21 milliárdos profit az UniCreditnél

Vágólapra másolva!
2012-ben 21 milliárd forintos nyereségre tett szert az UniCredit bank, ezzel pedig az OTP után a második legnyereségesebb hazai nagybankká vált, nem sokkal megelőzve a K&H-t. A 2011-es 14,5 milliárdos nyereséghez képest ez 45 százalékos növekedés.
Vágólapra másolva!

Másfélszeresére duzzadt az UniCredit magyarországi leánybankjának nyeresége tavaly. A hitelintézet profitja 21 milliárd forint volt.

A nagyarányú növekedés kapcsán a legmeglepőbb, hogy az UniCredit csökkenő hitel- és betétállománnyal érte el mindezt. A bank által közöl számok alapján a hitelállomány 16, a betétállomány pedig 3 százalékkal csökkent a 2011-es szinthez képest. Ezzel párhuzamosan a banknál dolgozók és a bankfiókok száma is kevesebb lett - számol be a Portfolio.hu.

Az UniCredit által közölt jelentés szerint a javuló számok mögött elsősorban a céltartalékok jelentős, 60 százalékot meghaladó csökkenése áll. Ebben a nagy szerepe van a végtörlesztés során jelentkező árfolyamvezteség miatti felszabadításoknak.

Az UniCredit ezzel az ugrással sem tudott azonban az OTP profitrátájának közelébe férkőzni, a legnagyobb hazai pénzintézet az UniCredit adózott nyereségének több mint négyszeresét, 94,6 milliárd forintos profitot realizált, bár ez a szám nem tartalmazza a bankadót, az osztalékot és a nettó végleges pénzeszközöket. A dobogó harmadik helyét a K&H foglalja el 20,5 milliárdos nyereséggel.

Az itt működő nagybankok listáján a legrosszabbul a CIB szerepelt, tavaly 151 milliárd forintos veszteséget nyelt le. Az MKB Bank közel 88, a Raiffeisen 56 milliárdos veszteséget szenvedett el.