Vágólapra másolva!
Részben a londoni tőzsde zárvatartása miatt továbbra is a lecsorgás jellemző az európai tőzsdékre, ahol a főbb részvényindexeket a délelőtti, vártnál némileg kedvezőbb makroadatok sem mozgatták meg. A szolgáltató szektorbeli beszerzési menedzserindexek ugyanis kellemes meglepetést okoztak, viszont még mindig a szektor zsugorodásáról árulkodnak az eurózónában és főbb tagállamaiban. Itthon a BUX óvatos emelkedésre képes, köszönhetően a főbb részvények magukra találásának. Az emelkedést a Mol vezeti, mely már jelentősebb mértékű pluszt szedett össze, de a Richter és az OTP is drágulásra képes,a forint piacán viszont továbbra sincs nagy mozgás.Amerikában folytatódhat az emelkedés a határidős indexek alapján, és az S&P 500 újabb mindenkori csúcsot üthet. Fontosabb makroadat ma már nem fog napvilágot látni, így a vállalatok felől érkező hírekre fókuszálhatnak a befektetők.
Vágólapra másolva!

Felébredt a Mol

Kissé növelni tudta előnyét a BUX a lagymatag kereskedés során, a magyar részvényindex 0,3 százalékos pluszban forog délben. A szomszédos tőzsdéken sincs nagyobb mozgás, a főbb mutatók óvatos 0,1-0,3 százalékos erősödést mutatnak, egyedül a lengyel WIG 20 ugrott meg, mely 0,7 százalékkal került már feljebb.

Forrás: [origo]

A BUX-ot legfőképpen a magára találó MOL segíti, az olajpapír 1,2 százalékkal emelkedik a bizonytalanabb nyitás után. Az olajtársaság papírjainak erősödésének egyik oka lehet, hogy alaptalannak nevezte azokat a híreszteléseket a Dana Gas, hogy a vállalat kurdisztáni vagy más vagyonainak eladása esedékes lenne - írja a Reuters. Az ügy azért került ismét előtérbe, mert az 1,4 százalékos Mol pakkal rendelkező cég legutóbb február 8-án értékesített 1,6 százaléknyi részesedést a hazai olajcégből, amire 5 százalékot zuhant a Mol árfolyama. Ekkor a tulajdonos vállalta, hogy 3 hónapig nem dob piacra újabb csomagot, ami a héten, május 8-án jár le.

Az OTP is kikecmergett a negatív tartományból, és folytatja múlt héten megkezdett útját felfelé, 0,2 százalékkal drágult. A Richter 0,6 százalékkal került feljebb, míg az Egis továbbra sem mutat jelentősebb elmozdulást.

A Magyar Telekom viszont annak ellenére gyengül 1,2 százalékot, hogy ma lehet utoljára a május 16-án kifizetésre kerülő osztalékért megvenni. Jelenleg több mint 10 százalékos osztalékhozamot kínál a részvény, ami jókora prémiumot takar a 10 éves magyar államkötvény hozamához képest.

Forrás: [origo]

A forint piacán szintén nincs nagy mozgás, az euróval szembeni jegyzés 296,3 körül mocorog. A dollár/forint árfolyama 226-nál, a svájci franké pedig 241-nél található.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Kirobbanó profitnövekedés a Linde-nél

Továbbra sincsenek nagy mozgások az európai piacokon, ahol a főbb részvényindexek kisebb pihenőt tartva a múlt heti emelkedések után pénteki záróértékeik közelében mozognak. A visszafogottabb kereskedésben a londoni tőzsde zárva tartása miatti alacsonyabb forgalom, valamint a közelgő portugál megszorítások is szerepet játszhatnak. A délelőtti makroadatok nem okoztak nagyobb kilengéseket a börzéken annak ellenére, hogy a vártnál hajszálnyival jobban alakultak.

A német szolgáltató szektorbeli beszerzési menedzserindex 49,6 pontos április értékével túlteljesítette a 49,2 pontos elemzői várakozásokat, míg a francia és az eurózóna PMI szintén kellemes meglepetést okozott. Az előbbi 44,3 pontra emelkedett áprilisban az előző havi (és egyben a várt) 44,1 pontról, míg az utóbbi 47 pontot mutatott az előzetesen prognosztizált 46,6 pont helyett. Ezek az értékek a szolgáltatószektor enyhe javulásáról árulkodnak, azonban még mindig a szektor zsugorodását mutatják.

Az eurózóna márciusi kiskereskedelmi forgalma viszont kisebb csalódást okozott, mivel a vártnál nagyobb mértékben 2,4 százalékkal esett vissza éves alapon.

Forrás: [origo]

A főbb európai tőzsdemutatók közül a német DAX enyhén eltávolodott pénteken ütött mindenkori csúcsától, annak ellenére, hogy a Linde 3,8 százalékos pluszban forog. A gázipari óriás ugyanis kedvező gyorsjelentést tett közzé, a cég üzemi nyeresége 13 százalékkal 953 millió euróra nőtt egy év alatt, miközben a szakértők "csak" 935 millió euróra számítottak.

Folytatódhat a csúcsdöntés Amerikában

Tovább folytatódhat az emelkedés az amerikai tőzsdéken, legalábbis a határidős indexek alapján, melyek 0,1-0,2 százalékos erősödést vetítenek előre. Ezzel az S&P 500 újabb történelmi csúcsot üthet, míg a Dow Jones újra megkísérelhet a 15 ezer pontos szint fölött megragadni.

Fontosabb makroadat szinte az egész héten nem kerül nyilvánosságra a tengerentúlról, így a befektetők inkább a folytatódó gyorsjelentési szezonra fókuszálhatnak. Hétfőn többek között az Anadarko és a First Solar fogja közzétenni első negyedéves eredményeit.