Vágólapra másolva!
213 milliárd forint értékben szerencsejátékoztak az emberek az állami játékszervezőnél 2012-ben. A Szerencsejáték Zrt.-nek (SzZrt.) jót tett, hogy 2011 végétől 2012 nyaráig, összesen 29 hétig nem vitték el a lottóötöst, a lottóláznak is köszönhetően a cég megduplázta a nyereségét.
Vágólapra másolva!

2011. november 26. után hónapokig csak kisebb összegeknek örülhettek a játékosok, miután a szombat esti tévéshow-ban kihúzták az ötös lottó nyerőszámait. Teltek a hetek, de nem volt öttalálatos, egészen addig, amíg tavaly június 16-án egyszerre két nyertes is akadt: 2-2 milliárd forintra osztották szét a 4 milliárdosra hízott summát.

A rekord ezzel nem dőlt meg, hiszen 2003 végén 5 092 890 758 forintot fizettek ki az akkor egyedüli győztesnek, a tavalyi e mögött a második legnagyobb nyeremény volt. Akkor 14 millió szelvényt adtak el a csúcsidőszakban, a 4 milliárdos tavalyi óriásnyereménynél viszont csak 7 millió szelvény volt.

A nyertesek bizonyára örültek a nyereménynek, de a Szerencsejáték Zrt. sem volt szomorú. A halmozódó nyeremény vonzza a játékosokat, a rengeteg eladott szelvényen pedig nagyot kaszál a szervező. 2010-ben még 49,4, 2011-ben 47 milliárd bevétele volt az SzZrt.-nek az ötös lottóból, de egyik évben sem érte el a 4 milliárdot a felhalmozódott nyeremény. A 2012-es lottóláz viszont 55,3 milliárd forint bevételt hozott a társaságnak - derült ki az [origo]-nak megmutatott eredményekből.

100 milliárd tiszta bevétel

Az állami szerencsejáték-monopólium aranyszabálya, hogy a kitöltött szelvények, a lekapart sorsjegy, a Tippmixen megrakott meccsek végső soron a költségvetést gazdagítják. Az SzZrt. a 213,4 milliárd forintos árbevételéből 112,7 milliárd forintot fizetett ki nyereményként, vagyis a játékosok több mint 100 milliárd forintot hagytak a vállalatnál. Az SzZrt. 60,9 milliárd forintot adó formájában utalt a költségvetésnek, 10,9 milliárd pedig az adózott eredménye volt, ez lényegében az állam nyeresége, hiszen a társaság 100 százalékban állami tulajdon.

Forrás: [origo]
Lottóláz 2011 végén és 2012 első felében: hétről hétre többen játszanak, ahogy nő a nyeremény
Forrás: Szerencsejáték Zrt.

Nemcsak az ötös lottó hozott pénzt, de 2011-hez képest 3 milliárd forinttal több bevételt hozott a hatos is, a Tippmix pedig egy év alatt közel 10, két év alatt 15 milliárddal termelt nagyobb árbevételt. A Szerencsejáték Zrt. sokat kapart össze a sorsjegyekkel is, 2010-ről 2012-re megduplázta, 17,6-ről 34,9 milliárdra növelte a bevételt. Az SzZrt. részben azzal magyarázza a sorsjegyek diadalútját, hogy a játékosok elkezdtek átállni a drágább, de nagyobb nyereményt is ígérő játékok felé. Ilyen például az a sorsjegy, amelyben több nyerő rubrika is található.

A Tippmix sikeressége még úgy is látványos, hogy a tavalyi labdarúgó Európa-bajnokság felpörgette a fogadásokat. A SzZrt. adatai szerint az Eb előtti héten 652 millió forintnyi tétet tettek meg a játékosok, az első focis héten viszont már 946 milliót (ez 45 százalékos növekedés), majd a rá következő héten már 1,482 milliárd forintot (további 57 százalékos plusz). Ez volt az abszolút rekord a játék történetében. A későbbi csökkenés azért következhetett be, mert a foci Eb kieséses szakaszában már kevesebb csapat volt érdekelt, kevesebb meccsre lehetett fogadni.

Nem fájt a sportfogadás csúszása

A növekvő eredményeket úgy tudta hozni a vállalat, hogy az új sportfogadási oldala nem tudott elindulni sem a foci Eb-re, sem az olimpiára, így a két legnagyobb sporteseményről is lemaradtak. A Szerencsejáték Zrt. szerint ebből nem származott veszteségük, mert az online rendszert fejlesztő GTech G2 a késés miatt nagyobb összegű kötbért fizetett, mint amennyit eredetileg a társaság bevételként tervezett.

Az új sportfogadási oldal még mindig nem indult el, de a tervek szerint az állam felveszi a versenyt a Magyarországon be sem jegyzett, viszont az interneten itthonról is elérhető online bukmékerekkel. A Szerencsejáték Zrt. viszont nem fog minden apróságot fogadhatóvá tenni, mert nem hirdet meg olyan játékot, amely könnyen befolyásolható eseményekre nyújt fogadási lehetőséget, így a sárgalapokra, meccs közbeni bedobásokra sem lehet majd fogadni. Mint ahogy az angolszász országokban jellemző sporton kívüli fogadási tételekre sem, például, hogy fiú vagy lány lesz-e Katalin hercegnő gyermeke.

Van, amire nem buknak a magyarok

A Szerencsejáték Zrt. készített egy kimutatást, amely szerint április második feléig csak 9 telitalálatos volt a Joker játékon, pedig ha mindenki bejelölte volna a szelvényen ezt a játéklehetőséget is, akkor 38 telitalálat is született volna. A hat számból ötöt eltalálókból, tehát az egymillió forintot nyerőkből is lehetett volna 383 fővel több, ha játszanak.

Az állami társaság a beragadó nyereményeket is visszaforgatva időnként akciókat hirdet meg. Vannak az akciós órák, amikor egy-egymillió forintot lehet nyerni pluszban, ezeket kedvelik a játékosok, az SzZrt. szerint érezhetően nő a forgalom ilyenkor. Viszont a társaság leszokott az autósorsolásról, mert azt tapasztalták, hogy kisebb az érdeklődés, sőt a nyertesek is gyakran panaszkodtak, akár csak az autó színe miatt is.