Ilyen még nem volt: több okostelefont adtak el, mint hagyományost

2
Vágólapra másolva!
Most először adtak el több okostelefont világszerte, mint hagyományos készüléket. Az első negyedévben értékesített 418,6 millió darab mobil több mint 51 százaléka volt okostelefon, úgy tűnik a régi készülékek napja egyre inkább leáldozóban van. Az élen az okostelefon versenyben továbbra is a Samsung áll, amit az Apple és az LG követ a sorban, de feljövőben vannak a kínai gyártók is.
Vágólapra másolva!

Már az eladott mobilok több mint fele okostelefon

A világ mobiltelefon piaca éves alapon 4 százalékkal növekedett 2013 első negyedévében, de talán még fontosabb, hogy az idén először értékesítettek több okostelefont, mint hagyományos készüléket, derül ki az IDC negyedéves mobilpiaci jelentéséből.

Összesen 418,6 millió készüléket adtak el világszerte, ennek a mennyiségnek 51,6 százaléka volt okostelefon. Bár az egy évvel ezelőttihez képest 42 százalékkal növekedett az okos készülékek forgalma, ezzel mégsem sikerült új abszolút csúcsot felállítani. 2012 negyedik negyedévével ugyanis 5 százalékkal több készülék talált gazdára.

Forrás: [origo]

A felhasználók már miniszámítógépeket akarnak a zsebükben tudni, így azoknak a napoknak vége, amikor csak hívásra és SMS küldésre használták az emberek telefonjaikat. Ezért a hagyományos telefonok kora egyre inkább leáldozóban van, mondta Kevin Restivo az IDC vezető elemzője a sajtóközleményben.

Egy másik fontos trend az iparágban, hogy a kínai vállalatok egyre meghatározóbb szereplővé válnak az okotelefonok gyártásában is. Egy évvel ezelőtt még olyan korábbi meghatározó szereplőket találhattunk a legnagyobb öt szereplő között, mint a Nokia, a Blackberry vagy a HTC, akik azonban azóta teret vesztettek és nagy változások közepén vannak, mondta Ramon Llamas az IDC mobiltelefonos kutatási menedzsere. Eközben a kínai cégek, mint például a ZTE, és a Huawei, vagy a Coolpad és a Lenovo komoly mértékben növelték vásárlóik számát.

Forrás: [origo]

Továbbra is a Samsung az élen

A legnagyobb szereplő a piacon a Samsung, amelynek sikerült megőriznie vezető pozícióját, mind az okostelefonokat, mind a teljes mobil szegmenst tekintve. Előbbi készülékeket tekintve pedig többet értékesített, mint az őt követő négy szereplő összesen. A Samsung új csúcsmobilja a Galaxy S4 múlt héten került a boltokba a legtöbb helyen, amihez vérmes reményeket fűznek az előzetes várakozások alapján. A társaságnál azzal számolnak, hogy az új készülék tovább növeli a vállalat eredményességét, és akár az USA-ban is piacvezetővé válhatnak letaszítva az Apple-t a trónjáról.

Forrás: [origo]

Az Apple, amely már ötödik egymást követő negyedévben a második legnagyobb szereplő az okostelefonok piacán, az első negyedévben rekordmennyiségű készüléket értékesített, habár a növekedés üteme "csak" 6,6 százalékos volt, ami az első egyszámjegyű bővülés 2009 harmadik negyedéve óta. Emellett az Apple termékportfoliója diverzifikálódik is, mivel a cég több új vevőt próbál meg elérni, viszont ezt csak olcsóbb készülékekkel tudja megvalósítani, ami a profit csökkenéséhez vezet.

Forrás: [origo]

Az LG rögtön a harmadik helyre tért vissza, azok után, hogy az előző két negyedévben hiányzott a legnagyobb 5 szereplő közül. Ezt elsősorban az L-széria és a Nexus 4 készülékek jó eladási számainak köszönheti a cég.

A negyedik és az ötödik helyen pedig a kínai gyártók, a Huawei és a ZTE áll. A Huawei egy évvel ezelőtt még nem számított komoly szereplőnek az ázsiai-óceániai régión kívül, azóta viszont csaknem megduplázta ezen régión kívüli eladásait a cég.

A ZTE nem tudta folytatni a 2012-ben mutatott folyamatos mennyiségi növekedését az okostelefonok piacán, 4 százalákkal kevesebb készüléket adott el az idei első negyedévben, mint 2012 utolsó három hónapjában. Ennek ellenére a társaság 30 százalékos bevétel növekedési célt irányzott elő 2013-ra. Kínában a növekvő árháború miatti csökkenő eredményességet a cég úgy próbálja ellensúlyozni, hogy a jóval profitabilisebb magasabb árú termékekre koncentrál.

Forrás: [origo]