Vágólapra másolva!
Továbbra is a vevők uralkodnak az európai tőzsdéken, ahol a jó hangulatot a vártnál kedvezőbb kínai makroadatok, és az egyes ázsiai, és amerikai részvényindexek csúcsdöntése alapozhatta meg. A jókedvre csak ráerősíthetett a vártnál erősebb német ipari termelési adat, így a DAX index újabb történelmi csúcsot ütött. Itthon a BUX kissé lemaradt társaitól a Magyar Telekom gyengélkedése miatt, a forint viszont három hetes csúcsán is megfordult az euróval szemben. Az európai börzék jó teljesítménye miatt Amerikában is folytatódhat az emelkedés, és a határidős indexek alapján 0,1 százalékos erősödésre lehet felkészülni nyitás után. 
Vágólapra másolva!

Három hetes csúcson is megfordult a forint

Kissé lemaradt társaitól a magyar részvényindex, mely régiós társaival ellentétben tegnapi záróértéke körül mozog.

Forrás: [origo]

A BUX lemaradásában változatlanul Magyar Telekom esése játszik szerepet, a telekomcég papírjai már 2,7 százalékot vesztettek értékükből, és csupán egy forinttal vannak történelmi mélypontjuk fölött a társaság felemás gyorsjelentése után. A telekomcégnek sikerült még a legpesszimistább elemzői várakozást is alulmúlnia az első negyedéves profitjával, az árbevétel terén viszont sikerült túlszárnyalni a szakértői konszenzust. A hatalmas nyereségzuhanást az alacsony profitabilitású tevékenységek bevételének megugrása, illetve a közműadó teljes egészében történő elszámolása okozta.

A többi főbb papír legtöbbje viszont erősödni tud, melynek sorát az OTP vezeti 0,5 százalékos pluszával. A két gyógyszergyártó szintén emelkedésben mozog, a Richter 0,2 százalékot, az Egis pedig 0,4 százalékot drágult. A Mol viszont nem nagyon tud csatlakozni társaihoz, és csupán 0,1 százalékos pluszban mozog.

Az olajtársasággal kapcsolatos hír, hogy ma jár le az az eladási korlátozási időszak, amit a Dana Gas még februárban vállalt a Mol részvények eladásával kapcsolatban. A Dana Gas jelenleg 1,5 százalékos részesedéssel rendelkezik az olajipari vállalatban, és amennyiben továbbra is likviditási gondjai akadnának, úgy megvan az esélye, hogy értékesítheti a Mol-ban lévő részesedését.

Forrás: [origo]

A forint három hetes csúcsára ért az euróval szemben ma délelőtt, miután a 294-es szint alatt is megfordult, onnan viszont kissé gyengülni kezdett. A dollár/forint jegyzése már 224,5-nél, a svájci franké pedig 239-nél jár.

A hazai fizetőeszköz erősödésében az is szerepet játszhat, hogy Balog Ádám, az MNB alelnöke ma reggel úgy nyilatkozott, a jegybank továbbra is 3 százalék alatti inflációt jósol az elkövetkezendő hónapokra. Az alcsony infláció pedig lehetővé teszi az MNB számára, hogy a gazdasági növekedés beindításának elősegítésére fókuszáljon.

Ezen túl a magyar gazdasági növekedési kilátásokkal kapcsolatban is optimista nyilatkozatok hangzottak el, Orbán Viktor tegnapi nyilatkozata szerint Magyarország 2014-ben a kelet-közép-európai régió legjobban teljesítő országa lehet a gazdasági bővülést figyelembe véve. Mint ismeretes, a kormány hivatalos növekedési prognózisa az idei évre 0,7 százalékos bővülést vetít előre.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Nagyobb profitzuhanás ellenére jól teljesít az E.ON

Az amerikai tőzsdék, az ausztrál, valamint a japán index folyamatos csúcsdöntése ellenére csupán mérsékelt optimizmus mutatkozik az európai tőzsdéken délelőtt. A főbb európai mutatók még mindig tegnapi záróértéke felett mozog, azonban a német DAX index már a negatív tartományba is benézett, viszont kisebb lökést tudott adni neki, hogy a német ipari termelés a várt 0,1 százalékos visszaesés helyett 1,2 százalékkal bővült márciusban februárhoz képest. Ennek köszönhetően a mutató valósággal kilőtt, és újabb történelmi csúcsot ütött.

DAX értéke (pontban)

Forrás: [origo]

Az európai piacok emelkedését elsősorban a bányacégek papírjai vezetik, miután Kínából kedvező makroadatok láttak napvilágot. Többek között a kínai import a várt 13 százalék helyett 16,8 százalékos éves növekedést mutatott áprilisban, míg az export 9,2 százalékos bővülés helyett 14,7 százalékot erősödött. Mivel Kína számít a világ legnagyobb nyersanyag-importőrének, a kínai import bővülése a bányatársaságok eredményére is kedvező hatással lehet, ennek köszönhető a bányacégek részvényeinek mai jobb teljesítménye. Az Anglo American 2 százalékot, a BHP Billiton 1 százalékot, a Rio Tinto pedig 0,8 százalékot drágult Londonban.

Forrás: [origo]

Az E.ON részvényei szintén jól teljesítenek, fél százalékos pluszban forognak, miután a német energiaszolgáltató a vártnál kedvezőbb gyorsjelentést tett közzé. A cég ugyan nagyobb profitcsökkenést szenvedett el az első negyedévben, azonban a visszaesés alacsonyabb volt a vártnál.

Nincs megállás Amerikában

A határidős indexek alapján nem lehet nagyobb elmozdulásokra felkészülni az amerikai tőzsdéken nyitás után, azonban minimális mértékben folytatódhat az emelkedés. A főbb részvényindexek 0,05 százalékos erősödésre lehetnek képesek, így a csúcson lévő Dow Jones és S&P 500 folytathatja útját felfelé.

Fontosabb makroadat nem kerül ma nyilvánosságra, a gyorsjelentési szezon viszont folytatódni fog. Többek között a Green Mountain Coffee, a Groupon, a NewsCorp, a TeslaMotors és a Transocean is közzéteszi negyedéves számait.