Nem volt meglepetés, jön a sorcsere az E-Starnál

Vágólapra másolva!
Az április 26-án, a csődegyezségi tárgyalással párhuzamosan megtartott közgyűlésen az E-Star részvényesei megszavazták a hitelezők által az igazgatóságban, illetve a felügyelő- és auditbizottságban javasolt személyi változásokat. Ezen kívül döntés született a részvény-hitel konverzió után a kapcsolt vállalatokhoz kerülő részvények visszavásárlásáról és egy maximum 6 millió darabos dolgozói részvényesi programról is. A Világgazdaságnak Soós Csaba úgy nyilatkozott, hogy ő néhány napon belül lemond vezérigazgatói tisztségéről. 
Vágólapra másolva!

Az E-Star április 26-i közgyűlésén meghozott határozatokban tulajdonképpen nincs semmi jelentős meglepetés, tekintettel arra, hogy ugyanazon a napon megszületett a csődegyezség is a hitelezők és a vállalat között. A közgyűlés a vártnak megfelelően elfogadta azokat a javaslatokat, amelyeket az intézményi hitelezők tettek még a korábbi csődegyezségi megbeszélések folyamán. Vélhetően ezek híján a csődegyezség sem születhetett volna meg.

Az intézményi hitelezők korábbi javsalatai alapján Molnos Dánielt és Maximilian N. Telekit visszahívták a felügyelőbizottságból, illetve Dácz Gábort az audit- és felügyelőbizottságból. Helyükre megválasztották a hitelezők által javasolt új igazgatósági, felügyelő- és auditbizottsági tagokat. Azt a javaslatot azonban elutasította a közgyűlés, hogy konkrét személy megjelölése nélkül a társaság egyik hitelezőjét megválasszák felügyelőbizottsági tagnak.

A társaság elfogadott egy dolgozói részvényesi programot, melynek keretében maximum 6 millió részvényt (legfeljebb a jegyzett tőke 15 százalékáig) juttatna dolgozóinak a társaság a következő másfél éven belül. A program a kapcsolat vállalkozásoktól visszavásárolt, de be nem vont részvényekből valósulna meg. A tervek szerint ugyanis a tőkeemelés (részvény-hitel konverzió) után a kapcsolt vállalkozásokhoz kerülő részvényeket a társaság visszavenné. Ily módon maximum 35 millió darab részvény kerülhet vissza a társasághoz, melynek egy részét bevonná, a többit pedig a dolgozói részvényesi program keretein belül a dolgozók kaphatnák.

Többször írtunk arról, hogy az 50 millió darabos részvénykibocsátásnak jelentős hígító hatása lenne a jelenlegi részvényesek tulajdoni hányadára nézve. Ez számszakilag azt jelenti, hogy amennyiben 50 millió részvényt bocsát ki az E-Star, akkor a jelenlegi 2,64 millió darab részvényt birtokló tulajdonosok már csak 5 százalékban tulajdonolnák a céget. Tekintettel arra, hogy a kapcsolt társaságokhoz kerülő részvények egy része bevonásra kerülne, a hígulás nem lenne ennyire drasztikus. Bár korábbi számításaink szerint még akkor is 100 forint alatti fair érték adódik, ha nem 50, hanem "csak" 20-30 millió új részvény lenne végül forgalomban.

Lemond a vezér

A Világazdaságnak Soós Csaba megerősítette azt a korábbi nyilatkozatát, hogy a csődegyezség megkötésével az ő operatív feladatai befejeződtek és néhány napon belül lemond vezérigazgatói tisztségéről. Ezentúl csak az igazgatósági pozícióján keresztül lesz jelen a társaság életében, de Soós kifejtette, hogy a korábbiakhoz képest sokkal aktívabb szerepre készül. Tulajdonosi oldalon az új részvények kibocsátása illetve a kapcsolt vállalati részesedések bevonása után nagyjából 10-12 százalékos részesedése lesz Soósnak az interjúban elmondottak szerint.

Az E-Star jelenlegi vezérigazgatója azt is elmondta, hogy a dolgozói részvényesi program keretében a visszavásárolt részvényeket csak akkor használhatják fel az alkalmazottak motiválására, ha a részvényárfolyam eléri az elméleti részvény-hitel átváltási árfolyamot, azaz a 366 forintos értéket.

E-Star

Forrás: [origo]