Rákapcsol a GM, újabb dollármilliárdos beruházás jön

Vágólapra másolva!
Óriási mértékű, 16 milliárd dolláros beruházást tervez végrehajtani a világ legnagyobb autógyártója, a General Motors az Egyesült Államokban 2016-ig. A társaság ezzel kívánja elősegíteni piaci részesedésének emelkedését, mely 88 éves mélypontra zuhant az USA-ban 2012-ben. A cég ezzel igencsak "begyújtotta a rakétákat", mivel áprilisban szintén dollármilliárdos kínai beruházásokat jelentettek be, az ottani piacvezető szerepük megerősítése érdekében.
Vágólapra másolva!

16 milliárd dollárt értékű beruházást tervez végrehajtani amerikai egységeinél a General Motors 2016-ig - írja a Bloomberg. Az amerikai beruházás egyik legfőbb célja, hogy a gépkocsik értékesítésén elérhető árréseket (margin) 10 százalékra növeljék az utóbbi években elért 7,4 százalékról. Az óriási mértékű beruházásra azért is szükség van, mert az autógyártó 20 új vagy felújított modellt kíván piacra dobni az Egyesült Államokban, amivel a cég a 2012-ben elért, 88 éve nem látott legalacsonyabb piaci részesedését szeretné feljebb tornázni.

Selim Bingol alelnök elmondta, a 16 milliárd dolláros összeg jóval magasabb, mint a Kínában ugyanennyi idő alatt végrehajtani tervezett beruházás nagysága. Az autógyártó még áprilisban jelentette be, hogy a tervezett 7 milliárd dollár helyett 11 milliárd dollár értékű beruházást kíván megvalósítani az ázsiai országban 2016-ig. A kínai beruházás célja, hogy a tavalyi teljesítményüket felül tudják múlni Kínában, ahol 2012-ben összesen 2,84 millió darab gépjárművet tudtak értékesíteni. A mostani célkitűzés szerint ezt a számot 5 millióra kívánják feltornászni 2015-ig.

Ennek elérésére jó úton haladnak, mivel áprilisban 261 870 darab járművet értékesítettek Kínában a kapcsolt vállalkozásaikon keresztül, ami 15 százalékkal több eladott gépkocsit jelent, mint egy évvel korábban.

Forrás: [origo]

A vállalat szóvívője közölte, az amerikai és kínai dollármilliárdos beruházások bizonyítják, a GM rendkívül elkötelezett, hogy megtartsa piacvezető szerepét az említett régiókban, mint az elsőszámú autógyártó.

A GM egyébként múlt héten tette közzé első negyedéves gyorsjelentését, melyben a várakozásokat meghaladó eredményről számolt be a társaság. Mind az egy részvényre jutó profit, mind pedig árbevétel soron jobbak lettek a számok az előzetesen vártnál.

A befektetők egyelőre nem fogadták pozitívan a híreket, a GM részvényei 0,5 százalékos mínuszban forognak.

General Motors árfolyama (Nasdaq)

Forrás: [origo]