Varga: Fölösleges a brüsszeli szigor

Vágólapra másolva!
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint Brüsszel ismét kettős mércét alkalmazott Magyarországgal szemben, és nem kell aggódni, úgyis a kormánynak lesz igaza. Vagy ha nem, hát megteszi a szükséges lépéseket, hogy az ország ne veszítsen el uniós támogatásokat.
Vágólapra másolva!

Méltánytalannak tartjuk ezeket az állításokat, bizonyos szempontból mintha kettős mérce lenne a Bizottság értékelésében - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, aki péntek délutáni sajtótájékoztatóján kommentálta Brüsszel két órával korábban kiadott előrejelzését. Az Európai Bizottság értékelésében kétségtelenül vannak kedvezőbb elemek, mint februárban, de nem mindenben értünk egyet - mondta Varga.

A miniszter szerint "várhatóan tévesen" jósol a bizottság 3 százalékos költségvetési hiányt 2013-ra, és ennél is magasabbat, 3,3 százalékosat jövőre. (A GDP 0,1 százaléka 30 milliárd forintnak felel meg, vagyis az idén 30, jövőre 120 milliárdos kiigazítást lát szükségesnek az Európai Bizottság ahhoz, hogy a költségvetési hiány az uniós deficiteljárás szempontjából kritikus 3 százalék alá essen.) A költségvetési törvény módosítása nélkül is megoldható 2013, Varga szerint virtuális hiányról van szó idén. A miniszter azt mondta, az idén nem készül további intézkedésekre. A tartaléknak köszönhetően bőven van mozgástér - mondta Varga, aki szerint 2014 az igazi kérdés.

"Miért gondolja úgy a bizottság, hogy nem fog sikerülni a 2014-es hiánycél? A kormány szerint sikerülni fog" - mondta Varga, amiatt is panaszkodott, hogy az EU úgy ítélkezik, hogy a 2014-es költségvetés még nem is létezik. Azt üzente a bizottságnak, hogy "a kormány kész év közbeni intézkedésekkel garantálni a hiánycél teljesülését".

Varga szerint a meggyőzés lesz a sikeres út, bár a bizottság további megszorításokat várna el. Június végéig még két ülést tart a gazdasági miniszterek tanácsa, ezeken lehet győzködni a tagállamok minisztereit. "Azt nem zárom ki, hogy ha a bizottságot nem sikerül meggyőzni, akkor a kormány hozzon intézkedéseket" - mondta Varga, de ahogy a tartalékkal is érvelt, szerinte nem lesz szükség ilyenre.

Arra a kérdésre, hogy ezeken a tanácsüléseken mivel győzné meg a szigorpárti tagállamok minisztereit, azt mondta, ugyanazzal érvel majd, mint ami a konvergenciaprogramban is szerepel. Vagyis hogy 3 százalék alatt fogják tartani a hiányt.

A költségvetésre az is fenyegetést jelenthet, ha Brüsszel végképp felfüggeszt magyarországi támogatásokat. A bizottság jelenleg nem folyósít több ezer milliárd forintnyi támogatást azért, mert hibát talált a magyar pályázati eljárásban. Varga azt mondta, nincs forgatókönyv arra, ha az Európai Bizottság felfüggeszti a támogatásokat, a magyar kormány nem számol ezzel. Ha kell, a kormány hoz olyan intézkedéseket, amelyek meggyőzik az EU-t, hogy ne függesszék fel a támogatásokat - mondta.

A miniszter szerint a túl szigorú bizottság nem veszi figyelembe, hogy "a magyar gazdaság növekedését gátolhatja a fölösleges szigor". Az EU-ban éppen arról folyik a vita, hogy a költségvetési szigor szemben áll a növekedési célokkal. Varga optimista volt a magyar gazdaság teljesítményét illetően. "A sajtótájékoztató alatt is veri a tetőt az eső, márpedig a májusi eső aranyat ér" - rögtönzött egy példát Varga arra, hogy a mezőgazdaságtól jó teljesítményt vár, amely a gazdasági növekedést segítheti.

A brüsszeli kritikák mellett Olli Rehn szavaiban pozitívumot is látott Varga. A biztos arról beszélt, hogy Magyarország kikerülhet a túlzottdeficit-eljárás alól, ha kiegészítő lépéseket tesz. Brüsszel javított is a növekedésen: eddig 0,7 százalékos visszaesést jósolt idénre, de most már 0,2 százalékos gazdasági növekedésre számítanak a bizottsági emberek. A konvergenciaprogram tartalmazza a pozitív és negatív kockázatokat is, Varga szerint Brüsszel ezeket nem vette figyelembe,