Megmozdult a forint

Vágólapra másolva!
Egy rendkívül szűk, nagyjából 70-80 filléres sávban mozgott ma egész nap a forint az euróval szemben, bár a reggeli nyitó szintekhez képest némileg veszített értékéből a forint. A többi devizával szemben is hasonló mozgásokra volt képes a magyar fizetőeszköz, a dollár és a svájci frank ellenében is minimális csökkenést ért el.A nap végén 297 forint ugrott a forint árfolyama az euróval szemben, miután az ECB elnökének szavai után az euró is gyengülni kezdett a dollár ellenében.
Vágólapra másolva!

17:05 - Megmozdult a forint

Átlépte a 297-es szintet a forint az euróval szemben, nem sokkal azután, hogy épp a forint unalmas napjáról megjelent a cikkünk.

EURHUF napon belüli grafikon

Forrás: [origo]

Azután kezdett el mocorogni a hazai fizetőeszköz, miután Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke arról beszélt, hogy készek lépni, ha a következő hetekben megjelenő makrogazdasági adatok úgy alakulnak.

Mint ismeretes, a múlt héten tartott kamatdöntő ülést az ECB, ahol 25 bázispontos kamatcsökkentést hajtottak végre, ami után történelmi mélységbe, 0,5 százalékra esett az irányadó ráta. A tanácskozás utáni sajtótájékoztatón Mario Draghi jegybankelnök arról is beszélt, hogy az ECB kész akár a nála elhelyezett rövid lejáratú betétekre negatív kamatot is felszámolni. Az akkori megnyilvánulás után komoly ugrásokat mutatott be az euró a dollárral szemben. A mai nyilatkozat alapján pedig több piaci szereplő is minden bizonnyal arra számít, hogy akár már a következő ülésen meglépi a jegybank a negatív betéti kamat bevezetését.

EURUSD napon belüli grafikon

Forrás: [origo]

16:30 - Tetszhalott állapotban a forint

Az elmúlt hetek egyik legnyugodtabb napját tudhatja magáénak a forint. Az euróval szembeni árfolyama - a likvidebb, reggel 8 óra után kezdődő időszakot figyelembe véve - szinte egész nap egy szűkebb, 70-80 filléres sávban mozgott. A mai kis kilengésű mozgásban nagy szerepe volt a londoni piacok zárva tartásának, ami egyébként a Budapesti Értéktőzsdén is éreztette hatását az alacsony forgalom révén.

A forint egyébként sem a dollár, sem a svájci frankkal szemben nem mutatott markáns kilengést, előbbi a késő délutáni órákban 226,9 körül, utóbbi pedig 241,68 körül tartózkodott.

EURHUF napon belüli grafikon

Forrás: [origo]

A régió többi devizájával összehasonlítva, talán a forintnak volt a legnyugodtabb napja, bár minimális gyengülést lehet látni a reggeli szintekhez képest.

A lengyel zloty a jó nyitás után lendületesen veszített erejéből, de nem számít kirívónak a mai mozgása. A cseh korona pedig a nap vége felé közeledve kezdett gyengülni és a délelőtti erős teljesítmény után beérte a mai versenyében a forintot.

Forrás: [origo]