Az ezerforintos cigarettát kerülgeti a Fidesz

Vágólapra másolva!
A Fidesz szeretné elkerülni, hogy nagyon megugorjon az ára, erre keresi a párt most a megoldást. Ahová nem jut trafik, oda a Posta viheti a cigarettát. A hoppon maradt trafikosok a blöffölő pályázók helyeit kaphatják meg.
Vágólapra másolva!

A nemzeti dohányboltok megnyitásával érvénybe lépő tízszázalékos árrés ellenére a Fidesz szeretné elérni, hogy ne emelkedjen drasztikusan a cigaretta ára - tudta meg az [origo] egy befolyásos, a trafikpályázatok koncesszióinak kiosztására rálátó fideszes politikustól. A párton belül felvetődött, hogy végső esetben akár törvénnyel is kötelezhetnék a gyártókat az ármaximálásra, és néhány évre hatósági árat vezethetnének be, de ezt egyelőre elvetették.

A Fidesz arra számít, hogy a nemzeti dohányboltot nyert pályázók körülbelül 10 százaléka nem felel majd meg a szerződéskötés feltételeinek, mert egyszerűen blöfföltek a pályázatnál (például nem tudják majd megszerezni a nullás adóigazolást). A politikus szerint az ő koncessziós jogaikat kaphatják meg a hoppon maradt trafikosok, akiknek a kisegítését már a Miniszterelnökséget vezető Lázár János is megígérte.

Ha ez sem lenne elég a régi trafikosoknak, akkor törvénymódosítással emelnék meg a kiosztható boltok számát. Arra szerinte nincs lehetőség, hogy már odaítélt koncessziókat vegyenek vissza. Arról a politikus nem beszélt, hogy hogyan fogják megkeresni a régi trafikosokat.

A politikus beszélt arról is, hogy ahová nem jut trafik, ott mobilboltokkal oldják meg a cigaretta árusítását. Mivel pedig az ellátási kötelezettség az államot terheli, ezeket a boltokat valószínűleg a Magyar Posta üzemeltetheti majd.