4 éves mélyponton az amerikai munkanélküliség

Vágólapra másolva!
Óriási pozitív meglepetést okoztak a nemrég megjelent amerikai munkaerőpiaci adatok. A munkaügyi minisztérium szerint a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma 165 ezer fővel növekedett áprilisban az elemzők által várt 140 ezer fős érték helyett. Az előző havi értéket pedig 138 ezerre módosították a 88 ezres értékről, ami szintén kedvező üzenet. A munkanélküliségi ráta pedig 7,5 százalékra csökkent, ami 2008 decembere óta nem látott alacsony szám.A piacok meglehetősen pozitívan fogadták a híreket, az amerikai határidős indexek 0,8 százalékos pluszba ugrottak, míg az európai tőzsdék is megpattantak a jó adatokra. Az arany pedig lefelé vette az irányt a befektetők kockázatkeresésének megindulása nyomán.
Vágólapra másolva!

Az amerikai munkaügyi minisztérium által közzétett adatok szerint a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma 165 ezer fővel növekedett áprilisban az elemzők által várt 140 ezer fős érték helyett. Az előző március havi értéket pedig 138 ezerre módosították, a 88 ezres értékről, ami szintén pozitív üzenetet hordoz. Annak ellenére nőtt a foglalkoztatottak száma, hogy a kormány tervezett költségvetési szigorításai miatt már a Fed is úgy fogalmazott, hogy az intézkedéseknek negatív hatása lehet a gazdasági növekedésre.

Forrás: [origo]

A munkanélküliségi ráta 7,5 százalékra csökkent, ami 2008 decembere óta nem látott alacsony szám. Márciusban 7,6 százalékon állt a mutató értéke. Ez az adat is azt mutatja, hogy látszódnak a javulás jelei a gazdaságban, holott ezt például a szerdán megjelent munkaerőpiaci adatok még egyáltalán nem sejtették.

Forrás: [origo]

Vagyis méginkább nagyobb a meglepetés ha figyelembe vesszük a szerdán az ADP kutatócég által közzétett foglalkoztatottsági adatokat. Ugyanis a hét közepi adatok szerint a foglalkoztatottak száma csak 119 ezer fővel bővült a várt 150 ezerrel szemben, emellett a márciusi számot is csökkentették a korábbi 158 ezerről, 131 ezerre. Az áprilisi a legalacsonyabb növekedésnek számított a tavalyi év szeptembere óta.

A piacok meglehetősen kedvezően reagáltak a hírekre, az amerikai határidős indexek 0,8 százalékos pluszba szökkentek. Az S&P 500 a határidős index alapján már az 1600-as szint felett nyithat.

Az európai tőzsdék is nagyobbat pattantak, a DAX is kilőtt a vártnál jobb amerikai adatokra, amivel már jóval a 8000 pontos határ felett jár.

A DAX napi grafikonja

Forrás: [origo]

Az aranyat is megütötték, mivel a jobb munkaerőpiaci adatok miatt jobban alakulhat a gazdaság teljesítménye is, így a menedéknek tekintett nemesfém veszíthet vonzerejéből a kockázatkeresés beindulásával.

Az arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]