Folytatódhat a jen vesszőfutása

Vágólapra másolva!
A jen további mélyrepülését jósolja utolsó kitekintőjében Jim O'Neill, aki 18 év munkáját követően távozik a Goldman Sachs Asset Management éléről. A következő másfél évben a japán fizetőeszköz a 100-120-as szintekig gyengülhet a dollárhoz képest, bár a százas érték átlépése küzdelmes folyamat lehet a jen számára.
Vágólapra másolva!

O'Neill nyugdíjba vonulása előtti utolsó CNBC interjúja szerint az amerikai gazdaság várhatóan jobban teljesít majd az előttünk álló hónapokban, így az ország számára is könnyebb lesz elfogadni a japánok jengyengítő politikáját. Az ugyanis nem helyez majd akkora nyomást az amerikai versenyképesség alakulására.

Bár a legtöbben a BRIC (Brazília, Oroszország, India és Kína) betűszó összeállítása miatt ismerik a szakembert (aki tizenkét évvel ezelőtt a feltörekvő országok gyors gazdasági növekedését és gazdasági súlyuk jelentős megerősödését prognosztizálta), a Goldman Sachs-hoz sikeres devizapiaci várakozásai miatt kerülhetett. A 90-es években pont a jen piacával kapcsolatban megfogalmazott véleményének volt komoly szerepe az elért sikereknek és hírnévnek, vagyis a karriert lezáró kitekintéssel jól keretbe foglalta O'Neill a Goldmannál eltöltött éveket.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Mivel a japán deviza már jelenleg is a 100-as szintekkel kacérkodik, Jim O'Neill várakozásának talán az lehet az érdekesebb pontja, hogy akár a 120-as magasságokig is gyengülhet az árfolyam. Ha a szakembernek igaza lesz, úgy a devizapiaci folyamatok elsősorban a japán exportőröknek kedvezhetnek, hiszen - ha nem rendelkeznek fedezeti pozíciókkal -, a bevételük emelkedését okozhatja a kimutatásaik szerinti fizetőeszköz mélyrepülése.