Vissza nem térő lehetőség a Magyar Telekomban?

Vágólapra másolva!
Kirívóan magas osztalékhozammal kecsegtet a Magyar Telekom részvénye, melyet ma lehet utoljára osztalék fejében megvásárolni. Jelenleg több mint 10 százalékos osztalékhozamot kínál a részvény, ami jókora prémiumot takar a 10 éves magyar államkötvény hozamához képest. Az összkép pedig egy nagyobb osztalékvágással sem romlana annyit, hogy teljesen eltűnjön a prémium, még 30 forintos kifizetés esetén is vonzó lehetőséget kínál a telekompapír. A nagyobb osztalékhozam elképzelhető, hogy egy félreárazásnak a következménye, ugyanis az elmúlt időszakban a befektetők elfordultak a hazai eszközöktől, közöttük a Magyar Telekomtól is. A jelenlegi alacsony hozamkörnyezet azonban akár kedvezhet is a részvénynek, miután a befektetők érdeklődése megnőhet a kockázatosabb eszközök iránt.
Vágólapra másolva!

Áldás vagy átok?

Ma lehet utoljára az 50 forintos osztalék fejében megvásárolni a Magyar Telekom részvényét, az összeget pedig május 16-án fizeti ki a telekomcég. A részvény egyébként rendkívül magas osztalékhozammal forog. Ha az elemzők által várt 12 havi előretekintő osztalékhozammal számolunk, akkor 11,4 százalékos osztalékhozammal kecsegtet a hazai telekompapír. Ez nem csak a nyugat-európai szektortársakat figyelembe véve, hanem még a régiós szinten is kiemelkedőnek számít.

Az osztalékhozam ráadásul jókora, 6,4 százalékpontos prémiumot takar a kockázatmentes eszközként számon tartott 10 éves magyar államkötvényhez képest, azaz a Magyar Telekom ennyivel magasabb osztalékhozamot kínál. Ez az elmúlt években tapasztalt átlag mintegy duplája, akár a rövidebb távú 3,3 százalékos, akár a hosszabb távú 2,8 százalékos átlaghoz viszonyítjuk. A prémium 2008 óta nem járt ilyen magasságokban, a legutóbbi csúcskor az árfolyam esése megtorpant, és ezt követően két évig nem süllyedt mélyebb szintekre. Ez jó jel, ami arra utalhat, hogy ezúttal is - akár tartósan is - megvolt a mélypont, így a lefelé mutató kockázatok korlátosak lehetnek.

Forrás: [origo]

Mindezek alapján a Magyar Telekom részvényei igen vonzó képet festenek, persze a kockázatokról sem érdemes megfeledkezni. A kimagasló prémium több dolgot is takarhat, ezeket kell megvizsgálnunk, hogy tisztán lássunk:

  1. a piac elfordult a részvénytől, és "félreárazza", azaz nem ismeri fel a kimagasló osztalékhozam jelentette lehetőséget
  2. a piac lényegesen alacsonyabb osztalékot áraz, mint amit az elemzői várakozások tükröznek, így a "tényleges" osztalékhozam sokkal alacsonyabb, mint az elemzői várakozások alapján sejtenénk
  3. a befektetők hisznek az osztalékban, csak az egyre alacsonyabb kötvényhozamokban nem, így a valós prémium lényegesen alacsonyabb, mint hisszük

1. Hátat fordítottak a befektetők?

A külföldi befektetők egyre inkább elfordulnak a hazai részvénypiactól, közöttük a blue-chipektől is. Mindez jól látszik a forgalom alakulásában, ami évről évre jelentős erózión megy keresztül, az idei napi átlag már a 10 milliárd forintot sem éri el, de nem ritka az 5 milliárd forint alatti forgalom sem. Az elutasítás a Magyar Telekom esetében is nyomon követhető. A pénzügyi válság előtti években még 3 milliárd forint környékén is járt a telekompapír 30 napos átlagos forgalma, ami idén már 700 millió forint alá süllyedt. Ha indokolatlan félreárazást keresünk, akkor azt a mostanihoz hasonló időszakokban kell tennünk. Nem akarunk feltétlenül okosabbak lenni a piacnál, de piaci anomáliák elsősorban a jelenlegi túlzóan negatív hangulatban fordulhatnak elő. Az illikvid piaci környezet miatt pedig nehezebben árazódhattak eddig be a kedvező trendek.

Forrás: [origo]

2. Alacsonyabb osztalékkal is vonzó a Magyar Telekom?

A holnap esedékes szelvényvágás napján az osztalék mértékével azonos csökkenés várható a Magyar Telekom árfolyamában, így ennek hatását célszerű kiszűrni. Az osztalékhozamot ezért már az 50 forinttal csökkentett - 360 forintos - árfolyamhoz mérjük a továbbiakban. 13,9 százalék lenne a Magyar Telekom osztalékhozama, ha a 2013-as üzleti év után is 50 forintnyi kifizetést tartana fenn a társaság. Azonban nincs rá semmi garancia, hogy a telekomcég jövőre is ezt az összeget fogja kifizetni.

Egyre lejjebb kúsznak a Magyar Telekom osztalékával kapcsolatos elemzői várakozások. A 2013-as üzleti év után jelenleg 47,9, míg a 2014-es év után már csak 44,5 forintnyi osztalékot várnak a szakértők. Jelen esetben viszont nem célunk megbecsülni, hogy mennyi lehet az osztalék, inkább azt vizsgáljuk, mekkora vágást bírna még el a sztori úgy, hogy a részvény hozamprémiuma ne csökkenjen a még vonzó szintek alá. Egy nagyobb osztalékcsökkentéssel is kedvező osztalékhozammal kecsegtethet a Magyar Telekom részvénye. 360 forintos árfolyammal számolva még a 40 forintos kifizetés is bőven kétszámjegyű osztalékhozamnak felel meg. Egészen a 28 forintos osztalékig kedvező lehetőséget nyújt a Magyar Telekom részvénye, ha konstans, közel 5 százalékos kockázatmenetes hozammal számolunk. Ebben az esetben a prémium mértéke 2,8 százalék, ami a 6 éves átlagnak felel meg.

Forrás: [origo]

A Magyar Telekom jövőbeli osztaléka nagyban függ a nettó eladósodottsági ráta mértékétől. Christopher Mattheisen az Investor.hu-nak adott interjújában kifejtette, hogy a cég mindaddig képes lesz kifizetni az 50 forintos osztalékot, amíg az eladósodottsága nem megy 40 százalék fölé. Ez az érték 2012 végére 34 százalékra csökkent, ami az osztalékfizetés fenntartása, vagy legalábbis visszafogott osztalékvágás felé mutat.

Az osztalék fenntarthatóságát ugyanakkor több kockázati tényező is befolyásolja, melyek közül a következők a legfontosabbak:

  • Komoly összegeket emészthetnek fel a soron következő frekvenciatenderek, melyek terén igen kedvezőtlen fejlemény, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság nem kívánja automatikusan meghosszabbítani a licenceket.
  • A speciális adók már eddig is nagy tehernek bizonyultak, emelkedésük további kihívás elé állíthatja a telekomcéget.
  • Egy újabb szereplő megjelenése a mobilpiacon, akár nagyobb versenyt is hozhat a hazai telekommunikációs szektorban, ami a profitabilitás csökkenését hozhatja magával. Bár azt érdemes kiemelni, hogy a normál hazai díjcsomagok igen is versenyben vannak a régiós országok áraival.

Érdemes kiemelni, hogy egy osztalékvágás hírére eladói nyomás alá kerülhet a Magyar Telekom, hiába maradna még úgy is vonzó az osztalékhozama. Az osztalékkal kapcsolatos találgatások ugyanakkor most akár fél évre is háttérbe szorulhatnak, a menedzsment sem valószínű, hogy az osztalékkilátásokkal kapcsolatban aktívan kommunikálna az előttünk álló hónapokban.

3. A hozamkörnyezet is a Magyar Telekomot segíti

Még vonzóbbá teszi a Magyar Telekom részvényét, hogy az elmúlt napokban új történelmi mélypontot állított fel a 10 éves magyar állampapír hozama. A jelenlegi alacsony hozamkörnyezet akár kedvezhet is a részvénypiacnak, közöttük a Magyar Telekomnak, miután a befektetők érdeklődése is megnőhet a kockázatosabb eszközök után.

Kérdéses, hogy a jelenlegi alacsony kamatkörnyezet fenntartható-e. Ha a jelenlegi piaci hangulat kitart, akkor vélhetően nem lehet nagyobb gond, de a felerősödő pesszimizmus már komoly nyomot hagyhatna a hazai államkötvénypiacon is. A hozamok emelkedésével pedig a Magyar Telekom által kínált prémium is csökkenhetne, ami azonban nem feltétlenül járna a részvény árfolyamának csökkenésével. A hozamprémium teljes eltűnéséhez ráadásul katasztrofális mértékű kötvényhozam-emelkedésre lenne szükség.

Akkor miért is vonzó a Magyar Telekom?

  • A befektetők az elmúlt időszakban túlságosan elfordultak a magyar eszközöktől, közöttük a Magyar Telekomtól is, ami táptalaja lehet egy jelentős félreárazásnak is.
  • Rég nem látott prémiummal forog a kockázatmentes eszközként számon tartott 10 éves magyar államkötvény hozamához képest, ami tovább növeli a Magyar Telekom vonzerejét.
  • A részvényesek számára még az sem jelentene túlzó érvágást, ha jelentős osztalékcsökkentést hajtana végre a telekomcég, még 30 forintos kifizetés esetén is kedvező lehetőséget kínál a papír.

A Magyar Telekom árfolyama

Forrás: [origo]

A Magyar Telekom az Investor.hu-t is kiadó Origo Zrt. százszázalékos tulajdonosa.