Egyre olcsóbban vehetünk lakást

Vágólapra másolva!
A lakásépítések továbbra is lefelé tartó trendet követnek, így nem meglepő, hogy az összes eladáson belül csökken az új lakások részaránya. A használtlakás piacon stagnáló értékesítési idők, javuló vevői alkupozíciók és némileg csökkenő árak jellemzőek. Idén az állami keresletélénkítő intézkedésektől várhatnánk a csodát, azonban ezek alacsony népszerűségük miatt egyelőre nem tudják hatásukat kifejteni. Az év első három hónapja a 2011-es forgalmát idézi, a piacon továbbra is demográfiai változások generálják a tranzakciók nagy részét- derül ki az Otthon Centrum legfrissebb, átfogó lakáspiaci elemzéséből, a Lakáspiaci Monitorból.
Vágólapra másolva!

Az idei év első negyedévében tapasztalt forgalom leginkább a 2011-es év első negyedéves adatokkal mérhető össze, mivel 2012-ben a végtörlesztés lezárása nagyszámú előrehozott vásárlást generált a piacon, 2013 összevetése a tavalyi év azonos időszakával nem adna reális képet. Idén az első három hónapban ugyanannyi adásvételi tranzakciót regisztráltak, mint a két évvel ezelőtti hasonló időszakban. Az első három hónap adataiból még nehéz következtetéseket levonni, de az elmúlt évek tendenciájából kiindulva 2013-ban is körülbelül 90 ezer lakást adhatnak el az Otthon Centrum szerint.

10-20 százalékot lehet alkudni

Továbbra is sokat alkudhatunk a használt lakások árából. Az idei első negyedévben a használt tégla- és panellakások esetében a teljes árengedmény egy százalékponttal nőtt az előző év azonos időszakához képest, míg a családi házak esetében minimálisan csökkent. Panelnél 10, téglalakásnál több mint 13, téglaháznál 19 százalékos árengedményt is ki lehet csikarni átlagosan. Az árengedmények mértéke nagyjából megegyezik az ország egyes régióiban, kivételt csak Pest megye képez, ahol az eladók rosszabb alkupozíciója miatt még többet lehet alkudni a hirdetési árból.

Kicsit tovább tart eladni az ingatlanokat idén, mint tavaly. A használt téglalakások értékesítéséhez átlagosan 5 hónapra, a panellakás eladásához 3,5 hónapra, a családi házak esetében átlagosan 7 hónapra volt szükség 2013 első negyedévében.

Drágább a lakásbérlés

Az idei év első negyedévében a tégla- és a panellakások bérleti díja minimálisan - 3-5 százalék között - növekedett az előző év azonos időszakához képest. Jelentősebb, körülbelül 8 százalékos növekedést csak a családi házak átlagos bérleti díjainál láthatunk. A jelenleg bérbeadási céllal vásárolt ingatlanok esetében egy 10 éves befektetési időszakon 8 és 9 százalék közötti hozamokat lehet elérni.

2013 első negyedévében a budapesti belterületi építési telkek átlagos négyzetméter ára 30 ezer forint alakult. Az agglomerációban az átlagos négyzetméter ár harmada volt a fővárosi átlagnak.

Budapesten a 12-13 milliós, 500-600 négyzetméteres, Pest megyében a 9-11 milliós, 700-800 négyzetméteres telkekre, az ország keleti és nyugati felében pedig egyaránt 2 és 8 millió forint közötti telkekre koncentrálódik a kereslet. A nyugati országrészben a keresők ötöde az ennél értékesebb telkek iránt érdeklődött.

Egyre kevesebb lakás kell

A KSH adatai szerint az újépítésűlakás-eladások száma a válság óta folyamatosan csökken Magyarországon. Amíg az összes adásvétel 2009 óta folyamatosan a kilencvenezres szint körül mozog, az újlakás eladásoké csökken, ami egyrészt a kínálat szűkülését, másrészt a vevői bizalmatlanságot tükrözi. Amíg 2008-ban országos szinten minden tizedik adásvétel újépítésű lakást érintett, ez az arány 2012-re 3 százalék alá süllyedt.

A lakásépítésekben a lejtmenet 2013-ban sem állt meg. A KSH legfrissebb, az idei első negyedévére vonatkozó statisztikái szerint az országban 1 123 lakásra adtak használatbavételi engedélyt, ami 54 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában mért, egyébként is alacsony 2 444 darab. Az építési engedélyek számában 36 százalékos visszaesés mutatkozott 2013 első három hónapjában a tavalyi év azonos időszakához képest. Bár az első negyedév adataiból még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, a 2011-ről 2012-re látható lassuló ütemű visszaesés az idei év első három hónapjában ismét gyorsulni látszik.