Elfogadták a PannErgy vezetőinek ösztönzését (Korr.)

Vágólapra másolva!
El tudta fogadtatni a közgyűléssel a PannErgy vezetése azt a javaslatot, mely az ő munkájuk ösztönzését hivatott előmozdítani. Szerették volna elérni, hogy 350 forintos áron juthassanak a vállalat részvényeihez, ha azok a tőzsdén elérik a 420 forint feletti szinteket. A jelenlegi 373 forintos árfolyamhoz képest tehát 13 százalékot kell emelkednie a részvénynek, hogy a vezetők előtt megnyíljon a vásárlás lehetősége.
Vágólapra másolva!

A tőzsdei cégeknél jól bevett szokás, hogy az alapbéren felül a menedzsereket valamilyen módon tovább ösztönözzék a jobb teljesítmény elérésére. Több módja is létezik ennek, vannak akik a cégek bizonyos eredménymutatóihoz kötik a kifizetéseket, de vannak, akik a tulajdonosi szemlélet erősítésével próbálnak jobb számokat kicsikarni a vezetőkből. Utóbbit alkalmazza a PannErgy is, vagyis a vezetőket megpróbálják érdekeltté tenni a részvény árfolyamának emelkedésében.

A közgyűlésre érkezett olyan javaslat, hogy ha a részvények forgalommal súlyozott átlagára tizennégy kereskedésen keresztül is a 720 forintos szint felett alakul, akkor a programban részt vevő vezetők vásárolhassanak 900 ezer darab (4,3 százaléknyi) PannErgy részvényt, darabonként 600 forintos áron. Végül a javaslatot nem fogadták el a részvényesek, aminek oka lehetett, hogy ha az opciós programban kijelölt árszintek túl magasan vannak, az már azok távolsága miatt nem feltétlenül jelent a vezetők számára elég motivációt.

A közgyűlésnek az igazgatótanács ennél egy jóval alacsonyabb, 350 forint körüli lehívási árú opciós szerződést kínált fel, mely akkor ad lehetőséget részvényvásárlásokra (maximum 900 ezer darabra), ha a papír ára eléri a 420 forintos magasságokat. A közgyűlés elé kerülő verziók közül végül ezt fogadták el a PannErgy tulajdonosai.

A PannErgy árfolyama (Ft)