Jön az EKB kamatdöntés - kivárnak a piacok

Vágólapra másolva!
Délután jön az EKB soron következő kamatdöntése, ahol a legtöbb piaci szereplő szerint újabb 25 bázispontos kamatcsökkentés várható. Az európai piacok is várják már az adatot, nagyobb elmozdulásokat egyik irányba sem mutatnak a vezető indexek.Eközben a régióban szintén kivárás jellemzi a piacokat, a magyar tőzsdét főleg a Richter 1,3 százalékos emelkedése hajtja. A forint pedig erősödni tudott a délelőtti órákban, 229-ről egészen 297-ig jutott az árfolyam az euróval szemben.Az amerikai piacok vélhetően 0,2 százalékos pluszokkal nyithatnak ma, ezt azonban nyitásig még nagyban befolyásolhatják az EKB kamatdöntése és sajtótájékoztatója.
Vágólapra másolva!

Újabb kamatvágás jöhet az EKB-tól

Alig egy óra múlva jön az EKB soron következő kamatdöntés, ahol piaci szereplők nagyobbik része arra számít, hogy a 0,75 százalékon álló alapkamatot 25 bázisponttal csökkenti az EKB. Rendkívül fontos lesz a döntés utáni sajtótájékoztató is, mely 14:30-kor kezdődik. A bejelentés vélhetően piacmozgató hatással bír majd, akár kamatcsökkentésről, akár pedig a jelenlegi szint megtartásáról szavaz a bizottság.

Vegyes teljesítmény jellemzi a piacokat a mai EKB kamatdöntés előtt, a főbb indexek közül a DAX, az IBEX35, a BEL20, és az AEX található a pozitív tartományban, míg a francia, olasz, és angol piac valamelyest gyengébben teljesít. Az elmozdulások mértéke azonban egyelőre nem jelentős, vélhetően már mindenki a délutáni kamatdöntésre vár.

Forrás: [origo]

20 százalékkal zuhant az osztrák Andritz árfolyama, miután rendkívül gyenge első negyedéves teljesítményről számolt be a vállalat. Míg az árbevétel csak pár százalékkal, addig a tisztított EPS több mint 90 százalékkal vétette el az elemzői várakozásokat. A Goldman Sachs a hír hallatán csökkentette a várakozásait, valamint a 6 havi célárát is.

1,27 milliárd dollár értékű részesedéstől vált meg amerikai leányában a holland ING, ami alacsonyabb, mint az előzetesen tervezett 1,5 milliárd dolláros bevétel. Ennek elsődleges oka az volt, hogy a befektetők 19,5 dolláros áron vették meg a részvényeket, míg a pénzügyi társaság a 21-24 dolláros sávban szeretett volna megválni a papíroktól.

1,81 százalékra csökkent a francia tízéves kötvények másodpiaci hozama a mai aukció után, mely ismét új mélypontot jelent.

Jól megy a Richternek

Nem mutatnak nagy mozgást a régiós piacok sem, jellemzően keddi záróértékük közelében ingadoznak a főbb indexek. Egyedül az osztrák ATX szerepel gyengébben, a 2,2 százalékos visszaesés hátterében főleg az Andritz gyenge teljesítménye áll.

Forrás: [origo]

A Richter nyújtja a legjobb teljesítményt a magyar tőzsdén, az 1,1 százalékos emelkedés mellé a második legnagyobb, 1,6 milliárd forintos forgalom is párosul a magyar papírok között, igaz ennek közel fele egy külföldi intézményi átkötésből adódik. Az OTP keddi záróértéke közelében stagnál, úgy tűnik, hogy a reggel látott korrekció mégsem valósulhat meg a mai napon. A hazai piac forgalma egyébként jól alakul, 4,4 milliárd forintot tett ki a nap első felében.

Forrás: [origo]

Jól megy ma a forintnak is, az euróval szemben nap elején még a 299,5-ös szinten jártak a jegyzések, majd több mint 0,6 százalékos erősödés után már 297-nél jár az árfolyam.

Az EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Jól sikerültek ma az ÁKK aukciói, mind a 3, 5 és 10 éves lejáratú kötvények esetében is emelni kellett az előzetesen meghirdetett mennyiséget a magas érdeklődés miatt. Az átlaghozamok tovább csökkentek, újabb mélypontot értek el a kibocsátott instrumentumok tekintetében.

Forrás: [origo]

Megállt a feldolgozóipari beszerzési menedzserindex javulása áprilisban, a BMI szezonálisan kiigazított értéke 51,7 pontra csökkent a márciusi 55,7, és a februári 54,1 pont után.

Az amerikai piacok vélhetően 0,2 százalékos pluszokkal nyithatnak ma, ezt azonban nyitásig még nagyban befolyásolhatják az EKB kamatdöntése és sajtótájékoztatója.