Állami paktumot kötnének a gyógyszercégek

Az egyik vezető iparági szervezet új elnöke konszenzusra törekszik, mindenkivel tárgyalna, a versenytársakkal és a kormánnyal is.

A gyógyszeripar együttműködésre törekszik a kormányzattal annak érdekében, hogy a betegek a jövőben is hozzájussanak a legújabb terápiákhoz - mondta a Világgazdaságnak Jakab Zoltán, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének új elnöke.

A lap keddi számában megjelent interjúban az elnök hangsúlyozza: Magyarországon a lakosság rossz egészségi állapota már a gazdasági fejlődést is akadályozza. Az egészségügyi közkiadások szintje még régiós szinten is nagyon alacsony, a GDP 4 százaléka körül van, a visegrádi országok 6 százalékával szemben.

Az új elnök bízik abban, hogy sikerül a kormányzattal középtávú ágazati megállapodást kötni. Ehhez azonban először az ágazaton belüli érdekképviseletek közös nevezőjét kellene kialakítani. Reményei szerint még a nyár előtt meg tudnak állapodni erről a Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetségével és a Generikus Gyógyszergyártók Egyesületével.

Hasonló ágazati megállapodásra egyébként már volt példa, de az utóbbi években a cégek és a kormányzat nem tudott egyezségre jutni, és az iparág folyamatosan az üzleti tervezhetetlenségre panaszkodott.

A hasonló paktumok kötését az is nehezíti, hogy az említett gyógyszeripari szervezetek érdekei sok tekintetben eltérőek, hiszen különböző típusú készítményekkel, és gyakran különböző üzleti modellben kereskednek.