Vágólapra másolva!
Továbbra is a vevők uralják az európai tőzsdéket, nagy részben annak köszönhetően, hogy a vártnál jobb első negyedéves gyorsjelentések láttak napvilágot a régiós bankszektorból. A francia Société Générale és Crédit Agricole, a brit HSBC, valamint a német Commerzbank is meglepte a befektetőket, ami a részvényindexeket is felfelé hajtja. A német DAX index ennek köszönhetően történelmi csúcson mozog, míg itthon a BUX szintén erősödni tud.
Vágólapra másolva!

Kapaszkodik a Magyar Telekom

Az európai piacokon tapasztalható kedvező hangulat a magyar tőzsdére is jó hatással van, ahol a BUX 0,5 százalékos emelkedésre képes. A magyar részvényindex ezzel régiós társai között a középmezőnyben található.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A BUX-ra nincs túlságosan negatív hatással a Magyar Telekom nagyobb zuhanása, mivel az index számításánál nem veszik figyelembe az osztalékvágás utáni zuhanásokat, így a Magyar Telekom 356 forintos árfolyama emelkedésnek felel meg a szelvényvágás utáni 353 forintos árfolyamhoz képest. Mint ismert, a telekomcég papírjai mától osztalék nélkül forognak, emiatt történelmi mélyponton indították a kereskedést, ahonnan viszont már feljebb kapaszkodtak.

A többi főbb papír szintén erősödni tud, és az OTP, Richter, Egis esetében 0,3-0,5 százalékos emelkedéseket lehet látni.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A kisebb társaságok papírjai közül a PannErgy 0,3 százalékkal drágult, melyben az is szerepet játszhat, hogy hétfőn 6,3 millió eurós beruházási hitelszerződést kötött a vállalat az orosz Sberbank hazai leányával, a Volksbankkal a miskolci projekt finanszírozásával kapcsolatban.

Az E-Star részvények viszont 5 százalékot zuhantak, miután Soós Csaba vezérigazgató lemondott posztjáról.

A javuló részvénypiaci hangulat a forintot is húzta magával, a hazai fizetőeszköz erősödni tudott délelőtt a főbb devizákkal szemben. Az euró/forint árfolyama a 297-es szint alá tért vissza, míg a dollár/forint jegyzése 227-nél, a svájci franké pedig 241-nél található.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Elkapkodták a magyar állampapírokat

Az előzetes terveknek megfelelő összegű forrást vont be ma délelőtt az Államadósság Kezelő Központ a három hónapos diszkontkincstárjegy aukciója során. A meghirdetett 50 milliárd forintnyi papírra több mint kétszeres érdeklődés mutatkozott, így az ÁKK a meghirdetett mennyiség egészére fogadott el ajánlatokat. Az átlaghozam 4,26 százalékon alakult, ami 17 bázisponttal magasabb a tegnapi másodpiaci referenciahozamnál, de 1 bázisponttal alacsonyabb az előző aukción kialakult átlaghozamnál.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Csúcson a DAX

Jó hangulat uralkodik az európai tőzsdéken, melyben az is szerepet játszik, hogy a bankszektorból a vártnál erősebb gyorsjelenetések láttak napvilágot. A francia Société Générale és a Crédit Agricole, Franciaország második és harmadik legnagyobb bankjai egyaránt kellemes meglepetést okoztak első negyedéves eredményeikkel, de a német Commerzbank is a vártnál alacsonyabb veszteségről számolt be.

A Société Généralé papírjai 5 százalékot ugrottak, a Crédit Agricole részvényei viszont csak 0,6 százalékos pluszban forognak. A Commerzbank pedig 1,3 százalékot erősödött, amivel a német DAX egyik legjobban teljesítő komponensének számít. Nagy részben ennek köszönhetően a DAX index új történelmi csúcsán mozog, és már a 8100 pontos szintet is maga mögött hagyta.

DAX értéke (pontban)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A brit HSBC szintén erősebb negyedéves számokat tett közzé, a pénzintézet adózás előtti profitja 8,43 milliárd dollárra nőtt az első negyedévben az egy évvel korábbi 4,32 milliárd dollárról, ami a 8,04 milliárd dollárról szóló elemzői prognózisokat is meghaladta. Ennek köszönhetően a társaság részvényei 2,6 százalékos emelkedést mutatnak.

Európában így a bankszektor teljesít eddig a legjobban, ami felfelé húzza a legtöbb részvényindexet.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A vételi kedvet az is segítheti, hogy a japán Nikkei ma újra csúcsot döntött, és közel öt éve nem látott magasságokig jutott, míg az amerikai S&P 500 index is mindenkori legmagasabb csúcsára került tegnap.

A Rio Tinto papírok 2,5 százalékkal emelkednek, miután olyan hírek láttak napvilágot, hogy a bányatársaság 5 milliárd dolláros beruházást hajthat végre Nyugat-Ausztráliában. A berhuázással a bányacég célja, hogy 2015-re 360 millió tonna vasércet tudjon kitermelni a Pilbara nevű bánya.

Az Alstom árfolyamána viszont erőteljeset ütöttek, mivel a 2013-ban végződő üzleti évének nyeresége nem tudta meghaladni az elemzői várakozásokat, valamint a menedzsment a korábbi kedvező kilátásokat is jelentősen mérsékelte. Ennek következtében a cég részvényei 9 százalékot zuhantak.

Tovább menetelhet Amerika

Az európai piacok jó teljesítménye az amerikai börzékre is pozitív hatással lehet, ahol a határidős indexek alapján 0,1 százalék körüli emelkedéssel indulhat a nap. Az S&P 500 ezzel tovább folytathatja útját felfelé mindenkori legmagasabb csúcsáról, de a Nasdaq is megindulhat a 2000 óta nem látott szintek felé.

Fontosabb makroadat nem fog napvilágot látni, a vállalati gyorsjelentési szezon viszont továbbra is folytatódni fog. Ma többek között a Walt Disney, az Electronic Arts, a Marathon Oil és a DirecTV teszi közzé negyedéves eredményeit.