Jó erőben a forint, 296-nál az euró

Vágólapra másolva!
Az európai kamatcsökkentés átmenetileg megakasztotta a forint jó napját, de délutánra újra lendületet vett a fizetőeszköz.
Vágólapra másolva!

Három forinttal lett olcsóbb az euró csütörtökön, miután a reggeli 299 forintos szintről 296 forintra mérséklődött az árfolyama.

A forint már délelőtt erősödött, dél körül 297 forintig jutott az árfolyam, de a kora délutáni európai kamatdöntés megakasztotta a lendületet. Az Európai Központi Bank 0,25 százalékponttal csökkentette az alapkamatát, amelyre a forint kisebb gyengüléssel reagált, újra a 298 forintot közelítette az euró.

Mario Draghi több fontos bejelentést is tett a kamatdöntés után. Egyrészt megerősítette, hogy a lazítás irányába haladó jegybanki politika addig marad fenn, "amíg szükséges", másrészt beszélt arról, hogy negatív jegybanki betéti kamatot is el tud képzelni, illetve hogy különböző értékpapírvásárlásokat terveznek a vállalati hitelezés felpörgetése érdekében.

A bejelentéseket megemésztette a piac, és a gyengülésnek hamar vége lett, és újra rákapcsolt a forint. Délután öt óra után ismét 296 forintnál járt az euró.