Nagyot drágult a kukorica

Vágólapra másolva!
A Standard & Poor's GSCI index 1,2 százalékkal került feljebb a hét első kereskedési napján. A kukorica és a földgáz vezette az emelkedést, míg a kakaó megszakította az eddigi jó szereplését.
Vágólapra másolva!

Tegnap 0,9 százalékkal izmosodott az arany és továbbra is az 1470 dolláros szinttel küzd. Az ezüst jobban teljesített, 1,6 százalékkal került feljebb.

A WTI két hetes csúcsára tört, 1,5 százalékos menetelésével lényegében visszakerült arra a szintre, ahonnan a nagy esés elkezdődött. A brent lemaradóban van, újabb 1 dollárral szűkült a prémiuma a WTI-hez képest, így már csak 9 dollárt kell hozzáadni a WTI 94,5 zárásához, hogy megkapjuk a brent elszámoló árát.

WTI nyersolaj árfolyama (dollár/hordó)

Forrás: [origo]

A legnagyobb megengedett limittel emelkedett a kukorica ára tegnap, mivel az esős időjárás késlelteti a vetési munkálatokat a világ legnagyobb termelőjének számító Egyesült Államokban. 40 centes erősödés utoljára tavaly június 25 -én történt a tengeri piacán, ami a közeli határidőkben 6,5 százalékos, míg a decemberi - már a jövő évi termésre vonatkozó kurzus - esetében 6,8 százalékot jelentett.

Kukorica árfolyama (dollár/véka)

Forrás: [origo]

Az elmúlt öt év átlagában a farmerek április utolsó napjaiban már a munkálatok több mint 30 százalékán túl voltak, ugyanakkor idén csupán 5 százaléknál járnak. A legfontosabb kukoricatermő vidékeken, az amerikai Középnyugaton az elmúlt két hétben kétszer több eső esett a szokásosnál és következő 10 napban is csapadékos időjárás várható. A piac szélsőségeit jól mutatja, hogy pont egy hónapja negatív irányban voltak heves mozgások, akkor két kereskedési nap alatt 13 százalékot veszített értékéből ugyanez a termék.

A vételi érdeklődés meglátszott a többi gabona piacán is, a szója 2 százalékkal, míg a búza 3,5 százalékkal követte a nap nyertesét.

Az elhúzódó hűvös idő nemcsak a termények piacát bolygatta meg, a földgáz ára újabb 16,9 centtel került feljebb és ezzel az idei teljesítménye már meghaladja a 30 százalékot.

Az időjárási aggodalmak fűtötték a narancslé (+2,8 százalék) és a gyapot (+1,8 százalék) piacát is. Egy százalék feletti veszteséget csak a kakaó szenvedett el, de ott egy szép rally korrekciója zajlik, míg a többi terméknél zömében pont ennek az ellenkezője.

Földgáz árfolyama

Forrás: [origo]