Levetette álarcát a Mol egykori titokzatos vevője

Vágólapra másolva!
12 év után először tette közzé a nemzetközi szabványoknak (IFRS) is megfelelő beszámolóját a Surgutneftegas orosz olajcég. A jelentésből kiderül, hogy a társaság közel 30 milliárd dollár készpénzzel rendelkezik. A vállalat 2012-ben 34 százalékkal alacsonyabb eredményt ért el, mint egy évvel korábban, azonban a magas bázis egy egyszeri tételnek köszönhető, ugyanis 2011-ben adta el a Molban meglévő részesedését az orosz cég a magyar államnak 2,5 milliárd dollárért, ami igencsak megemelte az akkori eredményt.
Vágólapra másolva!

Közel 30 milliárd dollár készpénzen ül a Surgutneftegas

A harmadik legnagyobb orosz olajcég a Surgutneftegas több mint 10 év után először jelentett a nemzetközi szabványok (IFRS) szerint. Beszámolójából kiderül, hogy 29 milliárd dollárnyi készpénzzel rendelkezik, ami nagyjából megfelel annak, amit az elemzők korábban becsültek.

Azonban a tulajdonosi struktúrával kapcsolatos találgatások nem bizonyultak valósnak, legalábbis az IFRS beszámoló szerint. Olyan elképzelések is voltak, hogy bonyolult struktúrákon keresztül a részvények akár 80 százaléka is a vállalat saját tulajdonában lehet, de a jelentésből az derül ki, hogy mindössze a teljes részvényszám kevesebb, mint 1 százaléka sajátrészvény. A 650 ezer darab papírt még 2006-ban vásárolta vissza a társaság 111 millió rubelért, az éves beszámolóban leírtak szerint.

A legutóbbi 2001-es IFRS jelentés szerint még 17,6 milliárd darab sajátrészvénnyel rendelkezett a cég, ami nagyjából 40 százalékos részt jelentett és körülbelül 15 milliárd dollárt ért. Az orosz Alfa Bank elemzője úgy nyilatkozott a Reutersnek várják, hogy a Surgut beszámoljon róla kinek adták el a részvényeket.

Nem jól fekteti be pénzét az olajtársaság?

A társaság mérlegéből az is kiderül, hogy 549 milliárd rubel értékű likvid eszköz felett rendelkezik. Ez meglepően magas szám egy olajipari cégnél, hiszen ebben a szektorban a vállalatok nagymértékben támaszkodnak a hitelfinanszírozásra, ezzel biztosítva a hatékonyabb működést.

A cég hatalmas, közel 900 milliárd rubeles hosszú- és rövid lejáratú betétállományának nagy része az állami Sberbankban található, de vannak megtakarítások az Unicredit orosz egységében, valamint a Gazprombankban és a VTB-ben is.

2012-ben betéteire a Surgut csak 3 százalékos kamatot kapott, ami felveti a kérdést, hogy nem lett volna-e jobb, ha a pénzt inkább befektetik, vagy kifizetik a tulajdonosoknak.

Az orosz olajcég 2012-ben 34 százalékkal alacsonyabb, 180 milliárd rubeles eredményt ért el az IFRS beszámoló alapján, ami kevesebb, mint a korábban az orosz előírásoknak megfelelően elkészített jelentésben szereplő 161 milliárd rubel.

A tavalyi profitcsökkenés elsősorban a 2011-es magasabb bázis miatt következett be, ugyanis két évvel ezelőtt adta el a Surgut a Molban meglévő kisebbségi részesedését a magyar államnak 2,5 milliárd dollárért.

Mint ismeretes, még 2009 márciusában vette meg az OMV 21,2 százalékos Mol-pakettjét az orosz vállalat, 1,9 milliárd dollárért. A Mol vezetése azonban nem nézte jó szemmel, hogy az oroszok kezébe került egy jelentős tuljadonhányad. A közgyűlésekre nem engedték be a Surgut képviselőit, mert a cég még nem szerepelt a részvényesi jegyzékben, ugyanis ahhoz a Magyar Energia Hivatalnak (MEH) is rá kellett volna bólintani a tulajdonosváltásra.

Ugyan a tranzakciót nem tudta megakadályozni a MEH, de azzal, hogy további kérdéseket tett fel a Surgutnak többek közt a társaság tulajdonosi strukturájával kapcsolatban, amire nem kapott választ, hivatalosan nem lehetettek jelen a közgyűlésen az oroszok. Később a Surgut törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezett a Mol ellen az ügyből kifolyólag. A hosszas huzavona után 2011-ben vált meg az orosz cég Mol-részesedésétől.

A Surgutneftegas árfolyama (London)

Forrás: [origo]