Történelmi csúcson az amerikai piac

Vágólapra másolva!
Tegnap Amerikában 0,7-0,8 százalékos pluszokkal zártak a vezető indexek, a remek teljesítményben szerepe van annak is, hogy az Apple több mint 3 százalékos pluszban zárt. Az S&P 500 index pedig 1593,61 pontos értékével új történelmi csúcson zárt.Optimistán zajlott ma a kereskedés a főbb ázsiai országokban, egyedül a Nikkei zárt mínuszban. A jó hangulatot az sem tudta elrontani, hogy nem túl fényes makroadatok érkeztek ma Ázsiából, az ipari termelési adatok rendre elmaradtak az elemzői konszenzustól.
Vágólapra másolva!

Jó formát mutattak az amerikai piacok

0,7-0,8 százalékos emelkedést tudtak elérni tegnap a meghatározó amerikai tőzsdeindexek. A hangulaton segített a várakozásokat felülmúló márciusi lakásértékesítési adat, bár tény, hogy épp a lakásépítő szektor nem tudott felülteljesítő lenni a tegnapi kereskedésben. Az S&P 500 index pedig 1593,61 pontos értékével új történelmi csúcson zárt.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 index

Forrás: [origo]

Mind a tíz S&P 500 szektor pluszban zárt tegnap, a legjobb formában a technológiai részvények és a nyersanyagkapcsolt papírok voltak. Előbbit nagyban támogatta az Apple jó teljesítménye, mely közel 3 százalékot tudott emelkedni. A távközlési papírok és alapvető fogyasztási javak viszont nem szerepeltek jól.

Forrás: [origo]

Az amerikai költségvetés javuló helyzete miatt 35 milliárd dollárnyi hitelt fizet vissza az USA az áprilistól-júniusig tartó második negyedév során, holott februárban még azt jelezték, hogy 103 milliárd dollárnyi hitelfelvételre lesz szükségük. 2007 óta ez lesz az első negyedév, amikor hitelt fizet vissza az USA. Ezzel együtt kétnapos Fed ülés kezdődik ma, bejelentésre azonban csak holnap lehet számítani. Egyelőre a piaci szereplők nem számolnak a jelenleg futó programok változtatásával.

Minimális pluszba lendült piaczárás után a Herbalife, miután a gyógyászati készítmények értékesítője az elemzői konszenzushoz képest jobb negyedévet zárt. 1,27 dolláros EPS-t (várt: 1,06 dollár) és 1,12 milliárd dolláros árbevételt (várt: 1,09 milliárd dollár) hozott össze a cég a negyedév során. Az éves EPS prognózisát viszont felfelé módosította a cég, 4,45-4,65 dollár helyett 4,6-4,8 dollárra számít, miközben a piac 4,66 dollárra.

A Herbalife árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]

Gyenge makroadatok ellenére is jól tartja magát Ázsia

A gyenge makrogazdasági adatok ellenére némileg pozitív volt a hangulat az ázsiai piacokon. A Kospi, a Sensex és az ausztrál piac is pluszban zárt, 0,6-1,3 százalék között szóródnak az értékek, a Nikkei viszont nem tudja ebből kivenni a részét, 0,2 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedési napot az index. Ahogyan azt már tegnap is jeleztük, a sanghaji piac legközelebb csütörtökön nyit majd ki.

Forrás: [origo]

Nagyon gyenge lett a márciusi dél-koreai ipari termelési adat, éves alapon 3 százalékos zsugorodást lehet látni, míg az elemzők csak 0,7 százalékos visszaeséssel kalkuláltak.

Havi alapon márciusban 0,2 százalékkal bővült a japán ipari termelés, az adat némileg elszomorító, hiszen a Bloomberg által megkérdezett elemzők 0,4 százalékos bővülést prognosztizáltak. Nem lett túl fényes a kiskereskedelmi forgalmi adat sem, márciusban 0,3 százalékot zsugorodott az értékesítés éves alapon, elmaradva a konszenzusban szereplő 0,4 százalékos bővüléstől.