Varga Mihály erősebb forintot szeretne

Vágólapra másolva!
Nem lehet kizárni, hogy lesz még az idén állami devizakötvény-kibocsátás, de több érv szól ez ellen, és van lehetőség megemelni a forintkibocsátást - mondta a nemzetgazdasági miniszter a Reuters hírügynökségnek adott interjúban.
Vágólapra másolva!

Varga Mihály a csütörtökön adott és pénteken megjelent interjúban a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete esetleges összevonásával kapcsolatban jelezte: "Egyeztetni fogunk a jegybankkal, a felügyelet véleménye is fontos, és ezt követően itt, a minisztériumban írjuk át az erről szóló törvényt." Hangsúlyozta: a kérdésben még nem született döntés, de - mint mondta - személy szerint több előnyét, mint hátrányát látja az összeolvadásnak.

Varga Mihály az interjúban jelezte, hogy a bankadó fennmarad a következő években, de a kormány egyeztetéseket folytat a bankokkal arról, hogy milyen gazdaságösztönző lépések ellenében lehetne csökkenteni az adóterhüket. A tárgyalásokon szereplő egyik ilyen mód, hogy annak a banknak csökkentik az adóját, amelyik az előző évhez képest többet hitelez - mondta.

A gazdasági tárca vezetője megismételte az év elején hangoztatott álláspontját, hogy kívánatosabbnak tartja a 275-285 forint közötti euróárfolyamot a jelenlegi 300 forint körüli szinthez képest. "Fenntartom, hogy ez a szint jó lenne, még akkor is, ha a konvergenciaprogramban szereplő éves átlagos euróárfolyam 293,5 forint" - tette hozzá.

Hangsúlyozta: egy olyan országnak, amelynek ilyen erős a devizakitettsége, a forint gyengítése egyelőre nem járható út.