Ma kiderül Brüsszel álláspontja Magyarországról

Vágólapra másolva!
Ma 11-kor érkezik az Európai Bizottság tavaszi prognózisa, amiből akár az is kiderülhet, hogy hazánk várhatóan kikerül-e a túlzott-deficiteljárás alól. A BUX ma egyelőre az egyik legjobbnak számít Európában 0,5 százalékos pluszával, és a forint is tartja a tegnap elért 296-os szintet.Közben a többi európai piacon is viszonylag jól indult a nap, bár nagyobb elmozdulások azért nem láthatóak. A gyorsjelentések között a BNP Paribas, és az Adidas teljesítménye lehet érdekes, előbbi 1,7, utóbbi pedig több mint 5 százalékos emelkedésben van a nyitást követő percekben.Olvassa el reggeli ázsiai és amerikai piaci összefoglalónkat is: Ragályos lett az optimizmus a piacokon
Vágólapra másolva!

Fontos adat érkezik ma Brüsszeltől

11:00-kor lát napvilágot az Európai Bizottság tavaszi prognózisa, amiből akár arra is lehet következtetni, hogy hazánk kikerül-e a túlzottdeficit-eljárás alól. A legutóbbi, februári előrejelzés egyaránt 3,4 százalékos GDP-arányos deficittel számolt 2013-ra és 2014-re, ami így magasabb volt, mint az elvárt 3 százalékos érték. A Népszabadság információi szerint pár tized százalékponttal alacsonyabb lehet a legfrissebb prognózis, ami még így is 3 százalék körül, illetve felette lehet. Ha alatta lesz, az jelentősen megnöveli annak az esélyét, hogy június 22-én hazánk kikerülhet a túlzottdeficit-eljárás alól.

Vegyes teljesítményt mutatnak a régiós piacok, míg az osztrák tőzsde 0,1 százalékkal esik vissza, addig a cseh tőzsde 0,2, a magyar pedig 0,5 százalékos emelkedés tudott felmutatni a nyitást követően. A lengyel piac pedig zárva tart a tegnapi 0,6 százalékos visszaesése után.

Forrás: [origo]

A BUX jó teljesítménye elsősorban a blue-chipek egyenletes teljesítményéből származik, a főbb papírok 0,1-0,6 százalékos pluszokat értek el a nyitást követő percekben.

Forrás: [origo]

Már a jövő év elején beolvadhat a PSZÁF az MNB-be egy tegnap megjelenő tanulmány szerint. A jegybank szerint a nemzetközi gyakorlat és a hazai tapasztalatok alapján indokolt, hogy az MNB legyen a makroprudenciális politika elsődleges felelőse. A felügyelet egyelőre a jegybank vitaanyagát tanulmányozza. A két szervezett összevonásának terve Matolcsy György MNB élére történő kinevezését követően került ismét terítékre.

Az előző év azonos időszakához képest kisebb lett a a magyar külkereskedelmi mérleg többlete februárban, míg tavaly 672,6 millió euró lett a többlet, addig most csupán 639,4 millió eurós többletet ért el a magyar gazdaság.

A 296 közelében ingadozik a kora reggeli órákban a forint az euró ellenében, míg egy napja még 299,5 közelében mozgott az árfolyam.

Az EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Minimális pluszok az európai piacokon

Optimista hangulatban indul a nap az európai tőzsdék többségén, legjobban a spanyol piac kezdett, ám az emelkedés mértéke csupán 0,5 százalékos, de többi indexben sem látható egyelőre nagy elmozdulás.

Forrás: [origo]

Több mint 6 százalék pluszban a felemás negyedévet záró Adidas. A sportszergyártó cég 3,75 milliárd eurós árbevételt (várt: 3,76 milliárd euró) és 308 millió eurós nettó profitot (várt: 298,5 millió euró) ért el. Pozitívum, hogy az üzemi eredményhányad a várt 48,6 százalék helyett 50,1 százalék lett. A társaság szerint a 2015-ös célok elérhetők lesznek.

Az Adidas árfolyama (Xetra)

Forrás: [origo]

1,7 százalékos pluszban nyitott a BNP Paribas, miután 1,58 milliárd eurós nettó profitot ért el az első negyedévben, szemben az elemzői konszenzusban szereplő 1,34 milliárd euróval. Főként a lakossági üzletág tudott jól teljesíteni. A pénzintézet core tier 1 tőkemegfelelési rátája 10 százalékos volt a negyedév végén.