A kisembereket is gazdaggá teszi a milliárdos

Vágólapra másolva!
Közel 50 milliárd dollárra növelte készpénzvagyonát a Berkshire Hathaway, Warren Buffett cége az idei első negyedévben. A társaság elsősorban a biztosítással foglalkozó csoportjának kiugróan jó teljesítményének köszönheti az eredményeket, de emellett a részvénypiaci befektetések is sokat hozzátettek a profithoz. A vállalat szombati éves közgyűlését tízezrek követték, akik már úgy várják Buffett megszólalásait, mintha egy filmsztár lépne a kamerák elé.
Vágólapra másolva!

Rekord értékű készpénzvagyon a Berkshire-nél

A Warren Buffett által irányított Berkshire Hathaway befektetési vállalat készpénzállománya rekordszintre emelkedett az első negyedévben. A nettó profit pedig több mint egy milliárd dollárral 4,89 milliárdra növekedett az előző év azonos időszakához képest, derül ki a cég pénteken közzétett gyorsjelentéséből. 2010-2011-ben még elég hektikusan változott az eredmény, de a tavalyi évtől kezdve egy szépen emelkedő profitnövekedés látható.

Forrás: [origo]

A Berkshire jól ki tudta használni az amerikai gazdaság jobb teljesítményét és a Fed laza monetáris politikája miatti pénzbőséget. Az év első három hónapjában látott részvénypiaci rali hátán készpénzállományát közel 50 milliárd dollárra növelte a társaság az előző negyedév végi 47 milliárd dollárról.

A társaság részvény portfoliója közel 100 milliárd dollár értékűre hízott, köszönhetően például az American Express-ben és a Coca Cola-ban lévő befektetések jó teljesítményének.

Buffett növelte pénzügyi szektorban lévő kitettségét. A cég biztosítással foglalkozó csoportjának adózás előtti eredménye 974 millió dollárral emelkedett, holott egy évvel korábban még 191 millió dolláros veszteséget termelt a vállalat.

Buffett kiemelte, hogy továbbra is jónak ítéli meg a világ legnagyobb gazdaságának teljesítményét, ahol egyébként a Berkshire legtöbb befektetése van. Úgy fogalmazott a részvényeseknek írt levelében, hogy ebben az évben valószínűleg további rekordértékű befektetést fog végre hajtani az USA-ban, meghaladva ezzel a tavalyi évi közel 10 milliárd dolláros értéket.

Tízezrek figyelték a guru szavait

A gyorsjelentés csak a jéghegy csúcsa nyilatkozta a Smead Value Fund portfolió menedzsere, Bill Smead a Bloombergnek, amely alap egyébként rendelkezik Berkshire részvényekkel. Buffett úgy alakította a vállalatot, hogy az profitálni tudjon majd az Egyesült Államok gazdaságának elkövetkezendő időszakbeli növekedéséből, tette hozzá Smead.

A Berkshire éves közgyűlését már-mát olyan figyelem övezi, mint egy rock koncertet. Akár több tízezer lelkes néző is ellátogat az omahai központhoz, hogy meghallgassák, mint mond a befektetési guru, aki a piaci szereplők számára egy ikonikus figurává vált az évek során.

A Berkshire A sorozatba tartozó részvényei már 22 százalékkal emelkedtek az idei évben, ami jóval meghaladja például az S&P 500 index 13 százalékos felértékelődését. A cégnek forognak B sorozatú papírjai is tőzsdén, ugyanis egy A-részvény értéke már 163 ezer dollár, míg a B-kategóriájú papírt már 110 dollár körül is meg lehet venni. Utóbbi részvény árfolyama november óta már közel 27 százalékkal drágult. ( Az A részvényeket 1500 darab B részvénnyé lehet átkonvertálni.)

A Berkshire Hathaway B sorozatú részvényének árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]

Warren Buffett

1930-ban Omahában született Warren Edward Buffett néven. Az apja brókerként és kongresszusi képviselőként dolgozott és már 11 éves korában részvényeket vásárolt az apja cégénél. 19 évesen kapott bachelor diplomát Nebraska-Lincoln Egyetemen, később pedig a Columbia Business Schoolon folytatta tanulmányait.

Warren Buffett a világ egyik leggazdagabb embere, aki a klasszikus értékalapú befektetések híve, befektetéseit sok esetben akár 5-10 vagy akár 20 évig is megtartja. A neve összeforrt a Berkshire Hathaway nevű holding céggel, melynek rengeteg érdekeltsége van különböző iparágakban. Warren Buffett 1962-ben vette át a cég irányítását, amikor még 18 millió dollár volt a cég piaci értéke és a textiliparban tevékenykedett. A társaság később profilt váltott, a fő tevékenysége a biztosítás, az Egyesült Államokban elsődleges biztosítóként, míg világszinten viszontbiztosítóként működik a Berkshire. Ezen kívül a cég portfóliójába tartozik még vasúttársaság, a Procter & Gamble, a Visa, a Johnson & Johnson, a Kraft Foods, a GE, az IBM, a Wells Fargo, a Coca Cola vagy éppen a Heinz.