Óriási profitesés a Magyar Telekom szektortársánál

Vágólapra másolva!
Profitjának és árbevételének nagy mértékű zsugorodásáról számolt be első negyedéves gyorsjelentésében a cseh Telefónica CR. Csehország legnagyobb mobilszolgáltatója régiós társaihoz hasonlóan többek között az éleződő verseny miatt az előfizetői díjak csökkenésétől szenved, így a nagy kérdés, hogy a Magyar Telekom holnap milyen eredményekkel fog előrukkolni gyorsjelentésében.
Vágólapra másolva!

35 százalékos profitcsökkenésről számolt be első negyedéves gyorsjelentésében a cseh Telefónica CR telekomtársaság. A spanyol Telefónica cseh leányvállalatának 1,05 milliárd koronás nyeresége igencsak meglepte a piacot, mivel a szakértők 1,17 milliárd koronás profitra számítottak, ráadásul ez az egy évvel korábbi eredményekhez képest is visszaesésnek tekinthető.

Ebben nagy szerepet játszott a cég árbevételének zsugorodása, mely 4,4 százalékkal 11,9 milliárd koronára esett vissza egy év alatt, miközben az elemzők 12,04 milliárd koronára számítottak. A társaságnál ugyanakkor hozzátették, 2012 első negyedévében összesen több mint 220 millió koronás nyereség mellett adtak túl egyes eszközeiken, ami némileg eltorzítja az éves alapú összevetés eredményeit.

Forrás: [origo]

A pocsék eredményeket nagy részben az okozta, hogy az éles verseny következtében csökkentek az előfizetői díjak mind a vezetékes, mind a mobil üzletágban. A vállalat eredményeire további kockázatot jelenthet a negyedik mobilszolgáltató várható belépése, mely tovább növelné a versenyt a piacon. A menedzsment mindenesetre megerősítette 2013-as évre vonatkozó várakozásait, mely szerint az árrések tovább zsugorodhatnak idén.

Nem csak Csehország legnagyobb mobilszolgáltatója szenved az árbevételének és profitjának zsugorodásától, hanem a lengyel TPSA is, mely hatalmas profitzuhanásról számolt be néhány hete első negyedéves gyorsjelentésében.A nagy kérdés, hogy ezek után a Magyar Telekom milyen eredményeket fog közzétenni szerda hajnalban érkező első negyedéves gyorsjelentésében.

A csalódást keltő eredmények ellenére 0,1 százalékos pluszban forognak a Telefónica CR részvényei.

A Telefónica CR árfolyama (Prága)

Forrás: [origo]