Ugrándozik az euró Draghi szavai miatt

Vágólapra másolva!
Az elemzői várakozásoknak megfelelően 25 bázispontos kamatcsökkentést hajtott ma végre az Európai Központi Bank, így az irányadó ráta 0,5 százalékra esett. A döntés nem volt túlságosan meglepő, hiszen az elmúlt napokban többször felütötte fejét a spekuláció a kamatcsökkentéssel kapcsolatban. A bejelentés után az eurót alaposan megrángatták a dollárral szemben. A döntés hátteréről bővebb információt majd a 14:30-kor kezdődő sajtótájékoztatón tudhatunk meg. Mario Draghi beszéde alatt az euró tovább folytatta erősödését, 1,32 fölött is járt az EURUSD árfolyam. Draghi szerint a kamatcsökkentés segíti a régió kilábalását, fellendülését. Az euró azután kezdett el zuhanni a dollárral szemben, miután Draghi arról beszélt, hogy a jegybank kész negatív betéti rátát "nyújtani" a nála elhelyezett betétekre.
Vágólapra másolva!

15:43 - 8000 pont körül is járt a DAX

A DAX index Draghi beszéde alatt 8000 pont környékére is eljutott, de amikor a negatív betéti ráta bevezetésének lehetőségéről beszélt az ECB elnöke, akkor lendületesen esni kezdett a német tőzsdeindex.

DAX index napon belüli grafikon (pont)

Forrás: [origo]

15: 18 - A függetlenség a legfontosabb

Mario Draghi a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy mindennél fontosabb az ECB esetében a függetlenség megőrzése, illetve a középtávú árstabilitás fenntartása. Az utóbbi esetében a jegybank vezetője szerint nem feltétlenül az azonnali piaci reakciók a fontosak, inkább a hosszabb távúak.

15:05 - Irányt változtatott az euró

Lendületesen gyengülni kezdett az euró a dollárral szemben, miután Draghi arról kezdett beszélni, hogy a jegybank kész akár negatív betéti rátát is bevezetni a nála elhelyezett betétekre. Mint ismeretes, a mai ülésen a jegybank a betéti rátához nem nyúlt, 0 százalékon hagyta, csak a hitelezési kamaton csökkentett, ami 1,5 százalékról 1 százalékra esett vissza.

A kamatdöntés esetében az uralkodó konszenzus a kormányzótanácsban 25 bázispontons vágás volt - emelte ki Draghi a szavazással kapcsolatos kérdésre válaszolva.

A DAX pedig a megnyilvánulást követően bezuhant a negatív tartományban, pedig ettől jóval magasabban is járt, 1 százalék körüli pluszban is forgott. Az euró pedig 1,32 fölötti magasságból 1,31 alá zuhant.

EURUSD napon belüli grafikon

Forrás: [origo]

14:55 - A kormányoknak is van tennivalójuk

Draghi a sajtótájékoztatón ismét megjegyezte, hogy a kormányoknak is sokat kell tenniük, strukturális reformokat kell bevezetniük, de a deficitek lefaragására mindenképpen szükség van. Elsősorban a kiadások visszafogására kellene fókuszálniuk a kormányoknak, mivel az euróövezet Draghi szerint már így egy magas adózású régiónak számít.

A további kamatcsökkentéssel kapcsolatban felmerülő újságírói kérdésre azt válaszolta Draghi, hogy az ECB folyamatosan figyeli a folyamatokat és a makrogazdasági adatokat és szükség esetén készek lépni. A jegybank vezetője ismét kiemelte, hogy a refinanszírozás korláltan fenntartásának hatását nem szabad alulbecsülni. Ma jelentette be az ECB, hogy 2014 közepéig korlátlan mennyiségben nyújt forrást megfelelő fedezet mellett rövid távon.

14:45 - Rángatózik az euró

Nagyobb szökkenéseket mutat be Mario Draghi beszéde alatt az euró a dollárral szemben, de a kamatdöntés után többnyire erősödést mutat a közös fizetőeszköz.

A tőzsdék jól fogadták a bejelentéseket, a DAX és a CAC 40 is tovább tudta növelni pluszait.

EURUSD napon belüli grafikon

Forrás: [origo]

14:38 - Számos lépést tett a jegybank a likviditás növelése érdekében

A 14:30-kor kezdődő sajtótájékoztatón az ECB elnöke, Mario Draghi kiemelte, hogy a kormányzó tanács számos intézkedést hozott a likviditás növelése érdekében. A jegybank a jelenleg futó likviditást támogató intézkedéseihez továbbra sem nyúl, 2014 közepéig mindenképpen életben tartják a refinanszírozás segítését.

A mai kamatcsökkentésre azért volt szükség, hogy az év második felében a növekedés be tudjon indulni. Jelenleg azonban még lefelé ható kockázatokat lát a rendszerben a jegybank, bár a globális piacok fellendülése segítheti az eurózóna talpra állását is.

Az ECB a mai döntésen elhatározta, hogy megkezdi a kidolgozását a kis és a középes vállalatok hitelezésének segítéséről.

Az inflációs várakozások továbbra is alacsonyak, de idén a volatilitás megnövekedésére számít a jegybank.

Ahogyan a korábbi üléseken, most is megerősítette a jegybank vezetője, hogy a múlt nyár óta jelentősen javult a pénzügyi rendszer helyzete, de a folyamatokat továbbra is szorosan követik.

13:45 - Itt a várt csökkentés

25 bázispontos kamatvágást hajtott végre mai ülésén az Európai Központi Bank (ECB), ezáltal az irányadó ráta 0,5 százalékra esett vissza. A lépés nem feltétlenül számít meglepőnek, hiszen az elemzők többsége is erre számított. A döntés hátteréről a 14:30-kor kezdődő sajtótájékoztatón tudhatunk meg többet.

Forrás: [origo]

Az ECB a betétekre fizetendő kamathoz nem nyúlt, az maradt 0 százalékon (tehát nem csökkentette a negatív tartományba), viszont a hitelezési kamatot 1,5 százalékról 1 százalékra mérsékelték.

EURUSD napon belüli grafikon

Forrás: [origo]