Az ingatlanokban bízik a norvég állami nyugdíjalap

Vágólapra másolva!
Több milliárd norvég koronával növelte ingatlanokban lévő vagyonát a norvég állami nyugdíjalap. Célja, hogy az értékpapírpiacokon kívül is komoly befektetővé váljon. Az első negyedévben már több mint 700 milliárd dollár felett rendelkező alap eszközportoliójának azonban még mindig csak kevesebb mint egy százaléka kapcsolódik ingatlanokhoz, azonban a befektetési politikát meghatározó norvég kormány célja, hogy 5 százalékra emelje ezen eszközök arányát.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobbjának számító norvég állami nyugdíjalap egyre több ingatlant vásárol, mivel az értékpapírpiacokon túl egyéb befektetési formákban is vezető szerepre törne. A norvég olajvagyonból származó bevételeket kezelő alap már több mint 700 milliárd dollár felett rendelkezik, amivel igen komoly szereplő a befektetési világban.

Még 2010-ben határozta el a norvég kormány, hogy 5 százalékra növeli a nyugdíjalap portfoliójában az ingatlanok mértékét. Ez az első olyan eszközkategória, amely kívül esik a hagyományos részvény- és kötvénybefektetéseken. Ez egy komoly teszt is, ugyanis ha ez sikeresnek bizonyul, akkor további alternatív befektetési formákban is megjelenhet az alap, mint például a kockázati tőke vagy akár az infrastrukturális beruházások.

Yngve Slyngstad az alap vezérigazgatója úgy nyilatkozott a Financial Timesnak, hogy akár már pár éven belül elérhetik az öt százalékos részt az ingatlanbefektetések aránya. Ez azonban azért érdekes, mert ezen szektor arányát a teljes portfolióban évente csak 2 százalékponttal növelheti az alap a befektetési politika alapján. És mivel évente több milliárd korona áramlik be az alapba, az komoly mértékű ingatlanvásárlásokat követelne. Az elmúlt két évben a norvég alap egy ismeretlen szereplőből az egyik legaktívabb ingatlanpiaci szereplővé vált több milliárd koronát invesztálva ilyen eszközökbe.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Ez idő alatt az olajalap komoly üzleteket kötött. Még februárban végrehajtotta első Európán kívüli ingatlanbefektetését, 600 millió dollárt fizetve New York-i, washingtoni és bostoni irodákért, valamint megszerezte a Credit Suisse bankház zürichi főhadiszállását is. Továbbá 2,4 milliárd eurót költött európai ipari- és raktárhelyiségekre, valamint 50 százalékos részt szerzett egy angol bevásárlóközpontban is.

Ezekkel az eszközökkel a norvég nyugdíjalap már 37,6 milliárd norvég korona (6,5 milliárd dollár) értékű ingatlanportfolióval rendelkezik, holott tavaly szeptemberben még csak 11,2 milliárd korona volt ezen befektetések értéke. Ez teljes vagyonának azonban még továbbra is csak 0,9 százaléka.

Az ingatlanokon viszont a jelenlegi helyzetben nem lehet túl nagy megtérülést elérni Slynstad szerint, mivel a tőkeáttételes befektetések mostanában elég ritkák. De mégis egy jó diverzifikációs eszközkategória ez a részvény- és kötvénybefektetések mellé.