Az állam elvitte a Magyar Telekom profitját

Vágólapra másolva!
A tavalyi számokat és az elemzői várakozásokat is lényegesen alulmúló eredményt tett közzé idei első negyedévéről a Magyar Telekom. A társaság nettó eredménye 1,7 milliárd forintra csökkent az egy évvel korábbi 13 milliárdról, amiben nagy szerepe volt annak, hogy a cég 12,8 milliárd forintot fizetett távközlési és közműadó formájában.
Vágólapra másolva!

A gyorsjelentés szerint a csoportszintű árbevétel az év első három hónapjában 6,8 százalékkal, 146,6 milliárd forintról 156,6 milliárd forintra nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Ez még kicsit jobb lett az elemzői várakozásoknál (a Portfolio.hu által megkérdezett elemzők 152,25 milliárd forintot vártak), de az eredménysoron nagy lett az elmaradás.

Az elemzők 4,4 milliárd forint nettó profitot vártak, ehelyett mindössze 1,7 milliárd forint lett a nyereség (tavaly ugyanekkor még 13 milliárd volt). A kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény (EBITDA) 24,3 százalékkal, 51,6 milliárd forintról 39 milliárd forintra csökkent, részben a 7,3 milliárd forintos közműadó miatt. Ez utóbbi a távközlési adóval együtt 12,9 milliárd forintot tett ki, vagyis a társaság több mint kétszer annyi extra adót fizetett ez első negyedévben a magyar államnak, mint egy évvel korábban (akkor 6,1 milliárd forint volt a különadó). Igaz, viszont, hogy az egész éves közműadót elszámolták az első negyedévben (ezt előre jelezte a társaság), ez a tétel tehát a további hónapokban már nem terheli az eredménykimutatást.

A társaság közleménye idézi Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgatót, aki 2013-ról elmondta, arra számít, hogy az éves bevétel az idén nagyjából a 2012-es szinten marad, szemben a korábbi, legfeljebb 3 százalékos csökkenést prognosztizáló célkitűzéssel.

Az Equilor Zrt. elemzői szerint a vártnál jobb árbevétel főként az alacsony profithányaddal működő szegmensek (IT-szolgáltatás, energia-üzletág) vártnál is nagyobb bővülésének köszönhető. A nettó profit viszont lényegében eltűnt az első negyedév során, ez a magasabb profitabilitású üzletágak (vezetékes és mobil hangszolgáltatás) bevétel-visszaesésének, a közműadó teljes évi összege elszámolásának, illetve a Montenegróhoz és Macedóniához köthető egyszeri negatív adótételeknek köszönhető.

Bár erről nincs konkrét információ a gyorsjelentésben, az Equilor elemzői úgy gondolják, hogy a 10 százalékos rezsicsökkentés miatt veszteséges lehetett az energia-üzletág, jóllehet a bevételek jelentősen megugrottak e területen.

Jó hír viszont, hogy a legfontosabbnak tekintett működési eredmény sorokon (EBIT és EBITDA) a várakozásoknak megfelelően alakult a profit. A menedzsment a korábbi visszaesésről stagnálásra javította éves árbevétel-előrejelzését, ami arra utal, hogy az idén még nem számolják fel az energia-üzletágat. Az EBITDA tekintetében viszont továbbra is 4-7 százalék közötti visszaesést prognosztizál a menedzsment, a beruházások pedig 5 százalékkal szűkülhetnek. Ebben az előrejelzésben azonban még nem szerepelnek azok az egyszeri kiadások, melyek egy esetleges új frekvenciapályázat kiírásakor merülnének fel. A pályázaton kifizetett összeg mértéke az osztalékot is befolyásolhatja.

A társaság részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde "A" kategóriájában kereskednek, az értékpapír keddi záróára 361 forint volt, árfolyama az elmúlt 12 hónapban 354 és 499 forint között mozgott.

Szabó János, a Magyar Telekom új gazdasági vezérigazgató-helyettese az eredmények bemutatásakor kiemelte, a cég helyzete a magyar, a montenegrói és a macedón piacon is stabil, Magyarországon a vezető pozíció megőrzése érdekében a cég 2013 első negyedévében több erőforrást használt fel, mint az év e részében általában szokott, az eredményeket pedig természetesen ez is befolyásolta.

A Magyar Telekom az Origo Zrt. tulajdonosa.