Vágólapra másolva!
Kamatcsökkentést hajtott végre az EKB, a 25 bázispontos csökkentést a további növekedés beindításával indokolta a jegybank. Az ezt követő sajtótájékoztatón nagy ingadozást mutattak a piacok és a főbb indexek is, végül mind a részvényindexek, mind pedig az euró árfolyama gyengült a dollárral szemben.A régiós piacok sem tudtak jó teljesítményt mutatni a mai napon, az osztrák tőzsde pedig az Andritz és a Verbundnak hála több mint két százalékos mínuszban zárt.Amerikában optimista hangulatban kezdték a napot a piacok, a főbb indexek kivétel nélkül a pozitív tartományban tartózkodnak, 0,5-1,2 százalékos emelkedésekkel.
Vágólapra másolva!

Vágott az EKB

25 bázispontos kamatcsökkentést hajtott ma végre az Európai Központi Bank, így az irányadó ráta fél százalékos új mélypontra esett, az elemzői várakozásoknak megfelelően. A mai kamatcsökkentésre azért volt szükség, hogy az év második felében a növekedést be tudja indítani. Az EKB utoljára 2012 júliusában vágott kamatot.

A sajtótájékoztatón az EKB elnöke, Mario Draghi kiemelte, hogy a kormányzótanács számos intézkedést hozott a likviditás növelése érdekében. A jegybank a jelenleg futó likviditást támogató intézkedéseihez továbbra sem nyúl, 2014 közepéig mindenképpen életben tartják a refinanszírozás segítését.

Az EKB mai akciójának hatására az euró árfolyama először felfelé indult meg és átlépte az 1,32-es szintet, majd később gyengülésnek indult a dollárral szemben, és 1,305-ig esett vissza az árfolyam. Az euró azután kezdett el zuhanni a dollárral szemben, miután Draghi arról beszélt, hogy a jegybank kész negatív betéti rátát "nyújtani" a nála elhelyezett betétekre.

Az EURUSD árfolyama

Forrás: [origo]

A kamatvágás és a sajtótájékoztató hatására először a főbb indexek visszatértek a pozitív tartományba, a német DAX a 8000 pontos határt is átlépte. Ezt követően azonban az indexek visszacsorogtak, a DAX is valamelyest visszaadta emelkedését, 0,7 százalék pluszt tudott megtartani, míg a periféria országok piacai a negatív tartományban zártak.

Forrás: [origo]

3,4 százalékos mínuszban zárt az osztrák Verbund közműcég árfolyama, miután a vállalat a reggeli kedvező gyorsjelentést követően 1 milliárd eurós EBITDA várakozást tett közzé, míg a Bloomberg elemzői konszenzusa 1,13 milliárd euróval számol.

0,8 százalékos pluszban zárt a Royal Dutch Shell, miután közzétette első negyedéves gyorsjelentését. A társaság egyszeri tételekkel és újrabeszerzési árakkal módosított nettó eredménye mintegy 17 százalékkal lett magasabb az elemzői konszenzusnál. A gyorsjelentést követően a vállalat vezérigazgatója bejelentette, hogy 2014 első felében nyugdíjba vonul.

Gyenge teljesítmény a régióban

A nyugat-európai piacokhoz hasonlóan a régiós tőzsdék sem tudnak nagy teljesítményt felmutatni, mind a BUX, mind pedig a régiós társak kivétel nélkül a negatív tartományban zárták a kereskedést, az osztrák ATX több mint 2 százalékot veszített értékéből, főleg az Andritz és a Verbund gyengélkedése miatt.

Forrás: [origo]

A Richter lett a nap legjobbja a hazai piacon, 1,3 százalékos emelkedéséhez csak a Mol 0,4 százalékos erősödése fogható, míg az OTP és a Magyar Telekom 1,2, illetve 0,9 százalékos mínuszban zártak a blue-chipek közül.

Forrás: [origo]

Komoly gondot okozott, hogy az INA első negyedéves gyorsjelentésében nem szerepeltetett tisztított számokat, ugyanis piaci körökben elsősorban ezeket az adatokat követik. Ezt leszámítva pozitívum, hogy Mol horvát leányának EBITDA-ja a kutatás-termelés üzletágban annak ellenére mutat növekedést, hogy a kitermelés éves alapon jelentős mértékben visszaesett. A finomítás és marketing divízió az egyszeri tételek kiszűrése nélkül az előző negyedévben jelentős veszteséget szenvedett el egy 687 millió kunás finomítói eszközleírás következtében, a kép azonban csalóka lehet a tisztított számok hiányában.

Közel 3 forinttal erősödött ma a hazai fizetőeszköz az euróval szemben, egyedül az EKB-val kapcsolatos események tudtak minimális gyengülést hozni a napon belüli árfolyamban. Az árfolyam így a 296-os szint közelében stabilizálódott nap végére.

Az EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Lendületben az USA

Optimista hangulatban kezdték a napot az amerikai piacok, a főbb indexek kivétel nélkül a pozitív tartományban tartózkodnak, 0,5-1,2 százalékos emelkedésekkel.

Forrás: [origo]

10 S&P 500 szektorból 8 is emelkedni tudott a nyitás utáni órákban, leginkább a technológiai, valamint az ipari cégek részvényei drágultak. A közmű vállalatoknak viszont nem megy jól, átlagosan 0,5 százalékkal esik vissza részvényeik értéke.

Forrás: [origo]

18 ezer fővel csökkent a munkanélküli segélykérelmek száma az előző héten, így 324 ezer főre csökkent az adat, míg az elemzők 345 ezer főre számítottak. A kedvező makroadat feltehetően a piacokra is nagy befolyással van az USA-ban.

4,3 százalékos pluszbna, miutén a vártnál jobb első negyedéves teljesítményről számolt be a General Motors. A tisztított EPS tekintetében 67 centet értek el, míg az elemzők csupán 54 centre számítottak. Az árbevétel tekintetében szintén sikerült meghaladni a várakozásokat, 36,9 milliárd dollárt ért el a GM szemben a 36,6 milliárdos várakozásokkal.

Minimális pluszban tartózkodik a Cardinal Health árfolyama a társaság első negyedéves gyorsjelentése után, miután a tisztított EPS tekintetében 1,2 dolláros értékkel bőven meghaladták a 0,96 dolláros elemzői várakozásokat. Ezzel együtt a társaság menedzsmentje 30,25 centre növelte a negyedéves osztalék nagyságát, mely 10 százalékos emelkedésnek számít.