen csekély.

Az online kapcsolattartáshoz szükséges adóigazgatási ellenőrző egységet (AEE) és a pénztárgépet csak egyben lehet engedélyezni, márpedig továbbra sem tudni, milyen módon oldják meg az adatátvitelt. Az ellenőrző egységben úgy kell elhelyezni a mobil adatátvitelhez szükséges SIM-chipet, hogy azt ne lehessen kicserélni, tehát amíg nincs mobil kapcsolatra alkalmas AEE, addig nincs pénztárgép sem - írta a lap.

A lap értesülése szerint továbbra is tartja magát az az elképzelés, hogy külföldi mobilcégekkel kell szerződni a mindhárom magyar szolgáltató hálózatán roamingolni képes SIM-chipért. Eddig egyetlen cég, a tavaly decemberben alakult Mobil Adat Kft. jelentkezett a megoldás szállítására.