Elmaradhat a Vodafone busás haszna

Vágólapra másolva!
Újabb fejlemény látott napvilágot a Vodafone és a Verizon Communications közötti, leányvállalatukat érintő felvásárlási akcióról. A Verizon vezérigazgatója, Lowell McAdam a JPMorgan elemzőinek kijelentette, hogy bár szeretnék megvenni a Verizon Wireless-t, túl magas árat nem hajlandók érte fizetni. Emellett azt is közölte McAdam, hogy idén kevesebb osztalékra lehet számítani a Wireless-től, mivel először a hiteleket törleszthetik vissza, és csak ez után következhet a tulajdonosok felé történő kifizetés.
Vágólapra másolva!

Tovább folytatódik a huzavona a Vodafone és a Verizon Communications közös amerikai leányvállalatának felvásárlási ügye körül. A Verizon vezérigazgatója, Lowell McAdam a JPMorgan elemzőinek kijelentette, hogy bár szeretnék megvenni a Verizon Wireless-t, de nem minden áron. McAdam úgy fogalmazott, nem gondolja, hogy prémiumot kellene fizetnie cégének a Vodafone 45 százalékos részesedéséért, mivel a Verizonnak már jelenleg is 55 százalékos, többségi tulajdona van.

A két telekomrészvény egyaránt 20 százalék feletti növekedést tud felmutatni idén, amióta megindult a spekuláció a kivásárlásról. A tulajdonosok még 2000-ben hozták létre közös leányvállalatukat, amely egyébként az amerikai telekommunikációs piac egyik legdinamikusabban növekvő szereplője. A Vodafone eddig éppen azért nem hajlott az ügyletre, mert így egyik legjövedelmezőbb részlegétől esne el, holott a Verizon már több éve próbálja megszerezni a társaságot.

Korábban a Reuters már beszámolt róla, hogy az ügylethez közel álló forrásai szerint 100 milliárd dollárt fizetne az amerikai anyacég a Vodafone részesedéséért. Hetekkel ezelőtt pedig olyan pletykák is felröppentek, hogy az egész Vodafone-t felvásárolná a Verizon, de ez később valótlannak bizonyult. Hétfőn már olyan hírek láttak napvilágot, hogy a Verizon úgy tudná meggyőzni a Vodafone-t, ha az ügyletet alacsonyabb adófizetési kötelezettség terhelné.

McAdams arra is utalást tett a JPMorgan elemzőinek, hogy alacsony osztalékfizetésre lehet felkészülni az idei évben a Verizon Wireless-től, ami újra növelheti a feszültséget a két fél között. A Verizon már a 2005 és 2011 közötti időszakban sem volt hajlandó beleegyezni abba, hogy a Wireless osztalékot fizessen, ugyanis ők a hitelállomány visszafizetésére és akvizíciók finanszírozására akarták használni a pénzt. Az elemzők már ezt az akciót is a Vodafone kiszorítására tett kísérletnek látták.

A Verizon vezére úgy nyilatkozott, hogy mivel a Wireless 10 milliárd dolláros hitelállományából 5 milliárd dollár értékű fog lejárni 2014 első feléig, ezért a csoport először arra használná a leányvállalat készpénzállományát, hogy ezeket az összegeket visszafizesse, és csak ezután lehetne szó osztalékfizetésről.

A Verizon a pénteki kereskedésben 0,4 százalékkal emelkedik, míg a Vodafone 0,4 százalékot csökkent.

A Verizon árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]

A Vodafone árfolyama (London)

Forrás: [origo]