Az OTP vezeti a magyar tőzsde menetelését

Vágólapra másolva!
Erősödésnek indult a forint Matolcsy György jegybankelnök sajtótájékoztatója alatt, mely idő alatt az OTP is 1,8 százalékos pluszba lendült. Utóbbi hatására a BUX Európa éllovasává vált.Közben a nyugat-európai tőzsdék szép lassan átfordultak a negatív tartományba, igaz a visszaesés nem tekinthető jelentősnek. A német DAX viszont fáradhatatlannak bizonyul, továbbra is 0,6 százalékos emelkedésben jár az index.Az amerikai piacok vélhetően a tegnapi záróértékük közelében nyithatnak ma a határidős indikációk alapján.
Vágólapra másolva!

Kitálalt Matolcsy

Sajtótájékoztató keretébe jelentette be Matolcsy György a bankokkal kötött megállapodások főbb részleteit. Eszerint az egyedi hitelek felső korlátját 3 milliárd forintra emelik, míg a legkisebb összeg 3 millió forint lehet. A kamatkülönbözet és a garanciadíj maximum 2,5 százalék lehet. Ezen túl nagy valószínűséggel a helyi érdekeltséggel nem rendelkező bankok számára nem teszik lehetővé az MNB kéthetes kötvényeinek vásárlását, de ebben a kérdésben még nem született végleges döntés. A jegybankelnök szerint csak azoktól fognak betéti formában elfogadni a forrást, akik Magyarországon pénzügyi tevékenységet végeznek, így azok a társaságok, melyek nem felelnek meg ennek a kritériumnak, vélhetően ki fognak szorulni ebből a lehetőségből.

A lengyel piacot leszámítva jó formát mutatnak ma a régiós piacok, meghaladják a nyugat-európai társaik teljesítményét. Közülük is kiemelkedő azonban a BUX, a magyar tőzsde több mint 1 százalékot erősödött délelőtt.

Forrás: [origo]

A blue-chipek teljesítménye valamelyest kettészakadt, míg az OTP és a Mol 1,8, illetve 1,5 százalékkal erősödik, addig a Richter csupán 0,1 százalékos pluszban van, de a Magyar Telekom is csak 0,2 százalékkal tudott erősödni. A forgalom ezzel együtt nem alakul rosszul, a 4,4 milliárd forintos forgalom az utóbbi hetekben jónak számít a nap ebben az időszakában.

Forrás: [origo]

Az OTP árfolyama

Forrás: [origo]

Újabb negatív hír érkezett az az Egis dél-koreai partnere, a Celltrion számára, aki a Remicade nevű gyógyszer biohasonló változatával akart megjelenni Európában. A Johnson & Johnson Remicade nevű készítménye, ugyanis további hat hónapos szabadalmi védettséget kapott Európában, mely elvileg 2014-ben járt volna le.

Az E-Star bejelentése szerint a társaság nem teszi közzé a tavalyi évre vonatkozó auditált pénzügyi kimutatásait. Míg a lengyel és román leányvállalatok auditja már lezárult, addig az E-Star csoport magyar vállalatai főkönyveinek véglegesítése a folyamatban lévő csődeljárás miatt egyelőre akadályokba ütközik.

Kötvényaukciót tartott ma az ÁKK, melyen a 3 hónapos diszkont-kincstárjegyekből a meghirdetett 50 milliárd forintnyi mennyiségre csupán 56 milliárdnyi ajánlat érkezett. Az alacsonyabb érdeklődést látva 40 milliárdra csökkentette a vételre elfogadott mennyiséget az Államadósság Kezelő Központ. Az átlaghozam 4,27 százalékon alakult, ami 1 bázisponttal magasabb az előző aukción kialakult átlaghozamnál, és 6 bázisponttal magasabb a tegnapi másodpiaci referenciahozamnál.

Erősödött a forint az euróval szemben Matolcsy szavai alatt, a 300 feletti szintről erősödve 299 alá is benézett az árfolyam, majd onnan valamelyest visszapattanva a 299,4-es szint közelébe értek a jegyzések.

Az EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Csak a DAX tartja a piacokat

Elromlott a hangulat az európai piacokon, egyedül a német DAX található a pozitív tartományban, az index 0,6 százalékos pluszt ért el a nap első felében. Ezzel szemben a holland AEX már 0,4 százalékos mínuszban jár.

Forrás: [origo]

Az Unilever közel 5,5 milliárd dollárral emeli indiai leányvállalatában, a Hindustan Unilever Ltd.-ben meglévő részesedését, így 75 százalékra növekszik tulajdoni aránya a korábbi 52,5 százalékról. A társaság 600 indiai rúpiát fizet majd a részvényekért, ez az ár 21 százalékkal magasabb a tegnapi záróárnál. A tranzakcióra előreláthatólag júniusban kerül majd sor, amit az HSBC fog levezényelni.

Az amerikai piacok vélhetően a tegnapi záróértékük közelében nyithatnak ma a határidős indikációk alapján.