Vágólapra másolva!
Nem kezdődik fényesen a nap az európai piacokon, mind Nyugat-Európában, mind pedig a régiós piacokon 0,1-0,5 százalék körüli visszaesések tapasztalhatók. A befektetők azonban vélhetően már a délutáni EKB kamatdöntésre és sajtótájékoztatóra várnak, ahol az elemzők szerint 25 bázispontos kamatcsökkentés valószínűsíthető. Eközben a forint minimális gyengülés után 299-nél jár az euróval szemben, az OTP pedig kisebb korrekciót kénytelen elszenvedni a nagy keddi menetelés után.
Vágólapra másolva!

Korrigál az OTP

Korrigál az OTP a keddi nagy menetelést követően, amikor is a az idei harmadik legerősebb teljesítményét mutatta fel közel 4 százalékos erősödésével. A korrekció azonban nem tekinthető egyértelműen negatív jelenségnek, az ekkora emelkedések után általában természetes jelenségnek nevezhető egy kisebb korrekció.

Az OTP árfolyama

Forrás: [origo]

Nem kezdik jól a napot a régiós tőzsdék, a fontosabb indexek 0,5-0,6 százalékos mínuszokat értek el a nyitást követő percekben. Európai viszonylatban azonban nem számít rossznak a teljesítmény. A lengyel WIG20 viszont valamelyest felülteljesítő, keddi záróértéke közelében stagnál.

Forrás: [origo]

Gyengén nyitottak a hazai blue-chipek, valamennyi nagy papír a negatív tartományban tartózkodik, míg a BUX szintén 0,6 százalékos visszaesést ért el a kora reggeli órákban.

Forrás: [origo]

Új vezérigazgatót neveztek ki a Synergon élére a társaság keddi közgyűlésén Dobos Attila személyében, aki korábban a cég üzleti vezérigazgató helyettese volt. A korábbi vezérigazgató, Jutasi Zoltán, aki 2011 októberében ült az IT-cég élére az igazgatótanács elnöke lett. További változás, hogy Bokorovics Balázs (PannErgy igazgatótanácsának elnöke) és Deák Klára lemondott igazgatótanácsi tagságáról.

Jóváhagyta a PannErgy keddi közgyűlése a társaság 2012-es beszámolóját, melynek eredményeképp 463 millió forintos veszteséggel zárta a tavalyi évet a társaság. A részvényesek továbbá új vezetői részvényopciós programot fogadtak el a 2013-2016-os időszakra, 600 forintos (korábbi program: 1000 HUF/db) részvényenkénti áron. Összesen 900-900-900 ezer darab részvény lehívására nyílik meg a lehetőség, amennyiben a részvényárfolyam 20, 40, illetve 60 százalékkal meghaladja az opciós értéket.

299 közelében ingadozik a forint árfolyama az euróval szemben, miután a az utóbbi másfél napban minimális erősödést mutatott a hazai fizetőeszköz. Közben a svájci frankkal szemben 244,5, míg a dollárral szemben 227,3 körül alakul a forint árfolyama.

Az EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Mindenki a kamatdöntésre vár

Valamelyest negatív hangulatban indul a nap a nyugat-európai piacokon, a főbb benchmarkok 0,1-0,5 százalékos mínuszban nyitottak, egyedül a belga BEL20 és a spanyol IBEX35 volt képest erősödésre, a 0,1-0,2 százalékos pluszoknak köszönhetően.

Forrás: [origo]

A nap legfontosabb eseménye az EKB kamatdöntő ülése lehet, a piaci szereplők nagyobbik része arra számít, hogy a 0,75 százalékon álló alapkamatot 25 bázisponttal csökkenti az EKB. Rendkívül fontos lesz a döntés utáni sajtótájékoztató is, mely 14:30-kor kezdődik.

17,5 milliárd eurós árbevételt és 2,04 milliárd eurós üzemi eredményt ért el az első negyedévben a BMW, miközben az elemzők az előbbi esetében 18,6 milliárd eurót, utóbbinál pedig 1,82 milliárd eurót vártak. A vállalat megerősítette a jelentése után az éves terveit, miszerint 8-10 százalékos üzemi margint akar elérni a tavalyival megegyező üzemi eredmény mellett. Az árfolyam a hírre minimális mértékben, 0,8 százalékkal erősödik.

A korábban idei célként kitűzött 4,5-5 milliárd eurós nettó eredménysáv alsó részéhez lesz közelebb a Siemens idei teljesítménye - közölte az ipari konglomerátum. Az első negyedéves beszámoló sem árbevétel, sem profit soron nem lett túl erős, az árfolyam pedig ennek megfelelően már 1,3 százalékos mínuszban van nyitás után.

A Siemens árfolyama (Xetra)

Forrás: [origo]