Nincs nyereség Európában - menekül a Best Buy

Vágólapra másolva!
Távozik Európából a Best Buy, miután a Carphone Warehouse csoporttal létrehozott közös vállalatában lévő részesedését teljes egészében eladja partnerének, 500 millió fontért, azaz 775 millió dollárért. Ezzel a Best Buy egy "jelentéktelen" profitot termelő régiótól válik meg, a befolyó pénzből pedig folytathatja a harcot az Amazon.com és a Wal-Mart ellen, a jelenleg nagyobb profitot biztosító amerikai piacért. A befektetők jól fogadták a hírt, 10 százalékot ugrott az árfolyam.
Vágólapra másolva!

Véget ér a Best Buy európai kalandja, miután a társaság eladja a Carphone Warehouse (CPW) csoporttal létrehozott közös vállalatának 50 százalékos részesedését a CPW-nek. A tranzakció 500 millió font (775 millió dollár) értékű lesz, melyből 420 milliót készpénzben, a fennmaradó 80 milliót pedig CPW részvényekben kap meg a Best Buy. Az ügylet feltehetően június végéig lezáródna.

A Best Buy már régóta tisztában van az európai egységének gyengélkedésével, míg az árbevétel területén 5,5 milliárd dollárt ért el a régióban a vállalat, addig az EPS tekintetében még a vezérigazgató, Hubert Joly szerint is csupán elhanyagolható teljesítményt sikerült felmutatni Európában.

A verseny pedig egyre szorosabb a nagy növekedési potenciált biztosító USA-ban, ahol nem csak az Amazon.com, hanem a Wal-Mart is egyre komolyabb részesedést hasít ki a piacból. A Best Buy árbevételének közel 75 százaléka származik az USA-ból, melyet vélhetően tovább szeretne növelni a vállalat, ugyanis a maradék 25 százalékot kitevő nemzetközi piacok jövedelmezősége alacsony, az előző üzleti évben például 881 millió dolláros működési veszteséget termeltek az érintett régiók.

A felszabaduló pénzállomány, és a kevésbé jövedelmező európai piacról való kivonulás a befektetőket is megnyugtatta, a részvény nagyot szökkent, már 10 százalék fölötti pluszban jár. A Best Buy teljesítménye idén lehengerlőnek számít, közel 115 százalékkal emelkedett az árfolyam, melynek magas felértékelődési esélyeire már tavaly év végén is felhívtuk olvasóink figyelmét.

A Best Buy árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]