Ázsia felé kacsintgat a francia nagybank

Vágólapra másolva!
A várakozásokat meghaladó eredményről számolt be ma a BNP Paribas, Franciaország legnagyobb bankja. A vállalat komoly költségcsökkentési terveket fogalmazott meg év elején, ugyanis 2015-ig 2 milliárd euróval szeretnék lefaragni a kiadásokat. Mivel Európa növekedési problémákkal küszködik, ezért a társaság inkább a jobb kilátásokkal rendelkező ázsiai régióban terjeszkedne. A BNP részvényei már több mint 1 százalékkal emelkednek a vártnál jobb eredmények hatására.
Vágólapra másolva!

Vártnál jobb eredmények a francia nagybanktól

1,58 milliárd eurós nettó profitot ért el az első negyedévben a BNP Paribas, Franciaország legnagyobb bankja, szemben az elemzői konszenzusban szereplő 1,34 milliárd euróval. Ezt elsősorban a belga és a francia kereskedelmi banki üzletág jó teljesítményének köszönheti. Ugyanakkor éves összevetésben 45 százalékot zuhant a profit, ami azzal magyarázható, hogy a bázist egy egyszeri tétel is gazdagította, mégpedig Európa második legnagyobb bevásárlóközpont üzemeltetőjének, a Klepierre-nek az értékesítése.

Forrás: [origo]

Jean-Laurent Bonnafe vezérigazgató egy 2 milliárd eurós költségcsökkentési terv bejelentésével kezdte az évet, amit 2015-ig szeretne végrehajtani a cég. A bank az idei első negyedévben a működési költségeket eddig 4,8 százalékkal tudta csökkenteni az előző év azonos időszakához képest.

Belgiumban 150 bankfiókot zár be a társaság, ami 1800 munkahely megszűnését is jelenti majd 2015-ig. Az idei első három hónapban az adózás előtti eredmény 205 millió euró lett az országban, ami 22 százalékkal haladja meg az elemzői várakozásokat.

Franciaországban ugyan csökkent az adózás előtti eredmény a tavalyi negyedik negyedévhez képest, de a szakértői becsléseket hazájában is felülmúlta a társaság az 582 millió eurós adó előtti profittal.

Olaszországban közel 300 millió eurót kellett elkülönítenie a pénzintézetnek a rossz hitelek miatt, ami majdnem harmada a csoportszintű céltartalékképzésnek. Habár az eredmény az olasz egységnél is csökkent, mégis jobb lett az előrejelzettnél.

Forrás: [origo]

Ázsiára fókuszálnának

A társaság az ázsiai befektetési banki és eszközkezelői divízió bővítését kiemelt célként kezeli. Februárban jelentette be a BNP, hogy az elkövetkezendő 3 évben 1300 ember felvételét tervezi az ázsiai-óceániai régióban a jelenlegi 8000 alkalmazott mellé, míg éves alapon 12 százalékos bevétel növekedést várnak 2016-ig.

Mivel Európa jelenleg növekedési problémákkal küzd ezért a bank arra törekszik, hogy olyan régióban terjeszkedjen, ahol erősebb a gazdasági bővülés mértéke - mondta el Bonnafe a Bloombergnek.

A BNP Paribas tőkemegfelelési mutatóját 10 százalékra emelkedett a negyedév végére, összhangban a Bázel III szabályozásokkal. A cég 2011 és 2012 folyamán növelte tőkéjét, illetve csökkentette eszközállományát, hogy meg tudjon felelni az előírásoknak.

Nehézségek Franciaországban

A három legnagyobb francia bankot jelentős mértékben érintette az európai adósságválság, aminek következtében a pénzintézetek 128 milliárd euróval csökkentették eszközállományukat és több száz, elsősorban befektetési banki munkahelyet szüntettek meg, ezzel javítva eredményességüket.

Jelenleg a gyenge francia gazdasági növekedéssel és a rekord nagyságú munkanélküliséggel is meg kell küzdeniük. Az öt legnagyobb francia bank teljes kereskedelmi üzletágból származó bevétele a tavaly 20 év után először csökkent. Ez pedig valószínűleg nem is fog változni, és éves alapon 1,2 százalékkal csökkenhet 2015-ig a Roland Berger tanácsadói szerint.

Az elmúlt egy évben a BNP részvényei 50 százalékkal emelkedtek, míg a Bloomberg 40 európai bankot és pénzügyi társaságot magában foglaló indexe "csak" 30 százalékot. A pénteki kereskedésben 1 százalék feletti pluszban jár már a bankpapír.

A BNP Paribas árfolyama (Párizs)

Forrás: [origo]