Vágólapra másolva!
Erős első negyedéves eredményekről számolt be gyorsjelentésében Németország legnagyobb bankja, a Deutsche Bank. A pénzintézet mind a tavalyi számokat, mind az elemzői várakozásokat felül tudta teljesíteni, ráadásul a cég egy 2,8 milliárd euró értékű tőkeemelést és a egy 2 milliárd euró értékű alárendelt tőke bevonást is bejelentett. Előbbi keretében 2,8 milliárd euróért fognak új részvényeket kibocsátani maximum 90 millió darabot, és a forrást a pletykák szerint osztalékemelésre is felhasználhatják. A nagyobb bankházak kedvezően fogadták ezeket a híreket, többek között a JP Morgan, a Banco Santander és a Nomura is javított a Deutsche Bank részvényeire megfogalmazott ajánlásán. Az erős eredmények után a papírok árfolyama már 6,5 százalékot ugrott.
Vágólapra másolva!

A Deutsche Bank 2,4 milliárd eurós adózás előtti nyereséget ért el 2013 első három hónapjában, lényegesen többet, mint a Reuters által összegyűjtött elemzői konszenzusban szereplő 1,7 milliárd euró. Ez ráadásul az egy évvel korábbi 1,875 milliárd eurós adózás előtti profitot is 28 százalékkal haladja meg. A cég 1,7 milliárd eurós nettó profitja is felülteljesítette a várakozásokat, mivel a szakértők csupán 1,31 milliárd eurós nyereséget vártak a tavalyi év azonos időszakában mért 1,4 milliárd eurós profit után.

Forrás: [origo]

A kimagasló eredmények leginkább a vállalat bevételeinek növekedésének köszönhetőek, a cég ugyanis egy év alatt 2 százalékkal, 9,4 milliárd euróra tudta növelni bevételeit, amivel szintén kellemes meglepetést okozott. Az erősebb számokban a vállalat elmúlt hónapokban végrehajtott költségcsökkentő intézkedései is szerepet játszottak.

Forrás: [origo]

A társaság ezen túl tegnap bejelentette, hogy a tőkehelyzetének javítása érdekében 2,8 milliárd euró értékben fog új részvényeket kibocsátani, maximum 90 millió darabot, papíronként 31 euró körüli árfolyamon, ami 6 százalék körüli diszkontot jelent a hérfői záróárhoz képest. Ugyanakkor a jelenlegi részvényesek tulajdoni hányada 10 százalékkal fog felhigulni minden egyéb tényező változatlansága mellett, ami általában negatív üzenetet hordoz a befektetők számára. A bank emellett további 2 milliárd euró értékű forrást kíván bevonni alárendelt tőke eszközök eladásával a következő 12 hónapban.

A vállalat vezetése annak ellenére jelentett be részvénykibocsátást, hogy Anshu Jain vezérigazgató januárban még úgy nyilatkozott, hogy előbb vonnának be forrást eszközeik nagyobb veszteségek melletti értékesítése révén, mint hogy új részvényeket bocsássanak ki. A részvénykibocsátás után a bank Tier-1 tőkemegfelelési rátája 9,5 százalékra fog emelkedni a március végi 8,8 százalékról a Bloomberg szerint.

A bankhoz közeli források szerint a tőkeemelés egyik célja, hogy a Deutsche Bank osztalékemelést tudjon végrehajtani a következő években, mivel 2009 óta folyamatosan papíronként 75 eurócentet fizetett a vállalat.

Az erős eredményeknek köszönhetően a JP Morgan a korábbi semleges helyett már felülsúlyozásra ajánlja a Deutsche Bank részvényeit, míg a Nomura a korábbi eladásról semlegesre módosította a bank papírjainak minősítését, a 36 eurós régebbi célárat 37 euróra emelve. Ezen túl a Banco Santander a korábbi semlegesről szintén felülsúlyozásra módosította ajánlását.

További hír, hogy a cég 354 millió euróval növeli céltartalékát a második negyedévben a nem teljesítő hitelek miatt várható veszteségek fedezésére.

A bejelentéseket és az eredményeket a befektetők is kedvezően fogadták, a tegnapi 1,7 százalékos erősödés után ma már 6,5 százalékot ugrott a részvények árfolyama, annak ellenére, hogy a tőkeemelés felhigító hatása a legtöbbször negatív üzenet a befektetők számára. A mostani emelkedésben válhetően a Tier-1 ráta várható növekedése kissé megnyugtathatja a piaci szereplőket, mivel a jelenlegi 8,8 százalékos ráta nem nevezhető túl "izmosnak".

Deutsche Bank (Xetra)

Forrás: [origo]