Vágólapra másolva!
Az amerikai tőzsdék pénteki, és az ázsiai börzék mai remek teljesítménye ellenére mérséklődött az európai piacokon tapasztalható vételi erő, a főbb részvényindexek egyelőre kisebb pihenőt tartanak a múlt heti erősödések után. Ebben a londoni tőzsde zárva tartása miatti alacsonyabb forgalom, valamint a közelgő portugál megszorítások is szerepet játszhatnak. A főbb részvényindexek így lefelé csorognak, és a német DAX is kissé eltávolodott történelmi csúcsától.Emiatt a régióban is szolídabb mozgásokat lehet látni, a magyar tőzsdemutató minimális pluszban mozog. A főbb papírok szinte kivétel nélkül kisebb mínuszt szedtek össze nyitás után, egyedül a Richter indult el felfelé.Olvassa el reggeli ázsiai és amerikai piaci összefoglalónkat is: Amerikai rekordoknak örülhetnek az ázsiai tőzsdék
Vágólapra másolva!

Ma lehet utoljára osztalékért Magyar Telelekom részvényt venni

Az európai piacokhoz hasonlóan mérsékeltebb mozgások láthatóak a régiós tőzsdéken is, a magyar BUX pénteki záróértéke környékén, 0,1 százalékos pluszban mozog nyitás után. A régiós benchmarkok 0,1-0,3 százalék környéki pluszt tudnak felmutatni.

Forrás: [origo]

A magyar részvényindexet egyelőre csak a Richter tudja segíteni, a gyógyszerpapr 0,3 százalékot drágult. A többi főbb papír viszont kisebb gyengülést mutat, a Magyar Telekom annak ellenére esett 0,7 százalékot, hogy ma lehet utoljára a május 16-án kifizetésre kerülő osztalékért megvenni. A pénteki záróárfolyammal számolva 12,2 százalékos osztalékhozammal kecsegtet a részvény, ami 7,2 százalékponttal haladja meg a 10 éves magyar államkötvény hozamát.

A Mol 0,3 százalékot gyengült, és az olajtársasággal kapcsolatos kedvező hír, hogy alaptalannak nevezte azokat a híreszteléseket a Dana Gas, hogy a vállalat kurdisztáni vagy más vagyonainak eladása esedékes lenne - írja a Reuters. Az ügy azért került ismét előtérbe, mert az 1,4 százalékos Mol pakkal rendelkező cég legutóbb február 8-án értékesített 1,6 százaléknyi részesedést a hazai olajcégből, amire 5 százalékot zuhant a Mol árfolyama. Ekkor a tulajdonos vállalta, hogy 3 hónapig nem dob piacra újabb csomagot, ami a héten, május 8-án jár le.

Az Egis egyelőre nem mutat elmozdulást, míg az OTP szintén kisebb pihenőt tarthat múlt heti remeklése után, és 0,2 százalékot esett.

Forrás: [origo]

A forint tartja jobb formáját, és a pénteken elért 296-os szint környékén mozog az euróval szemben, ami bő három hetes csúcsnak felel meg. A dollár/forint árfolyama 226,2-nél, a svájci franké 241,2-nél található.

EURHUF napi árfolyama

Forrás: [origo]

Újabb megszorítás jöhet Portugáliában

A pénteki nagyobb emelkedések után kisebb pihenőt tartanak eddig a főbb európai részvényindexek, melyek közül a német DAX kissé lejjebb ereszkedett pénteken ütött történelmi csúcsáról.

A főbb mutatók nem sokkal pénteki záróértékük alatt mozognak, így a remek amerikai munkaerőpiaci adatok adta lendület eltűnni látszik Európából. Az enyhe lecsorgásban az is szerepet játszhat, hogy délelőtt fontosabb makroadatok érkeznek Európából, melynek során többek között a német, a francia és az eurózóna szogáltató szektorbeli beszerzési menedzser indexét fogják közzétenni. Ezen túl az eurózóna márciusi kiskereskedelmi forgalma is napvilágot lát majd.

A kissé nyugodtabb nyitást az is okozhatja, hogy a londoni tőzsdén ünnep miatt ma nincs kereskedés. A jó hangulat kialakulását pedig kissé gátolhatja, hogy közel 5 milliárd euró értékű megszorítást tervez bevezetni Portugália, melyet leginkább a közalkalmazottak elbocsátása révén akarnak elérni, hogy a deficitcélokat teljesíteni tudja az ország

Forrás: [origo]

A Banco Santander részvényei fél százalékot gyengültek, miután a cég kockázati tőketársaság bevonásával bővítené vagyonkezelési üzletágát. A bank az amerikai Warburg Pincus és General Atlantic nevű társaságokkal folytat előrehaladott tárgyalásoka, az ügyben érintett források szerint. Az üzletág jelenlegi vezetője, Alfredo Sáenz, már megerősítette áprilisban, hogy az üzletág eladását fontolgatja a társaság.