Kilőtt a DAX - közel a 8000-es szint

Vágólapra másolva!
Kiválóan indította a napot a magyar tőzsde, a BUX már 0,4 százalékos emelkedésben van. Ezzel szemben a forint gyengélkedik, a kora reggeli órákban ismét a 300-as szint fölé emelkedett az árfolyam.Eközben a nyugat-európai piacok jól kezdték a napot, a főbb indexek 0,1-0,3 százalékos emelkedésben nyitottak, csak a német DAX volt ez alól kivétel, mely közel 1 százalékos pluszával már nagyon közel került ismét a 8000-es szinthez.
Vágólapra másolva!

Jól kezdett a BUX

Jó formában vannak a régiós tőzsdék, a magyar BUX pedig 0,4 százalékos emelkedésével kiemelkedőnek számít. A jó hangulat leginkább a nemzetközi optimizmusból táplálkozik, ez alól csak a lengyel WIG20 a kivétel, az index már 0,7 százalékos mínuszban jár.

Forrás: [origo]

A hazai piacon főleg az OTP 1 százalékos emelkedése húzza a piacot, de a Mol és a Richter 0,2 százalékos emelkedése sem nevezhető rossz teljesítménynek.

Forrás: [origo]

276 ezer euróra csökkent az OTP szlovák leányának első negyedéves profitja az egy évvel korábbi 870 ezer euróról - írja az MTI. Eközben az OTP Banka Slovensko lakossági hitelállománya 10, míg lakossági betétállománya 9 százalékkal növekedett.

9 millió eurós, azaz 2,7 milliárd forintos bírságot fizethet a Mol szlovák leánya, a Slovnaft, miután a legfelsőbb bíróság megerősítette a helyi versenyhivatal korábbi döntését - írja az MTI. A versenyhivatal indoklása szerint az olajipari cég 2005 és 2006 között visszaélt domináns piaci helyzetével a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi forgalmazása terén. Az ítéletről az írásos kézbesítést követően fog állást foglalni Slovnaft - közölte Anton Molnár szóvivő.

Összesen 3200 darab Rába részvényt vásároltak tegnap a vállalat vezetői a 840 és 861 forintos árfolyamtartományban. A menedzsment még tavaly szeptemberben jelezte, hogy az 1000 forintos névérték alatt az árfolyam nem tükrözi a cég valós helyzetét, így a részvény piacán vásárlásokkal jelentkeznek majd. A mostani lépés is inkább jelzésértékkel bír, mivel mennyiségileg nem jelentős, a teljes részvényszám 0,02 százalékára tehető.

Az intézményi hitelezők korábbi javaslatai alapján Molnos Dánielt és Maximilian N. Telekit visszahívták az E-Star felügyelőbizottságából, illetve Dácz Gábort az audit- és felügyelőbizottságból. Ezen kívül megválasztották a hitelezők által javasolt új igazgatósági, felügyelő- és auditbizottsági tagokat. A társaság elfogadott egy dolgozói részvényesi programot, amely maximum 6 millió részvényt takar, míg a kapcsolt vállalkozásokhoz kerülő maximum 35 millió darab részvény visszavásárlásáról is döntés született.

2,2 százalék lett márciusban a termelői árindex mértéke, mely lényegében megegyezik a 2,1 százalékos várakozásokkal.

Továbbra is 300 közelében a forint árfolyama az euróval szemben, jelenleg 299,7-nél alakulnak a jegyzések, melyek a tegnap délutáni gyengülés után jutott ide a korábbi 298 alatti szintről.

Az EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

8000 felé tart a DAX

Folytatják a tegnapi menetelést az európai piacok, ezúttal a DAX produkálja a legnagyobb emelkedést, több mint 1 százalékkal emelkedik a német index. A többi piacon valamelyest mérsékeltebb pluszok láthatók, 0,1-0,4 százalékos mértékben emelkednek az indexek.

Forrás: [origo]

A DAX index

Forrás: [origo]

1,7 milliárd eurós nettó profitot ért el a Deutsche Bank az első negyedévben a tavalyi 1,4 milliárd euró után. A legnagyobb német pénzintézet az első negyedévben kisebb céltartalékost hajtott végre, mint amire az elemzők számítottak, de bevétele nagyobb lett a várttól (tényleges: 9,4 milliárd euró, várt: 9,23 milliárd euró). Az árfolyam kitűnően reagált, 6,5 százalékos pluszban nyitott.

A Deutsche Bank árfolyama (Xetra)

Forrás: [origo]

5,5 százalékos pluszban nyitott a svájci UBS árfolyama mivel az első negyedéves nett eredmény 988 millió frankos értékével messze túlszárnyalja a Bloomberg konszenzusban szereplő 412,3 millió frankos értéket. Leginkább a vagyonkezelési üzletág és a befektetési bank teljesített jól.

4,2 milliárd dolláros egyszeri tételekkel és újrabeszerzési árakkal módosított nettó eredményt ért el a BP, miközben az elemzők csak 3,2 milliárd dollárt vártak. Az olajmamut napi kitermelése 5 százalékot esett éves szinten és csak 2,3 millió hordó kőolajegyenértékest tett ki. A kedvező eredmény az árfolyamra is hatást gyakorolt, 2,7 százalékkal emelkedik a részvény ára Londonban.