Vágólapra másolva!
Nap végére pluszba rántották fel a magyar részvényindexet, elsősorban a Richter és a Mol feljavulásának köszönhetően. A forint az euróval együtt viszont gyengülésnek indult délután, miután Mario Draghi, az EKB elnöke a központi bank újra megerősítette, szükség esetén beavatkozhat a piaci folyamatokba.Az európai és amerikai tőzsdéken viszonylag nyugodtabb kereskedés zajlik a londoni börze zárva tartása miatt, az öreg kontinensen a főbb tőzsdemutatók egész nap szűk sávban, lefelé csordogálnak a múlt heti nagyobb emelkedéseik után. Amerikában szintén nincs jelentősebb mozgás, a részvényindexek pénteki záróértékeik közelében mozognak. A ma délelőtti európai makroadatok nem tudták felkavarni az állóvizet, és az Egyesült Államokból sem várható fontosabb piacmozgató adat, így elsősorban a vállalati hírek mozgathatják a piacokat.
Vágólapra másolva!

Visszahúzták a BUX-ot

Késő délután elfáradni látszott a magyar részvényindex, mely a napközbeni óvatos pluszok után a negatív tartományban is megfordult, azonban a Richter és a Mol feljavulásának köszönhetően a BUX végül emelkedni tudott.A BUX 0,3 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést, amivel régiós társaihoz hasonlóan teljesített, egyedül a lengyel WIG 20 lógott ki messze a sorból 1,4 százalékos ugrásával.

Forrás: [origo]

A BUX-ot leginkább a Magyar Telekom nagyobb esése fékezte, a telekomcég részvényei 1,7 százalékot zuhantak annak ellenére, hogy ma lehetett utoljára a május 16-án kifizetésre kerülő osztalékért megvenni a papírokat. Jelenleg több mint 10 százalékos osztalékhozamot kínál a részvény, ami jókora prémiumot takar a 10 éves magyar államkötvény hozamához képest.

A Mol részvényei visszacsúsztak a napközbeni nagyobb pluszokból, azonban zárásra összeszedték magukat, és 0,8 százalékot tudtak ma erősödni.

Az olajtársaság papírjainak erősödésének egyik oka lehet, hogy alaptalannak nevezte azokat a híreszteléseket a Dana Gas, hogy a vállalat kurdisztáni vagy más vagyonainak eladása esedékes lenne - írja a Reuters. Az ügy azért került ismét előtérbe, mert az 1,4 százalékos Mol pakkal rendelkező cég legutóbb február 8-án értékesített 1,6 százaléknyi részesedést a hazai olajcégből, amire 5 százalékot zuhant a Mol árfolyama. Ekkor a tulajdonos vállalta, hogy 3 hónapig nem dob piacra újabb csomagot, ami a héten, május 8-án jár le.

A többi főbb papír közül az OTP folytatta jó teljesítményét, és 0,3 százalékkal értékelődött fel. A nap nyertesének a Richter bizonyult, mely jelentősen feljavult zárásra, és 0,8 százalékot erősödött. Az Egis-nek viszont nem volt jó napja, bár nap végére mérsékelni tudta nagyobb veszteségeit, és csupán 0,1 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést.

Forrás: [origo]

A hazai részvénypiac visszeasésével párhuzamosan a forint is gyengülésnek indult, miután egész nap nem mutatott jelentősebb elmozdulást. Az euróval szembeni árfolyama 297 fölé csúszott vissza, míg a dollár/forint árfolyama 227,4-nél, a svájci franké 242,1-nél jár késő délután.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Folyamatos készenlétben az EKB

Nagy részben a londoni tőzsde zárva tartása miatt az európai piacokra ma a lecsorgás a jellemző, a főbb részvényindexek pénteki záróértékük alatt mocorognak, átlagnál alacsonyabb forgalom mellett.

A mai makroadatok sem tudták az állóvizet felkavarni, az eurózóna, Németország és Franciaország szolgáltató szektorbeli beszerzési menedzserindexe egyaránt a vártnál jobban alakult áprilisban. Az eurózóna kiskereskedelmi forgalma viszont kisebb csalódást okozott, mivel a vártnál nagyobb mértékben 2,4 százalékkal esett vissza éves alapon.

Forrás: [origo]

Ezen túl Mario Draghi, az EKB elnöke ma is megerősítette a múlt heti kamatdöntő ülés utáni szavait, vagyis, hogy az Európai Központi Bank folyamatosan figyeli a folyamatokat és a makrogazdasági adatokat, és szükség esetén készek megtenni a szükséges lépéseket. A bejelentés után az euró hirtelen gyengülni kezdett a dollárral szemben, és az árfolyama az 1,31-es szint alá zuhant be.

EURUSD árfolyama

Forrás: [origo]

A főbb európai tőzsdemutatók közül a német DAX enyhén eltávolodott pénteken ütött mindenkori csúcsától, annak ellenére, hogy a Linde 3,3 százalékos pluszban forog. A gázipari óriás ugyanis kedvező gyorsjelentést tett közzé, a cég üzemi nyeresége 13 százalékkal 953 millió euróra nőtt egy év alatt, miközben a szakértők "csak" 935 millió euróra számítottak.

Csúcson az S&P 500

Valószínűleg az európai piacokon tapasztalható lecsorgás miatt az amerikai tőzsdék is elvesztették pénteki lendületüket, és az indexek nem mutatnak jelentősebb elmozdulást. Fontosabb makroadat szinte az egész héten nem fog napvilágot látni, így inkább vállalati hírek mozgathatják a tengerentúli börzéket.

A főbb tőzsdemutatók közül az S&P 500 index ha minimálisan is, de tovább tudott erősödni, és mindenkori csúcsán mozog. A Dow Jones viszont egyelőre nem tud újra megbírkózni a 15 ezer pontos szinttel. Rajtuk kívül a Nasdaq 0,2 százalékos pluszt szedett össze.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai szintén vegyesen teljesítenek, a technológiai szektort a Facebook 0,5 százalékos emelkedése segíti annak ellenére, hogy a Barrons hétvégi cikke szerint 25 dollárnál nem érnek többet a közösségi oldal részvényei. A pénzügyi szaklap szerint a múlt héten a kedvező negyedéves adatokra megugró technológiai cég papírjai jelenleg túlértékeltek, kiemelve, hogy azok a társaság 2013-es EPS előrejelzését alapul véve 75-szörös P/E ráta mellett forognak a jelenlegi árfolyam mellett, míg ugyanez a szám a Google esetében csupán 20.

Forrás: [origo]

A General Motors részvényei fél százalékot vesztettek értékükből annak ellenére, hogy az autógyártó óriási mértékű, 16 milliárd dolláros beruházást tervez végrehajtani az Egyesült államokban 2016-ig.

1,2 százalékot emelkedett az Intel árfolyama, miután a vállalat hivatalos, 389 millió dolláros felvásárlási ajánlatot tett a Stonesoft Oyj nevű finn cégre, amivel az Intel célja, hogy tovább bővítse McAfee szoftverének eladásait. A Stonesoft árfolyama a felvásárlási árnak megfelelő 4,48 eurós árfolyamra emelkedett, több mint 125 százalékos növekedést produkálva.

A Berkshire Hathaway részvényei szintén jól teljesítenek, 1 százalékot erősödtek, miután Warren Buffett cége rekordszintre, közel 50 milliárd dollárra növelte készpénzvagyonát. A nettó profit pedig több mint egy milliárd dollárral 4,89 milliárdra növekedett az előző év azonos időszakához képest, derül ki a cég pénteken közzétett gyorsjelentéséből.