Döntött a Fed - ha kell, fokozzák a tempót

Vágólapra másolva!
Nem változtat a Fed a jelenlegi eszközvásárlási programon, melynek hatására a piacok a negatív tartományban zárták a tegnapi kereskedést. A Fed ezzel együtt a későbbi változtatások esélyét is hangoztatta, akár negatív, akár pozitív irányba. Eközben ma Ázsiában a negatív tartományban zártak a főbb indexek, a visszaesések 0,3-0,8 százalék körül szóródtak. Fontos eseményként érdemes lehet figyelni az EKB mai kamatdöntésére, mely a Fed tegnapi bejelentéséhez hasonlóan szintén piacmozgató esemény lehet.
Vágólapra másolva!

Marad a kötvényvásárlási program

Nem változtatott a Fed a tegnap záródó kétnapos ülése során a jelenleg futó havi 85 milliárd dollár keretű eszközvásárlási programon. Ugyanakkor a közleményben a Fed kiemelte, hogy a makrogazdasági adatok alapján módosíthatják a későbbiekben a programot, lefelé és felfelé is, amire először tett kijelentést a szervezet. A piacok nem reagáltak jól a hírre, a főbb indexek kivétel nélkül visszaesést mutattak a bejelentés után, azonban ebben vélhetően fontos szerepet játszott az ADP foglalkoztatottsági adat vártnál gyengébb alakulása is.

Az amerikai 10 éves kötvényhozamok azonbam tovább csökkentek, mivel az állam továbbra is nagy keresletet támaszt a kötvények iránt, köszönhetően a havi 85 milliárd dolláros program változatlanságának.

Forrás: [origo]

Az EKB is kamatdöntő ülést tart ma, mely a nap egyik legfontosabb eseménye lehet, mivel a piaci szereplők nagyobbik része arra számít, hogy a 0,75 százalékon álló alapkamatot 25 bázisponttal csökkenti az EKB. A piacokat vélhetően alaposan megmozgatná egy 25 bázispontos kamatvágás.

A napi mélyponton zártak tegnap a főbb amerikai indexek, 0,9 százalék körüli mínuszokat hoztak össze, mely szoros összefüggésben lehetett a Fed tegnapi bejelentésével. A Rusell 2000 azonban ennél is gyengébb volt, 2,5 százalékos visszaesést könyvelhetett el.

Forrás: [origo]

Mind a tíz S&P 500 szektor a negatív tartományban fejezte be a napot, a legnagyobbat az energia szektor és a nyersanyagkapcsolt vállalatok estek, a ciklikus és a fogyasztási javak viszont jól szerepeltek.

Forrás: [origo]

EPS szinten a várttól némileg elmaradó, míg árbevétel soron az elemzői konszenzushoz képest picivel jobb negyedévet zárt a Facebook. A mobilos reklámbevételek jól alakulta, már a teljes ilyen típusú bevétel 30 százalékát tették ki. Az aktív felhasználók száma a negyedév során 1,06 milliárd főről 1,11 milliárd főre hízott, de ugyanilyen növekedés figyelhető meg a telefonos aktív felhasználók között is, 680 millió főről 751 millió főre hízott az aktívak száma. A társaság bejelentette, hogy a céget elhagyja a könyvelési vezető. A részvény végül minimális pluszban tudott zárni.

2 százalékot ugrott piaczárás után a Visa a gyorsjelentése után. A bankkártya kibocsátó mind árbevétel, mind EPS szinten túlszárnyalta az elemzői konszenzust. A cég 12 millió részvényt vett vissza a negyedév során 157,24 dolláros átlagáron, de még mindig van a korábban meghirdetett részvény visszavásárlási programjából 1 milliárd dollár.

Árbevétel soron negatív, EPS szintjén viszont pozitív meglepetést okozott a jelentésével a Mastercard. A részvény még piacnyitás előtt tette közzé eredményét, és a nap végére 2 százalékot meghaladó mínuszt ért el.

Gyengélkednek az ázsiai piacok

Gyengén teljesítettek az ázsiai piacok a csütörtöki kereskedésben, a japán Nikkei 0,8 százalékos, míg a hongkongi és ausztrál tőzsde pedig 0,3, illetve 0,7 százalékos visszaesést tudott elérni, feltehetően a kedvezőtlen makroadatok hatására.

Forrás: [origo]

50,4 pont lett az előző havi 51,6 pont után az HSBC által készített kínai feldolgozóipari beszerzési menedzserindex áprilisi értéke, ami egy hajszállal elmarad az elemzői konszenzusban szereplő 50,5 ponttól.

Az elmúlt két év legmagasabb feldolgozóipari beszerzési menedzserindexét tették közzé ma Dél-Koreában. Az HSBC által készített adatok szerint áprilisban 52,6 pontra emelkedett a mutató az előző havi 52 pontot követően. A KOSPI index ennek ellenére 0,3 százalékot veszített ma értékéből.