Saját sikerének áldozata a LinkedIn

Vágólapra másolva!
Az elemzői várakozásokat alulmúló előrejelzésről számolt be a LinkedIn a jelenleg futó negyedévre, és az egész évre vonatkozóan is. Emiatt a piaczárást követő kereskedésben 10 százalékkal zuhant az árfolyam, annak ellenére, hogy az év első három hónapjára vonatkozóan az előzetes becsléseknél jobb számokat közölt a cég.
Vágólapra másolva!

Halványabb lehet a jelenlegi negyedév

A vártnál gyengébb bevételi kilátásokról számolt be a LinkedIn a folyó negyedévre vonatkozóan, így a részvények 10 százalékot estek piaczárás után, pedig profit és bevétel soron is növekedésről számolt be a cég az év első három hónapjára vonatkozóan.

Mind bevétel, mind pedig profit alapon az egy évvel korábbinál, és az elemzői várakozásoknál is jobb eredményeket tett közzé a vállalat. A módosított egy részvényre jutó profit (EPS) 45 cent lett, holott a szakértők csak 31 centet vártak.

Forrás: [origo]

A közösségi oldalt üzemeltető vállalat a február elején közzétett negyedik negyedéves gyorsjelentése óta már több mint 60 százalékot száguldott felfelé, felállítva a 200 dollár feletti mindenkori csúcsot, azonban a tegnap közzétett előrejelzések után valószínűleg a mai kereskedésben már nagyobb mértékben zuhanhat az árfolyam.

Ugyanis a cég a mostani negyedévre vonatkozólag 342-347 millió dolláros árbevételt vár, míg az elemzők 359 millió dollárra számítottak. Ezt részben azzal magyarázzák a társaságnál, hogy az egy évvel ezelőtti időszakban volt néhány nagy bevételt eredményező egyszeri ügylet, amit idén valószínűleg nem tudnak megismételni.

Forrás: [origo]

Ennek következtében a marketing megoldások üzletága visszafogottabb növekedést mutathat majd. Azonban a cégnél már dolgoznak azon, hogy egy fenntarthatóbb üzleti modellt alakítsanak ki ebben a divízióban - mondta el Steve Sordello a LinkedIn vezérigazgatója. Az egész évre vonatkozó bevétel 1,43-1,46 milliárd dollár körül alakulhat, a Bloomberg 1,5 milliárd dolláros elemzői konszenzusával szemben.

A cég a második negyedévben nagyjából dupla annyit költhet beruházásokra, mint az előző periódusban - mondta el Sordello. Ennek egy része a saját adatközpont építésre megy majd el, ami ugyan rövidtávon emeli a költségeket, viszont hosszabb távon megtakarítást jelenthet majd. Emellett a cég több alkalmazottat fog felvenni a jelenlegi negyedévben, hiszen csak áprilisban már 220 új ember érkezett, míg az első három hónapban összesen 320.

Kiugró teljesítményének áldozata a LinkedIn

A LinkedIn a saját sikerének áldozata, hiszen egy nagyszerű negyedévről számolt be, mégis óriásit zuhant az árfolyam piaczárás után - mondta Kerry Rice, a Needham elemzője a MarketWatchnak adott interjújában. Ugyanis bár a teljes évre vonatkozóan is emelt kicsit célszámain a vállalat, a sáv felső határa elmaradt az elemzői becslésektől, ugyanígy a folyó negyedéves előrejelzések is, ami már elég volt ahhoz, hogy negatívan fogadják a beszámolót a befektetők.

Rice szerint a negyedik negyedévben felgyorsult növekedési ütemet várták a társaságtól 2013 első negyedévében, valamint az egész évre vonatkozóan is, amit azonban úgy tűnik nem tud teljesíteni a LinkedIn. Ha fundamentális alapon nézzük a céget, akkor egy stabil, fejlődő társaságot látunk, azonban Rice úgy gondolja, hogy az árazás egy kicsit előrébb szaladt, mint a növekedés.

Habár a LinkedIn a csütörtöki napon még 3,5 százalkékot emelkedett, a tőzsde zárását követően közzétett eredményeire a piaczárás utáni kereskedésben 10 százalékkal zuhant az árfolyam.

A LinkedIn árfolyama (Nasdaq)

Forrás: [origo]