Kilőtt a Facebook - Meddig tart a szárnyalás?

Vágólapra másolva!
Közel 6 százalékot ugrott a Facebook árfolyama csütörtökön, úgy tűnik tehát, hogy a befektetők valóban nem a múltat, hanem a jövő lehetőségeit fürkészik a cégnél. A társaság negyedéves gyorsjelentése nem volt lehengerlő, de a részvényt sokkal inkább a mobilos törekvésekkel kapcsolatos várakozások mozgatják, mintsem az előző negyedév adatai. Aki idén Investor.hu-t olvasott, eddig jól kaphatta el a Facebook ritmusát.
Vágólapra másolva!

Látványos ugrással honorálta a befektetők bizalmát a Facebook tegnap, az összességében vegyes, de kedvező kilátásokkal kecsegtető gyorsjelentés után a részvény 5,6 százalékos emelkedéssel 28,97 dolláron zárt, de nap közben megfordult 29 dollár felett is az árfolyam. Utoljára február közepén láthattuk ilyen jó egészségben a részvényt, és az örömök még akár fokozódhatnak is.

Csütörtöki elemzésünkben már kiemeltük, hogy ezzel a részvény fontos ellenállásokkal kezdett birkózni, és a lendületet látva egész jó esélye is kínálkozik az áttörésre. Az elmúlt napok menetelését a látványosan emelkedő forgalom is támogatta, ez pedig a további emelkedés előtt is megnyithatja az utat, a részvény akár támadás alá veheti a januári, 32 dollár körüli csúcsok szintjét is, feltéve, hogy sikerül megkapaszkodnia 28 dollár felett.

A Facebook árfolyama (dollár)

Elképesztő szárnyalás mobilon

A csütörtöki nagy meglódulást leginkább a mobilhirdetésekbe vetett hit táplálhatta. Sheryl Sandberg, a Facebook operatív igazgatója a gyorsjelentés utáni elemzői tájékoztatón külön kiemelte, hogy a Facebook mobilfelületein megjelenő bizonyos hirdetések (egy-egy alkalmazás letöltésére buzdító reklámok) kiemelkedően jól teljesítenek, és ezen a téren nagy növekedésnek van még tere.

A mobilban rejlő brutális lehetőségeket jól érzékelteti, hogy az eMarketer becslése szerint csak az amerikai piacon 78 százalékkal nő 2013-ban a mobilhirdetésekre elköltött összeg az egy évvel korábbihoz képest, de ezen belül a Facebook még jóval nagyobb, közel 150 százalékos bővülést láthat. Érdemes persze ezeket a becsléseket fenntartásokkal kezelni, de jól jelzik egyfelől a Facebook előtt álló lehetőséget, másfelől pedig a hatalmas várakozásokat, amik az árfolyamot is hajtják az elmúlt hetekben.

Az elemzők sem tűnnek pesszimistának, a gyorsjelentés másnapján megjelent elemzői ajánlások között többségben vannak a vételre, felülsúlyozásra buzdító optimista vélemények, miközben egyetlen elemző sem szólított fel eladásra vagy alulsúlyozásra. A csütörtökön közzétett, illetve megerősített célárak mediánja 34 dollár, azaz az elemzők fele legalább ekkora célárat tart fent a Facebookra, sőt, az aktuális árfolyamnál csak egyetlen egy elemző számolt alacsonyabb célárat.

Jó volt a ritmus

Aki az elmúlt hónapokban követte az Investor.hu elemzéseit a Facebook életéről, egészen jól időzített jelzéseket kaphatott a fordulópontokról. A cég januári bejelentése (a Graph Search nevű keresőmotort mutatták be) és gyorsjelentése után a lokális csúcsoknál jeleztük, hogy további katalizátorok hiányában nem valószínű a további emelkedés. Szinte attól pillanattól fogva 32 dollárról egészen 25 dollár alá süllyedt az árfolyam március végére.

Az április elején bemutatott Facebook Home körül ugyan még mindig nagyon sok a kérdés, de a bejelentés után úgy véltük, ismét katalizátort kaphatott a részvény az újabb emelkedéshez, ráadásul az erőteljes támaszok - korábbi mélypont szintje és a 200 napos mozgóátlag - miatt a további esés lehetősége is korlátozott. Azóta 12 százalékot emelkedett az árfolyam, igaz, volt benne egy szép hullámzás is, viszont az említett támaszok tökéletesen funkcionáltak április közepén, megakadályozták a további esést, így a megfelelően elhelyezett stop-loss megbízások sem aktivizálódtak. Nem ringatjuk persze magunkat abba az illúzióba, hogy ezentúl mindig pontosan látjuk majd a jövőt, és az olvasókat is óvva intjük ettől, de minden tőzsdés számára jól esik konstatálni, hogy úgy alakulnak a dolgok, ahogy korábban sejtette.

Az előttünk álló napokban arra figyelünk leginkább, hogy a 28-29 dolláros sávban hogyan "viselkedik" a részvény. A legjobb jel talán az lenne, ha továbbra is relatíve magas, sőt, élénkülő forgalom mellett folytatná az emelkedést, de a tegnapihoz hasonló nagy ugrás után egy kis pihenés sem lenne ördögtől való. A legfontosabb, hogy lehetőség szerint 28 dollár alá se térjen vissza a részvény, de legalább a 27 dollárnál húzódó 50 napos mozgóátlag megtartsa az árfolyamot. A már korábban is kiemelt kockázatokról sem szabad megfeledkezni, a fejlesztések körüli bizonytalanság ugyanis igen vaskos fundamentális felülértékeltséggel párosul a cégnél, ami hosszabb távon korlátozhatja az árfolyam emelkedését is.