Komoly erősödés előtt a forint?

Vágólapra másolva!
Az euró-forint napi grafikonján egy hatalmas, több hónapja épülő fej-váll alakzat jelent meg, technikai alapon tehátn nem lehet kizárni azt, hogy a forint a 280-285-ös sávba erősödjön. Persze a grafikon mellett nem szabad elfejelteni azt sem, hogy az export számára nem túl előnyös a hirtelen erősödő hazai fizetőeszköz és a kormány egyik célja a kivitelen keresztüli gazdasági növekedés beindítása.Kimondottan jól kezdődött a forint számára a mai nap. Az euróval szemben nagyjából 1 forintot tudott erősödni a forint és a 296,2-es szintekről 295,2-ig zuhant pillanatok alatt, majd egy kisebb szünet után tovább folytatta erősödését. Ma reggel egyébként az MNB alelnöke, Balog Ádám beszélt arról, hogy az infláció a kitűzött cél alatt van, így van tere a jegybanknak a növekedésre fókuszálnia.
Vágólapra másolva!

Hatalmas erősödés jöhet a grafikon szerint

Az euró-forint napi grafikonján egy markáns, trendfordító alakzat rajzolódott ki, mely év eleje óta épül. A forint januárban elért egy lokális csúcspontot, ami után visszaesés következett be, mely egy magasabb lokális mélypontot jelölt ki a charton. Az alakzat következő szakaszában ismét gyengülésnek indult a forint és egészen 305-306 forint körüli szintekre repült az EURHUF márciusban egy újabb, magasabb lokális csúcs kialakításával. A harmadik szakasza a formációnak áprilisban kezdett épülni, amikor a csúcsról történt visszaesés után a forint a 293 körüli szintről 302 környékére szökkent fel és a korábbi, a 305-306-os csúcshoz képest alacsonyabb magasságba emelkedett.

A fej-váll formáció szerint rendkívül komoly forinterősödésre lehet felkészülni, ha az árfolyam beesik 293,3 alá tartósan, ezzel pedig "teljessé" válhatna az alakzat. A technikai elemzéssel foglalkozó könyvek szerint akkora mozgásra lehet felkészülni, mint amit a csúcs és a jobb váll mélypontja között elért. Ebben az esetben ez nagyjából 13 forintot jelent, tehát - ha igaznak bizonyul a formáció - akár 280 környékére is bezuhanhat az EURHUF árfolyam.

Persze nem feltétlenül lesz könnyű ideág eljutni a forintnak, ugyanis 289-nél a 200 napos mozgóátlagot is át kell törnie, továbbá 287 körül húzódik egy erősebbnek tűnő ellenállás is. Az előbb említett 280-as szint eléréséhez az is kell, hogy a 161,8 százalékos Fibonacci szintet is áttörje a forint.

További érv lehet a hazai fizetőeszköz erősödése mellett az is, hogy az MACD indikátor eladási szignált mutat - ami az EURHUF esetében esést, tehát a forint erősödését jelent -, míg az RSI csökkenő trendben mozog ezzel pedig próbálja megerősíteni a deviza mozgását.

EURHUF napi grafikon

Forrás: [origo]

Nem mindig van igaza a technikai alakzatoknak

A forint elmúlt hetekben látott erősödését a kedvező nemzetközi befektetői hangulat is támogatja. A Dow Jones, S&P 500 és a DAX indexek szinte naponta állítják be az egyre magasabb történelmi csúcsokat. A kötvénypiacokon sem lehet látni a feszültséget, gond nélkül tudott bevonni tegnap Portugália 3 milliárd euró értékben 2024-ben lejáró forrást kötvénykibocsátás révén, de a periféria országok kötvényei is masszívan emelkedtek (a hozamok pedig ezzel párhuzamosan estek) az utóbbi hetekben, ami a befektetők kockázatvállalási hajlandóságának növekedését jelzi.

Jelentős forinterősödés esetén nem lehet kizárni azt a lehetőséget sem, hogy a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa tovább folytatja a kamatcsökkentést. Az inflációs célok elérése vélhetően nem kerül veszélybe a rezsicsökkentés miatt, így ez nem feltétlenül gördít akadályt a tanács elé. A kamatvágások révén pedig egyre inkább csökkenhet a kamatkülönbözet az euróval szemben, ami inkább a forint gyengítését segítheti, ami pedig az exportra ösztönzőleg hathat.

A kormány áprilisban tette közzé a konvergencia programot, amiben a korábbi 283-as szintről 293,1-re emelte az EURHUF árfolyamot, amivel a költségvetést számolja.

Pozitív nyilatkozatok is segítik a mai teljesítményt

A kora reggeli 296,2-es szintekről pillanatok alatt 295,2-ig zuhant ma a forint árfolyama az euróval szemben, majd egy kisebb megnyugvás után tovább folytatta erősödését és benézett 294 alá is a devizapár. A hazai fizetőeszköz ráadásul a többi devizával, a dollárral és a svájci frankkal szemben is jó formában van, mindenkettő ellenében erősödésre képes. A svájci frank-forint árfolyam a 240-es lélektani szint alá zuhant, egészen 238,9 körüli szintig, míg a dollár ellenében 224 körül jár az árfolyam.

Orbán Viktor szerint 2013-ban Magyarország 1 százalékos GDP növekedést is összehozhat - számolt be az MTI. A miniszterelnök úgy véli, Magyarország 2014-ben a kelet-közép-európai régió legjobban teljesítő országa lehet a gazdasági bővülést figyelembe véve. Mint ismeretes, a kormány hivatalos növekedési prognózisa az idei évre 0,7 százalékos bővülést vetít előre.

Orbán Viktor szavai mellett Balog Ádám jegybank alelnök mai nyilatkozatának is szerepe lehet a forint erősödésében. Balog szerint az infláció nagysága a Magyar Nemzeti Bank által kitűzött 3 százalékos szint alatt mozog, ami megengedheti a jegybanknak, hogy a növekedésre is fókuszáljon.

A magyarországi Erste Bank vezérigazgatója, Radovan Jelasity mai nyilatkozata is támogathatta a forint mozgását, ugyanis a bankvezér szerint a kormány és a kereskedelmi bankok közötti viszony javuló tendenciát mutat és egyre inkább konstruktívabb. A bankok és a kormány jelenleg a hitelezés felpörgetését próbálják megélénkíteni. Ebbe a folyamatba segít be a jegybank nemrég bejelentett növekedést ösztönző programja is.

EURHUF napon belüli árfolyam

Forrás: [origo]