Roamingért fizethetnek többet a boltosok

Vágólapra másolva!
Egyetlen magyar mobilcég sem felel meg az NGM feltételeinek, ezért kiszorulhatnak a pénztárgépek bekötéséből. A kereskedőknek külföldi mobilcégekkel kell szerződniük, a beépített SIM kártyák pedig a magyar hálózatokon roamingolnak majd.
Vágólapra másolva!

A hazai szabályozásnak ugyanis egyik magyar mobilcég terméke sem felel meg, így külföldi mobilcégekkel kell szerződést kötniük, hogy rendeltetésszerűen használhassák új pénztárgépeiket a hazai kereskedők - írja a Népszabadság. Vagyis a Nemzetgazdasági Minisztérium sokadjára módosított rendelete a magyar távközlési cégeket kizárja a pénztárgépügyből. A beépített SIM kártyák a magyar hálózatokon roamingolnak majd, a szolgáltatás díja egyelőre kérdéses.

Matolcsy György jegybankelnök még nemzetgazdasági miniszterként tavaly ősszel határozott úgy, hogy minden pénztárgépet a NAV szerverére kell kötni, megelőzendő az áfa- és egyéb adócsalásokat - emlékeztetett a Népszabadság. A minisztérium számításai szerint a költségeket is beleszámítva idén 75 milliárd forint bevétel folyt volna be így a költségvetésbe, igaz, akkor még április elsejei indulással számoltak. Az új pénztárgépekkel szemben támasztott követelményeket megfogalmazó rendelettervezetnek már az első változatában is szerepelt egy olyan kitétel, hogy a gépeknek olyan mobil-adatkapcsolattal kell rendelkeznie, amely minden magyar mobilhálózaton működik - írja a lap.

A NAV próbálta rávenni a szolgáltatókat arra, hogy a pénztárgépeknek biztosítsanak belső roamingot, de nem járt sikerrel. Így végül is kompromisszumos megoldás születik: külföldi SIM kártyák kerülnek majd a gépek Adóügyi Ellenőrző Egységébe (AEE), hiszen azok mindhárom magyar hálózaton működnek, az egyes magyar mobilcégek pedig beállíthatják a hálózati prioritásokat, vagyis azt, hogy jó térerő esetén melyik szolgáltatót válassza az egység.

Azt azonban nem tudni, hogy mindez mennyibe fog kerülni a vállalkozásoknak, noha törvény szerint az adatok bejuttatásának költségeit és felelősségét is ők viselik. A külföldi adatroaming ugyanis nagyon drága. NAV-os és távközlési forrásaink szerint ez esetben kis mennyiségű adatot kell továbbítani, amely még egy 24 órás nyitva tartással működő üzlet esetében sem haladja meg a havi 50 megabyte-ot, így vélhetően egységárat alkalmaznak majd. Ennek mértékét ma még senki nem meri megmondani - egy azonban biztosnak tűnik: mindenképp drágább lesz annál, mint amennyiért ma a belföldi szolgáltatók kínálnak 50 megabyte mobilnetet - írja a Népszabadság.