Nem megy jól az Erstének a régióban

Vágólapra másolva!
Az egy évvel korábbihoz képest mérsékeltebb eredményekről számolt be első negyedéves gyorsjelentésében az Erste Group. A bank adózás utáni nyeresége közel felére zuhant vissza, elsősorban a hitelkereslet csökkenése, valamint a régióban a vállalatot sújtó különböző bankadók növekedése következtében. A társaság viszont optimista a jövővel kapcsolatban, és 2013 második felében már újra az eredményeinek enyhe javulását várja.
Vágólapra másolva!

Gyengébben teljesített a bank, mint ahogy várták

A várakozásoktól enyhén elmaradó gyorsjelentést tett közzé ma az Erste Group. A bank 176,2 millió eurós adózás utáni nyereséget ért el az első negyedévben, míg az elemzők 188 millió euróra számítottak előzetesen. Ez több mint 49 százalékkal alacsonyabb az előző év azonos időszakában mért 346,5 millió eurós profitnál.

A visszaesés egyik oka, hogy a vállalat kamatbevételei egy év alatt 8 százalékkal csökkentek, részben a mérséklődő kamatlábak, és a hitelkereslet visszaesése következtében. A cég ilyen jellegű kamatbevételei így 2013 első három hónapjában 1240,6 millió eurót tettek ki.

Forrás: [origo]

A vállalat ezen túl közölte, Ausztriában, Magyarországon és Szlovákiában kivetett bankadók összesen 71,6 millió eurós ráfordítást jelentettek a társaság számára. Andreas Treichl vezérigazgató mindenesetre elégedett volt az első negyedéves eredményekkel, és közölte, a gyenge gazdasági növekedés és a folyamatosan csökkenő kamatlábak ellenére tudtak nyereséget elérni. Treichl ezen túl a vállalat likviditási helyzetét kitűnőnek nevezte a bank 106 százalékos hitel/betét aránya miatt, és a cég 11,2 százalékos Tier-1 rátája is remeknek mondható szerinte.

Továbbá a menedzsment megerősítette korábbi előrejelzéseit, vagyis a második félévben már enyhén javuló eredményekre számítanak annak ellenére, hogy a gazdasági kilátások továbbra sem túlságosan bíztatóak Közép és Kelet-Európában. Az Erste szerint a gazdasági növekedés mérsékelt lesz idén, míg a nettó profitjuk a második negyedévben 188 millió euró, a harmadik negyedévben pedig 194 millió euró lehet.

Forrás: [origo]

Mi történt a magyar Ersténél?

A bank magyar egységénél a nettó kamatbevételek 14 százalékkal estek vissza a tavalyi hasonló időszakhoz képest, amiben a kamatszintek csökkenése és a hitelportfólió zsugorodása játszották a főszerepet. A tavalyi év végi állapothoz képest egyébként a magyar leánynál volt a legnagyobb mértékű a hitelállomány csökkenése, bár ebben szerepet játszhatott a forint árfolyamának gyengülése is.

A működési költségek csak mérsékelt (1,1 százalékos) ütemben emelkedtek, a költség/bevétel arány azonban - elsősorban a bevételi csökkenés miatt - 38 százalékról 43,7 százalékra emelkedett. A költségsor annál is kisebb mértékben emelkedett, mint ahogy az alkalmazotti létszám emelkedett a banknál. Érdekes módon egyébként a magyar egységnél lehetett az időszak alatt a legnagyobb bővülést tapasztalni a munkavállalói létszámban.

Mivel a tavalyi bázisidőszakban a bank jelentős mértékben, egyszeri jelleggel megugró céltartalékokat képzett a kormány devizahiteles mentőakciója miatt, ezúttal ezen a soron jelentős mértékű visszaesés mutatkozik. A nem teljesítő hitelek aránya Magyarországon továbbra is kimagasló szinteken tartózkodik, bár a bankcsoport egészét tekintve azok fedezettsége jónak mondható, azok 62 százalékára képzett céltartalékokat az Erste.

A magyar leánybank az első negyedévben a fekete bárány szerepében tetszelgett az Erste csoporton belül, hiszen a 27,5 millió eurós veszteség a legmagasabbnak számított. Az elmúlt egy év eredményét tekintve sem tudott brillírozni a kedvezőtlen külső környezet miatt szenvedő magyar egység, bár Romániában és Ukrajnában még ennél is nagyobb mínuszokat halmozott fel az Erste.